Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

MUNIS -- informační systém pro obce a města

Ročník: 2005, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Informační systém MUNIS pro města a obce byl na trh uveden v roce 1996 (tehdy pod názvem Triada pro Windows) a vycházel z dlouholetých zkušeností provozu staršího systému Triada pro DOS u několika stovek zákazníků v celé ČR. Nový systém určený s přepracovanou koncepcí a s použitím modernějších technologií slouží mnohem širšímu spektru zákazníků.

Systém je neustále rozvíjen -- jsou vytvářeny nové moduly, stávající se vylepšují podle požadavků uživatelů, měnící se legislativy a současně dochází k postupné implementaci moderních technologií. Dnes používá informační systémy společnosti Triada více než 1700 uživatelů.

Všem uživatelům je poskytována trvalá telefonická podpora, podpora po Internetu a na vyžádání servis přímo v místě zákazníka. Společnost Triada má k dispozici síť servisních pracovišť pro území celé ČR, v Brně je zřízena stálá pobočka. Telefonická "hotline" služba uživatelům pomáhá s řešením nestandardních situací i s metodikou zpracování agend.

Při vývoji programů autoři dbají na dodržování standardů ISVS, na bezpečnost dat a samozřejmě na propracovanost uživatelského rozhraní. Ovládání programů informačního systému MUNIS plně odpovídá standardům ovládání programů v prostředí OS Windows. Díky tomu nečiní ovládání programů zásadnější problémy ani úplným začátečníkům. Celý systém je koncipován tak, aby se zamezilo opakovanému zadávání stejných informací. Řadu údajů lze zadávat jednoduchým a rychlým výběrem z číselníků.

Modularita a otevřenost systému

Systém MUNIS je navržen jako modulární a otevřený, skládající se z navzájem spolupracujících a propojených agend. Základním kamenem IS je robustní datové jádro obsahující hlavní registry (adresy, obyvatele, nemovitosti). Struktura a provoz datového jádra jsou založeny na osvědčených technologiích a platformách s předpokladem dlouhodobé životnosti. Nad datovým jádrem jsou vybudovány jednotlivé aplikace využívající uvedených registrů.

Modularita systému zjednodušuje jeho počáteční zavedení u nových zákazníků, protože umožňuje rychlé zprovoznění důležitých agend, které je následováno postupným rozjezdem doplňkových modulů. Díky tomu nedochází k přetížení pracovníků zaváděním rozsáhlého systému. Všichni uživatelé mohou rozšířit základní moduly o další součásti systému MUNIS tak, aby výsledný systém co nejlépe odpovídal jejich potřebám.

Otevřenost systému je nutná vzhledem k velkému rozsahu agend, které jsou na úřadech zpracovávány. Není možné jejich 100% pokrytí jedním dodavatelem. Některé agendy (stavební řízení, bytové hospodářství, geografický systém,...) jsou natolik rozsáhlé, že existují společnosti, které se zabývají pouze tvorbou jedné specializované agendy, což jim umožňuje nabízet špičkové produkty. Důležité je, aby jednotlivé aplikace byly otevřené spolupráci s ostatními. Pokud zákazník zvolí modulární otevřený IS, má i v budoucnu jistotu, že bude moci některé části systému nahradit jinými, výhodnějšími produkty. To umožňuje plnou integraci jednotlivých modulů.

Spolupráce s dalšími aplikacemi

Tvorba vlastních dokumentů v programech informačního systému MUNIS je založena na textovém editoru Microsoft Word, popřípadě 602 Text. Vlastní dokumenty jsou uloženy přímo v relační databázi jako BLOBy. Odpadá tedy uložení v souborech na disku a tím i všechny problémy s organizací, hledáním a bezpečností.

Systém přímo spolupracuje s elektronickou poštou (modul Elektronická podatelna - přijímání a odesílání elektronicky podepsaných či nepodepsaných e-mailových zásilek, modul Účetnictví a tvorba rozpočtu -- odesílání účetních výkazů na krajský úřad, atd.).

Většinu dat je možné exportovat ve tvaru DBF, XLS, TXT, HTML nebo XML pro zpracování v dalších databázových programech.

Každý tiskový výstup je možné uložit jako skupinu HTML souborů, ke kterým lze přiřadit další informace pomocí XML pro automatizované zpracování redakčním systémem. Veškeré tiskové výstupy lze navíc jednoduše převádět do formátů RTF, TXT, WMF/EMF a PDF, které jsou dále nezávislé na vlastním systému MUNIS. Je tedy možné zasílat takto připravené výstupy např. neuvolněným zastupitelům prostřednictvím elektronické pošty nebo vybrané výstupy zveřejňovat na www stránkách úřadu. Další specializované exportní formáty lze řešit po vzájemné dohodě.

Správní agendy dodávané společností Vita software jsou zpracovány v prostředí Windows s uložením dat na SQL serveru.

Propojení systémů

Programy vytváří dokumenty v editoru MS Word a spolupracují se základními registry systému MUNIS a s některými dalšími moduly, jako jsou např. Evidence obyvatel a spisová služba v Kancelářském systému.

Technologie realizující plné propojení geografického systému a datového jádra systému MUNIS jsou závislé na použitém programovém vybavení pro práci s grafickými daty.

U geografických systémů MISYS společnosti Gepro a GISEL společnosti Sirion je propojení založeno na aplikačním rozhraní (API), u produktu T-Mapserver společnosti T-mapy je propojení založeno na protokolu http. V obou směrech je propojení zcela přirozeně zakomponováno do aplikací a nevyžaduje žádné převodové můstky. Změny provedené v jedné aplikaci jsou zcela automaticky zohledněny v ostatních spolupracujících aplikacích.

Je možné využít vazby služby iMUNIS SMiS na jakýkoliv modul informačního systému MUNIS obsahující vlastní adresář lidí. Služba je určena pro hromadné rozesílání SMS prostřednictvím Internetu.

Vazbu iMUNIS SMiS s adresářem Kancelářského systému lze využít k jednoduchému svolání mimořádné porady, vazbu s adresářem modulu Poplatky -- operativní evidence příjmů k upozornění skupiny poplatníků, že již měsíc dluží poplatek za svoz komunálního odpadu, vazbu s Evidencí obyvatel k upozornění na jakoukoliv akci či událost týkající se všech občanů dané obce, atd.

Moduly informačního systému MUNIS

Evidenční a správní agendy

Evidence obyvatel, Volební seznamy, Ohlašovna, Správa adres, Evidence čísel popisných (Registr budov), Sociální dávky, Matrika, Katastr nemovitostí, Legalizace a vidimace, Evidence obyvatel pro intranet.

Kancelářský systém

Adresář subjektů, Podatelna, Elektronická podatelna, Korespondence a texty, Tvorba dokumentů, Oběh dokumentů, Podpora správního řízení, Evidence úkolů a usnesení, Úřední deska, Spisovna, Sekretariát, Plánování jízd služebních vozidel, Kniha jízd, ePero (elektronické podepisování).

Ekonomické agendy

Účetnictví a rozpočet, Tvorba rozpočtu, Fakturace, Bankovní služby, Pokladna, Poplatky -- operativní evidence příjmů, Výkazy DPH, Komunální odpad, Evidence hřbitova, Výherní hrací automaty, Majetek, Mzdy a Personalistika, Elektronické výkaznictví ISP.

Další agendy

Manažerská nadstavba, PVS komunikátor, Organizační struktura, Webové rozhraní IS MUNIS -- intranet, Generátor tiskových sestav.

Zde je uveden pouze výčet modulů systému MUNIS. Jejich popis můžete nalézt na stránkách www.triada.cz nebo www.munis.cz.

-ostl-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu