Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Nový způsob informování (hromadné rozesílání SMS prostřednictvím Internetu)

Ročník: 2005, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Na základě mnoha článků z informačních zdrojů věnujících se oblasti státní správy a samosprávy dnes můžeme říci, že mezi obcemi a městy vzrůstá obliba moderního způsobu informování občanů i pracovníků úřadů a institucí. Jedná se o hromadné rozesílání SMS zpráv přímo na mobilní telefony příjemců. V tomto článku Vám představíme řešení společnosti Triada, které vzniklo před dvěma lety a v současné době jej využívá již několik desítek zákazníků. Služba iMUNIS SMiS je určena pro hromadné rozesílání SMS prostřednictvím Internetu a je součástí nového informačního systému iMunis. Služba umožňuje úřadu efektivně informovat občany o dění v obci a samozřejmě komunikovat s definovanými skupinami dalších adresátů.

Je možné například upozornit skupinu poplatníků, že dosud neuhradili poplatek za svoz komunálního odpadu nebo oslovit členy tělovýchovné jednoty s žádostí o účast na jarním úklidu sportovního areálu.

Významná oblast využití této služby je v krizové komunikaci při řešení mimořádných situací. Informování občanů v době povodní nebo např. operativní svolání hasičů prostřednictvím služby iMunis SMiS je velice účinné a je možné i po vyřazení základních informačních prostředků z provozu. Službu je totiž možné ovládat i přímo z mobilního telefonu bez přístupu na internet. Podstatná je totiž skutečnost, že většina dospělé populace v současné době vlastní mobilní telefon a informace se k občanům dostane velice rychle a spolehlivě. Jedná se tedy o doplněk, spíše náhradu místního rozhlasu, který nedokáže informovat občany, kteří jsou většinu dne mimo domov.

Není nutný speciální software

iMunis SMiS tak výraznou měrou pomáhá představitelům obcí při plnění povinností stanovených zákonem č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a zákonem č. 240/2000 Sb., krizový zákon. Služba SMiS využívá přímého propojení se sítěmi všech mobilních operátorů v ČR. Je tedy garantován čas doručitelnosti zprávy do SMS center a potvrzení o doručení jednotlivých zpráv na mobilní telefony odběratelů. Je zajištěna vysoká propustnost řádově desítek SMS za sekundu. Mobilní telefon nebo jiné podobné zařízení napojené např. na počítač nikdy nemůže takových výsledků dosáhnout.

Samozřejmostí je možnost odeslání zpráv v určeném čase, jednoduché uspořádání a vyhodnocení různých anket a hlasování, automatické zasílání zpráv na vyžádání odběratele, možnost zpoplatnění odběru zpráv z některých informačních kanálů atd. SMiS může být propojen s agendami informačního systému MUNIS společnosti Triada a pro rozesílání zpráv využít nejen seznam odběratelů přihlášených do některého informačního kanálu, ale i další zdroje z různých adresářů či výběrů z jednotlivých agend MUNIS (plátce z modulu Poplatky, různé skupiny z adresáře Kancelářského systému apod.).

Kromě poplatků za využívání služby není potřeba vynakládat další prostředky za nákup specializovaného softwaru. Se službou SMiS může bez obav pracovat každý uživatel, který zvládne standardní prohlížení webových stránek v síti Internet.

Princip funkce a zabezpečení

Jak bylo uvedeno služba iMUNIS SMiS využívá přímého propojení se sítěmi všech mobilních operátorů v ČR. Jedná se o hostovanou aplikaci, což znamená, že službu SMiS lze ovládat prostřednictvím PC připojeného k Internetu s nainstalovaným internetovým prohlížečem nebo přímo mobilním telefonem uživatele. Není třeba instalovat žádnou speciální aplikaci.

Práce se systémem iMunis je možná pouze pro oprávněné uživatele, kteří se autorizují přístupovým jménem a heslem.

Přihlašování k systému a veškerá práce uživatele je zabezpečena šifrovaným přenosem dat. Technické prostředky jsou jištěny pomocí nástrojů předních světových dodavatelů z oblasti bezpečnosti informačních technologií. Databáze systému je pravidelně zálohována.

Server, na kterém je systém iMunis provozován, je připojen k zálohovanému napájení a je umístěn v klimatizovaných prostorách s ochranou a kontrolou přístupu neoprávněných osob.

Jiné alternativy

Rozesílání zpráv SMS prostřednictvím PC již několik let není žádnou novinkou. Lze například využít internetových SMS bran jednotlivých operátorů. Tyto brány však nejsou určeny pro hromadné rozesílání zpráv a jejich propustnost je výrazně omezena. Kromě toho bezplatné používání této služby mobilní operátoři postupně omezují.

Další možností je využití napojení telefonu nebo GSM modulu přímo k PC za použití některého z volně šířitelných programů pro rozesílání zpráv. Nevýhodou je malá propustnost, což je zejména v krizových situacích nedostatečné. Funkčnost takovéto služby je závislá na jednom konkrétním počítači v konkrétním místě, které nemusí být v době krize přístupné. Řešení negarantuje doručitelnost zpráv do SMS centra a uživatel musí navíc sám zajistit konfiguraci a následnou administraci obslužných aplikací.

Příklad z praxe

Na používání služby iMUNIS SMiS jsme se zeptali paní Ivany Melicharové, pracovnice úřadu z obce Lety v okrese Praha-západ. Vesnice s 900 obyvateli leží v malebném údolí Berounky a byla v roce 2002 krutě postižena povodní, která zničila definitivně nejen starou centrálu veřejného rozhlasu, ale i část jeho vedení.

"Byli jsme proto rádi, když společnost Triada přišla s nabídkou systému pro hromadné rozesílání SMS prostřednictvím služby iMUNIS SMiS", říká Ivana Melicharová. "Téměř každý má mobilní telefon a tak se občané dostanou včas k informacím, které se jich týkají".

Prvním informačním kanálem, který v obci zřídili bezplatně, je kanál KRIZE. Do tohoto kanálu se může přihlásit každý občan

z naší obce. Pokud by se teoreticky přihlásily všechny rodiny a v době krize by obec zaslala každému 60 SMS zpráv (informace každé dvě hodiny po dobu pěti dnů), výdaje s tím spojené by dosáhly necelých 30 tis. Kč. Tato suma je jen zlomkem případných ztrát a škod. "Do tohoto kanálu se do současnosti přihlásilo 82 rodin, což je přibližně počet osob, které byly při povodni v roce 2002 evakuováni. S potěšením můžeme říci, že jsme do dnešního dne tento kanál nepotřebovali využít", dodává paní Melicharová.

Dále v obci využívají informační kanál AKTUALITY, na jehož spolufinancování se podílejí sami občané částkou 50 Kč za rok za jedno přihlášení. Přihlášení odběratelé nemusí věnovat pozornost vývěskám a nemusí být v době hlášení přítomni v obci. V současné době je do kanálu AKTUALITY přihlášeno 60 občanů (20 % domácností obce Lety). Příklady zpráv uvádíme samostatně.

"Kromě uvedených informačních kanálů pro veřejnost jsou zřízeny další kanály pro vnitřní komunikaci, pro členy obecního zastupitelstva nebo pro povodňovou komisi a pro členy Regionu Dolní Berounka", uvádí nakonec Ivana Melicharová.

Hlavní výhody -- shrnutí

  • Možnost pohodlného odesílání hromadných SMS zpráv do GSM sítí všech operátorů v ČR
  • Vysoká propustnost v řádu desítek SMS za sekundu
  • Možnost založení různých informačních kanálů (úřední informace, krize, zastupitelstvo, hasiči, ...)
  • Garance času doručitelnosti do SMS center (ihned nebo ve zvoleném čase)
  • Rychlé informování občanů v době krizové situace
  • Efektivní náhrada místního rozhlasu, který nemůže informovat občany pohybující se většinu dne mimo domov
  • Odběratelé (tj. občané) se mohou k odběru zpráv z informačního kanálu přihlásit pomocí SMS zprávy ze svého telefonu nebo pomocí PC připojeného k Internetu
  • Možnost automatického zasílání zpráv na vyžádání odběratele
  • Možnost zpoplatnění odběru zpráv z některých informačních kanálů
  • Přehled o počtu přihlášených odběratelů, odeslaných SMS zprávách a mnoho dalších přehledů a statistik
  • Ovládání služby přes internetový prohlížeč (nevyžaduje nákup dalších programů)
  • Funkčnost služby není závislá na lokálních výpadcích sítě GSM
  • V případě krizových situací může uživatel zařadit novou zprávu do informačního kanálu i pomocí SMS odeslané ze svého mobilního telefonu (z toho plyne nezávislost na výpadcích el. energie a na případném kolapsu sítě Internet)
  • Možnost jednoduchého uspořádání a vyhodnocení různých anket a hlasování
  • Možnost ověření, v jakém stadiu doručení se nacházejí jednotlivé zprávy, potvrzení o doručení nebo o případné nedoručitelnosti zprávy
  • Archivace odeslaných SMS, kontroly, statistické přehledy
  • Možnost spolupráce s aplikacemi informačního systému MUNIS společnosti Triada
  • Jednoduché a intuitivní ovládání bez administrace (hostované řešení)

Další informace, jako např. odpovědi na často kladené dotazy, podrobněji popsané možnosti služby apod. naleznete na www.imunis.cz.

-os-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu