Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Internetová doména .eu

Ročník: 2006, Číslo: 1, Rubrika: Ze zahraničí

Po bezmála pěti letech příprav se od 1. prosince 2005 k registraci otevřela nová, evropská internetová doména ".eu". Společné evropské označení internetové adresy zjednoduší marketing na jednotném evropském trhu. O novou doménu projevily zájem už desítky tisíc podnikatelů z České republiky.

"Nová evropská doména se má stát konkurencí pro známé internetové koncovky jako je .com, nebo .int. Rozhodně však nemá být konkurencí pro národní domény jako je .fr, .de nebo  nemusely mít zvláštní stránky. Kromě toho nabízí .eu dostatek ochrany proti takzvanému cybersquattingu, tedy registrování určité domény se záměrem odprodat ji oprávněnému uživateli," uvedla při slavnostním zahájení projektu společné domény evropská komisařka pro informační společnost a média Viviane Redingová.

Fáze registrací

I. fáze registrací probíhala od 7. prosince do 6. února, kdy bylo možné registrovat doménová jména, která jsou: (1) plným názvem veřejné instituce, (2) zkratkou, pod kterou je veřejná instituce všeobecně známa, (3) názvem států, regionů a dalších teritorií a oblastí, (4)názvem registrovaných obchodních značek a registrovaných obchodních známek.

II. fáze registrací probíhá od 7. února do 6. dubna, a je možné registrovat doménová jména, která jsou: (1) chráněna zákony jednotlivých členských zemí, (2) názvy firem, (3) obchodními značkami, (4) názvy chráněných literárních děl.

III. fáze tzn. otevřená registrace bude zahájena 7. dubna, domény bude moci volně registrovat jakákoliv fyzická či právnická osoba z Evropské unie.

Žádosti o registraci domén EU je možné podávat pouze prostřednictvím akreditovaných registrátorů, jejichž seznam naleznete na stránkách správce evropské domény, sdružení EURid, na adrese:http://list.eurid.eu/registrars.

Statistiky průběhu

Sdružení EURid, správce evropské domény, zveřejňuje na svých internetových stránkách průběžné statistiky průběhu registrací domény EU. Dosavadní výsledky ukazují značný zájem o registraci domény EU mezi veřejnými institucemi i soukromými subjekty v ČR (viz graf).

Čeští registrátoři poslali zatím celkem 5148 žádostí o registraci EU domény, z toho je 4004 žádostí iniciovaných (přijaté žádosti bez požadované nebo schválené dokumentace), 1119 žádostí je expirovaných (ve lhůtě 40 dní nebyla doručena požadovaná dokumentace), 18 akceptovaných žádostí a 7 zamítnutých. Uvedené údaje jsou platné k 3. únoru 2006.

-kv-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu