Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Peníze pro školy na ICT (MŠMT uvolňuje prostředky na informatiku)

Ročník: 2005, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Od 1. ledna tohoto roku se definitivně změnila pravidla financování Státní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ). Končí projekt známý jako Internet do škol (Indoš), který školy rozdělil na tzv. zelené (využily zdroje projektu) a červené (nezískaly podporu). Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy plánuje školy opět sjednotit do jediné kategorie a financování v oblasti informačních a komunikačních technologií (ITC) provozovat na základě dotačních titulů. Informace pro zřizovatele jsou zveřejňovány prostřednictvím internetových stránek www.msmt.cz a www.e-gram.cz. Zároveň by zřizovatelé měli být informováni od ředitelů škol.

Naplno bude nová dotační politika ministerstva rozvíjena až od příštího kalendářního roku. Aby však školy již v období září-prosinec 2005 mohly obdržet nějaké finanční prostředky, lze na základě metodického pokynu MŠMT č. j.: 17 123/2005-55 požádat o finanční prostředky na provoz ICT již nyní.

Do kdy lze žádat

Pokyn byl podepsán ministryní školství 12. května 2005 a žádost o účelovou dotaci může škola zřizovaná obcí, svazkem obcí nebo krajem podat na krajský úřad do 12. června 2005. Na podání žádosti v tomto roce je tak pouhý měsíc! Zároveň dotace po přidělení musí být vyčerpána do 31. prosince 2005. Určitý čas potrvá vyhodnocení žádostí a odeslání peněz na speciální účet krajům. Dá se proto předpokládat, že na použití dotace školám zůstane potřebná doba.

Kdo může žádat

O dotaci může požádat základní umělecká škola, jazyková škola s právem státní zkoušky, mateřská škola, malá škola (nejvýše 150 žáků podle výkazu k zahájení školního roku 2004/2005), sloučená škola (vznikla spojením "červené" a "zelené" školy a má více než 150 žáků) a informační centrum bez ohledu na zřizovatele. Podmínkou je, aby byla zapsána do školského rejstříku ve smyslu školského zákona. Další, avšak podstatnou podmínkou je mít vypracovaný ICT plán školy, jehož náležitosti a postup k vypracování stanoví metodický pokyn MŠMT č. 27 419/2004-55.

Na co lze žádat

Finanční prostředky lze žádat na "zajištění ICT služeb ve škole". Tento široký pojem specifikuje článek 3 metodického pokynu a rozeznává tři okruhy účelů:

a) Vzdělávání pedagogických pracovníků (okruh PI)

V oblastech základních uživatelských znalostí a školení poučených uživatelů již byla dosažena požadovaná procenta proškolených pedagogických pracovníků. Přesto školy mohou své pracovníky na školení nadále vysílat.

Cena, za kterou je školení prováděno, nemůže překročit 2100 Kč u mateřských škol. U ostatní škol je stanovena částka za přezkoušení základních uživatelských znalostí ve výši 500 Kč na jednoho pedagogického pracovníka a na proškolení jednoho pracovníka v oblasti poučených uživatelů (9500 Kč). Pro školení specifických znalostí pracovníků, správců školní počítačové sítě a ICT metodiků není stanoven limit žádný.

Deset procent vyžádaných peněz lze pak použít i na nákup studijních materiálů a proplácení cestovních náhrad.

b) Pořízení vzdělávacího programového vybavení (okruh PII)

Část vzdělávání se odehrává na počítačích, které vlastní škola. Jejich programové vybavení také něco stojí a navíc je snaha hojněji využívat počítačů do výuky například v oblasti učení cizích jazyků. To vyžaduje nákup příslušné aplikace a lze žádat o dotaci s podmínkou, že částka z 15 % kryta z prostředků školy. Dotaci nelze využít k zakoupení systémových programů (např. antivirový program, firewall).

c) Hardware, kancelářský software, internet, údržba (okruh PIII)

Finance umožňující pořízení "železa" jsou pravidelně nejžádanější. Proto je pro hardware požadováno navýšení poskytnuté částky nejméně o 30 %. Peníze z tohoto dotačního titulu lze použít i na antivirové a kancelářské programy, kabeláž LAN sítě a k pořízení služeb zajišťujících provoz ICT infrastruktury v souladu s ICT plánem školy. Pořízení nového zařízení nemůže být provedeno prostřednictvím leasingu nebo úvěru. Metodický pokyn doporučuje využít elektronické tržiště.

Jakou částku lze žádat

Výši účelové dotace pokyn stanoví podle kategorie škol. Specifické jsou tzv. sloučené školy ("červené" a "zelené" školy s více než 150 žáky), které dostávají 140 Kč na jednoho žáka a dotace je využitelná pouze v okruhu PIII. Bude-li tato škola zároveň základní uměleckou školou, může žádat o 25 000 Kč a využít je libovolně ve všech třech okruzích.

Lze tedy žádat 25 000 Kč pro základní umělecké školy a pro jazykové školy s právem státní zkoušky; 1000 Kč na pracovníka pro samostatnou mateřskou školu. Tzv. malé školy do 150 žáků mohou požádat v rámci okruhu PIII až o 20 000 Kč a informační centra mohou žádat až o 10 000 Kč na okruh PII.

***

Podle čl. 4 metodického pokynu budou mít tzv. zelené školy až do 31. prosince hrazeny připojení k internetu z centrálních prostředků, pokud na daných počítačích bude pravidelná výuka.

Tato dotace umožní získání peněz na údržbu stávajícího ICT vybavení, protože uvedená škola od 1. září 2005 přestane být financována státem. Škola se však může rozhodnout peníze použít i jinak (např. nákup PC).

O dotaci žádá ředitel školy, zřizovateli dává žádost pouze na vědomí. Nic však nebrání zastupitelstvům, aby na možnost čerpat finanční prostředky ředitele upozornila a případně požadovala vysvětlení, proč o prostředky požádáno nebylo.

Mgr. Jakub Pôbiš, legislativní oddělení Kanceláře Svazu měst a obcí ČR

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu