Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Nová témata, nové výzvy

Ročník: 2006, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Ve dnech 3. a 4. dubna 2006 se v Hradci Králové uskuteční devátý ročník tradiční konference Internet ve státní správě a samosprávě. Kongresové centrum Aldis, které je tradičním hostitelem akce, se na dva dny stane místem setkání zástupců státních orgánů, měst, obcí a řady dalších subjektů veřejné správy, dodavatelů ze segmentu informačních a komunikačních technologií i odborníků z České republiky, visegrádského regionu (V4) a dalších evropských zemí.

Konference ISSS je již od prvních ročníků poměrně úzce spojena s aktivitami Března -- měsíce internetu. Zpočátku se zaměřovala především na osvětu a vysvětlování jak začlenit ICT technologie do běžných procesů, aby komunikace s občany i mezi úřady navzájem byla kvalitnější, rychlejší a jednodušší. Postupně narůstaly snahy přesvědčit všechny relevantní subjekty i širokou veřejnost o tom, že informatizace společnosti se týká skutečně všech a může významně zjednodušit řadu složitých procesů ve vztahu státu a občana.

Klíčové oblasti

Mottem loňského ročníku již byla efektivita výkonu veřejné správy a letos bude tento trend pokračovat. Je však třeba podotknout, že v tomto případě nelze efektivitu výkonu veřejné správy jednoduše zaměňovat s efektivitou práce nebo výkonností techniky. Jde především o zajištění základních procesů, které stanovuje novela zákona 365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy.

Klíčové jsou dvě oblasti -- možnost dálkového ověřování potřebných dokladů samotnými úřady, což ušetří občanům řadu administrativních úkonů i čas, a potom záležitosti, které souvisejí s novým správním řádem -- a právě tady mohou ICT technologie výrazně přispět k větší transparentnosti rozhodovacích procesů a zpřístupnit občanům v daleko širší míře práci zastupitelstev či úřadů.

Maraton přednášek

Minulý ročník konference ISSS byl zatím nejúspěšnější v celé historii. Dvoudenního maratónu přednášek, seminářů, jednání či firemních prezentací se zúčastnilo více než 2000 registrovaných hostů z 26 zemí. V programu, který běžel prakticky paralelně v 6 sálech, se uskutečnilo přes 250 přednášek a svoje služby a řešení pro veřejnou správu představila zhruba stovka vystavovatelů.

Konference ISSS v roce 2006 má veškeré předpoklady k tomu, aby všechny předchozí ročníky předčila. Vedle tradiční mezinárodní části LORIS se již potřetí za sebou uskuteční i setkání pracovních týmů zemí Visegrádské čtyřky -- V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society). Mezi vzácnými hosty, kteří do Hradce Králové zavítají, se očekává několik zástupců Evropské komise -- v čele s eurokomisaři Vladimírem Špidlou a pravděpodobně i Vivien Reding, která zodpovídá v rámci EU za informační technologie. Samozřejmostí je účast řady zahraničních delegací a vzhledem k blížícím se volbám v ČR se očekává přítomnost mnoha členů vlády a dalších osobností tuzemského politického života i většiny komunálních politiků.

Hlavní části programu

Nosnou částí programu konference bude především problematika e-governmentu na evropské, národní, regionální i lokální úrovni, kvalitnější využití informačních a komunikačních technologií (ICT) ve veřejné správě, stejně jako rozšiřování elektronických služeb pro občany. Nebudou chybět ani další důležitá témata jako portály, komunikační infrastruktura informačních systémů veřejné správy, e-learning, interoperabilita, geografické informační systémy nebo otázky bezpečnosti.

Na pořad jednání přijde nově i problematika širšího využívání informačních technologií v cestovním ruchu a rozvoj tzv. e-turismu, nebo povinnosti vyplývající z nového správního řádu v oblasti ICT (elektronické úřední desky, e-podatelny a elektronická komunikace mezi orgány veřejné správy).

Pozornost mnoha účastníků konference se soustředí i na další aktuální témata, jako například možnosti, které pro veřejnou správu otevírá připravované vysílání digitální televize. Zajímavý bude určitě i diskusní blok zabývající se hospodářskou soutěží v oblasti vysokorychlostního připojení k internetu a projekty, které úspěšně prošly výběrovým řízením Fóra pro broadband a MI ČR.

Prestižní soutěže

Jako každým rokem se konference ISSS stane svědkem vyhlášení výsledků řady prestižních soutěží a předání významných ocenění v oblasti informatiky. Vedle ocenění Český zavináč budou představeni nejúspěšnější účastníci populární soutěže o Zlatý erb, v jejímž rámci bude udělena také "zvláštní cena ministra pro místní rozvoj" i některá další ocenění. Své vítěze pozná i mezinárodní evropská soutěž Eurocrest, hodnocení odborných knihoven či soutěž Geoaplikace roku. Součástí slavnostního večera bude tradičně i předání ceny ministra informatiky ČR.

Záštita premiéra

Devátý ročník konference -- ISSS 2006 -- se bude konat pod záštitou premiéra ČR Jiřího Paroubka a ministryně informatiky ČR Dany Bérové, odbornými garanty jednotlivých sekcí jsou ministerstvo životního prostředí (Libor Ambrozek), ministerstvo vnitra (František Bublan) a ministerstvo pro místní rozvoj (Radko Martínek).

Hlavním pořadatelem je tradičně společnost Triada a spolupořadateli sdružení Český zavináč, časopis Obec a finance a město Hradec Králové. Generálním partnerem konference je tradičně Česká spořitelna, a. s.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu