Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Služby pro obce i města

Ročník: 2005, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

S rozvojem informačních a komunikačních technologií (IT) stále narůstá význam elektronické komunikace v činnosti všech orgánů veřejné správy. V plném rozsahu to platí i pro obecní a městské úřady. Dnes je používání počítačů samozřejmostí. Klade to nároky na kvalifikovanost pracovníků, ale i na tvorbu ucelených informačních systémů, které jsou v obcích a městech využívány.

"Současné nároky na informační systémy v obcích se mění v návaznosti na změny požadavků na jejich funkci. V minulosti měla každá obec několik počítačů a každý z nich využíval nějaké programové vybavení, řešily se separátně jednotlivé agendy. Postupně však narůstají požadavky na jejich vzájemnou spolupráci a na využívání společné datové základny. Ale i to již nestačí a je potřebné ve stále větší míře prezentovat a propojovat data uložená ve vnitřním informačním systému navenek, směrem k občanům a dalším institucím, které působí ve veřejné správě. A to klade samozřejmě větší nároky na infrastrukturu informačních systémů, na jejich bezpečný provoz a na personifikaci přístupu k různým typům informací." To jsou slova RNDr. Tomáše Renčína, ředitele společnosti Triada, která patří k předním dodavatelům informačních systémů pro obce a města.

Nový správní řád klade mj. důraz na elektronickou komunikaci správních orgánů s okolím. Jsou obce na tyto požadavky připraveny a jaká rizika jim případně hrozí?

Některé obce se připravují průběžně, většina z nich však zatím neprovedla potřebné kroky. Málokdo si nyní uvědomuje, že např. nesplnění zákonných povinností, zejména v oblasti zveřejňování povinných informací způsobem umožňujícím dálkový přístup (úřední deska), zakládá možnost zpochybnit všechna rozhodnutí zastupitelstva nebo úřadu, která nebyla tímto způsobem prezentována. Jsou to například majetkové záležitosti, ale i jiná rozhodnutí přijatá na zasedání, které nebylo předepsaným způsobem zveřejněno.

Jakou roli na tomto úseku hraje společnost Triada?

My nabízíme našim uživatelům kromě programového vybavení, o němž se můžete dočíst uvnitř této přílohy i metodickou pomoc našich školitelů, na podzim máme připravenu sérii seminářů zaměřených právě na tuto problematiku. Kromě toho připravujeme již tradiční Dny malých obcí a na jaře jednu z největších akcí v České republice, která se dotýká IT ve veřejné správě -- konferenci ISSS v Hradci Králové. Všechny naše činnosti, včetně tohoto časopisu, jsou zaměřeny do oblasti veřejné správy a proto potřebné informace pro vývoj a implementaci informačního systému MUNIS "máme z první ruky".

Co bude tématem připravovaných seminářů?

Školení probíhá vždy v Praze a v Brně a je určeno pro všechny zájemce. V říjnu je tématem "Nový správní řád a elektronická komunikace", v listopadu to bude seminář "Matrika podle zákona č. 301/2000 Sb.". V závěru listopadu a na počátku prosince je pro uživatele systému MUNIS připraven seminář o přechodu na nový rok (účetní závěrka, roční výkazy atd.).

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu