Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Solón -- elektronická publikace pro pracovníky veřejné správy a knihoven

Ročník: 2005, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Starořecký filozof Solón byl athénský státník a symbol moudrosti se schopností orientovat se i v těch nejsložitějších situacích. Elektronická publikace se stejným názvem se snaží být mezi řadou informačních zdrojů tím, čím byl Solón mezi státníky řeckých obcí. Obsahuje spoustu důležitých informací z oblasti veřejné správy a pravidelně se v ní objevují všechny podstatné novinky ze státní správy a samosprávy.

Elektronickou publikaci Solón mohou efektivně využívat především pracovníci obecních, městských a krajských úřadů a návštěvníci knihoven. V současné době obsahuje informace v rozsahu cca 4500 tiskových stran. V Solónovi je možné nalézt aktuální znění předpisů, nařízení a metodických pokynů z finanční oblasti, legislativy obcí a měst a řadu dalších důležitých informací, právních norem, dokumentů a adresářů z oblasti působení místních správ.

Publikace dále obsahuje Věstníky a informace z Ministerstva pro místní rozvoj, Zprávy Ministerstva financí, rešerše časopisu Obec a finance, informace o vybraných dotačních titulech pro obce, praktické odpovědi na dotazy týkající se účtování územně samosprávných celků, monitoring aktualit Deníku veřejné správy nebo přehled důležitých životních situací z Portálu veřejné správy. Aktuálně jsou do ní zařazovány také informace o problematice Evropské unie, například o strukturálních fondech EU.

Energetické úspory

Jako součást publikace Solón již tradičně vychází i kompletní sborník konference Internet ve státní správě a samosprávě, v posledních letech dokonce v multimediální podobě. Sborník zahrnuje příspěvky v textové podobě, prezentace v PowerPointu, audiozáznamy přednášek a kompletní program konference s odkazy na jednotlivé příspěvky.

Od letošního roku tvoří samostatnou součást Solóna produkt s názvem Problematika energetických úspor na CD. Obsahuje informace a dokumenty týkající se energeticky úsporných projektů a studie problematiky úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie, s ohledem na stejnou cílovou skupinu, jaké je určen Solón.

Součástí tohoto produktu je také legislativa související s problematikou úspor energie, užitím obnovitelných zdrojů energie a ochranou životního prostředí. Jedná se o jednak o právní předpisy České republiky, dále o předpisy Evropské unie a Organizace spojených národů. Uživatelé zde mohou nalézt také základní informace o České energetické agentuře, Krajských energetických agenturách a Energetických konzultačních a informačních střediscích v České republice.

Tištěná příručka

Obcím a knihovnám se dnes nabízí velké množství informačních zdrojů a mnohdy je složité zjistit, co přesně obsahují. Z tohoto důvodu se k Solónovi jednou ročně vydává podrobný tištěný obsah, který je rozčleněný podle tématických okruhů. Jednoduchým způsobem je tak možné zjistit, jaké dokumenty a právní předpisy lze v elektronické publikaci nalézt. Pro vyšší názornost je součástí tohoto tištěného obsahu také několik příkladů a návodů k vyhledávání potřebných informací.

Forma a periodicita

Solón vychází pravidelně na CD-ROM. Je aktualizovaný čtyřikrát ročně, takže obsahuje všechny podstatné nové informace z veřejné správy. Elektronická publikace využívá uživatelsky příjemné prostředí, se kterým se pracuje velmi jednoduchým způsobem. Toto prostředí umožňuje mimo jiné fulltextové vyhledávání s jazykovou analýzou, takže se dají rychle vyhledat stránky s požadovaným obsahem. K jednotlivým stránkám nebo tématům si mohou navíc uživatelé pořizovat vlastní poznámky.

Vedle elektronické verze Solóna na CD dostávají uživatelé ke každému aktualizovanému vydání od loňského roku vždy také tištěnou přílohu, která podrobně shrnuje obsah novinek v aktualizaci. Představeny jsou v ní proto všechny nové dokumenty a zákony, které byly do publikace zařazeny. Tištěná brožura navíc obsahuje také krátké textové informace o aktuálních záležitostech, které se týkají územní samosprávy a státní správy. Její součástí je zejména vyhledávaný souhrn webových zpráv a jejich zdrojů pro oblast veřejné správy.

E-příručka člena zastupitelstva obce

V loňském roce byla do Solóna nově zapracovaná E-příručka člena zastupitelstva obce, která vznikla v rámci holandsko-českého bilaterálního projektu MATRA: Zvýšení připravenosti členů zastupitelstev obecních a krajských samospráv v ČR. Hlavním cílem tohoto projektu bylo posílení územní samosprávy v České republice. Na projektu se podílela řada institucí z České republiky a Nizozemí: VNG International -- organizace pro zahraniční spolupráci, Asociace nizozemských municipalit, Ministerstvo vnitra ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR, Asociace krajů ČR, nizozemská platforma projektů Habitat a Vzdělávací centrum pro veřejnou správu České republiky.

Příručka člena zastupitelstva obce se stala klíčovým výstupem tohoto projektu, byla vydána v nákladu 80 000 výtisků a v prosinci 2002 byla v tištěné podobě distribuována všem členům zastupitelstev obcí a krajů. Ilustrovaná příručka má v knižní podobě 180 stran a obsahuje 18 kapitol, které postihují všechny oblasti činností územně samosprávných celků. Na její přípravě se podílelo na 60 autorů -- odborníků z řad veřejné správy. Od roku 2002 samozřejmě došlo k řadě legislativních změn, proto provedl redakční tým potřebné úpravy příručky, zejména doplnil odkazový materiál o celou řadu nových zákonů a dalších předpisů, které jsou platné v současné době. Do Solóna tak byla zařazena novelizovaná elektronická verze tištěné příručky.

Protože je Příručka člena zastupitelstva obce plně začleněna do elektronické publikace Solón, uživatelé mohou využít jednoduchým způsobem odkazy v textu na jednotlivé zákony a předpisy a dozvědět se tak ihned doslovné citace právních předpisů, které mají bezprostřední vazbu na konkrétní text v příručce.

Další informace

Veškeré informace týkající se elektronické publikace Solón je možné najít na internetové adrese www.solon.cz. Je zde uvedený obsah Solóna včetně ukázky prostředí, ve kterém Solón pracuje, kontakty na redakci, aktuální ceník publikace atd.

Uživatelské prostředí

Publikace využívá prostředí Zoner Context s vyspělou technologií navigace a vyhledáváním textů, intuitivním ovládáním a řadou nestandardních funkcí. Následující ukázka demonstruje prostředí publikace.

Publikace se zobrazuje v okně, které je rozděleno do tří částí -- obsahu, osnovy a stránek. Pokud je použito vyhledávání, přibude ještě část čtvrtá. Obsah je prvotně rozdělen na čtyři části -- Solón, e-Příručku člena zastupitelstva obce (Matra), multimediální sborník konference ISSS a příručku k problematice energetických úspor (PEÚ). Každá část se skládá z ze struktury kapitol a vnořených podkapitol.

Na stránkách jsou vlastní texty publikace. Některé stránky jsou členěné do částí - členění je zobrazeno v osnově. Stránky jsou dostupné z obsahu, odkazem z jiné stránky nebo prostřednictvím funkce hledání. V textu se vyskytují hypertextové vazby, které zajišťují odkazy na jiné stránky nebo umožňují zobrazení poznámek ve vyskakovacím okně. Na ukázce je v poznámce seznam souvisejících právních předpisů k tématu "Strategický plán" s odkazy na příslušná místa v předpisech.

Příklad možného využití

Potřebujete zjistit informace o elektronickém podpisu?

Seznam dokumentů, kde je možné nalézt informace o elektronickém podpisu, se v Solónovi nachází v kapitole Veřejná politika a podkapitole Informatika. Jsou zde uvedeny informace o tom, kdo může elektronický podpis získat, jakým způsobem se postupuje při vyřizování elektronického podpisu nebo kdo je oprávněným poskytovatelem elektronického podpisu. Nechybí zde samozřejmě zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu, nařízení vlády č. 495/2004 Sb., kterým se zmíněný zákon provádí, vyhláška č. 496/2004 Sb., o elektronických podatelnách nebo zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, který vejde v platnost 1. 1. 2006, a který obsahuje mimo jiné pravidla pro zasílání elektronických podání. Při hledání informací o této problematice je možné využít také fulltextového vyhledávání, například zadáním řetězců "elektronický podpis", "elektronická podatelna" apod.

Ing. Barbora Mertová, Ing. Jiří Holub

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu