Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Visegrádská spolupráce (Hodnocení konference V4DIS zahraničními účastníky)

Ročník: 2005, Číslo: 3, Rubrika: Rozhovory

Mezinárodní rozměr tradiční konference ISSS v Hradci Králové dává vedle zahraniční části LORIS také setkání týmů ze zemí Visegrádské čtyřky na konferenci V4DIS (Visegrad Group for Developing Information Society).

Podrobněji jsme o průběhu konference informovali již v minulém čísle. Tentokrát se k problematice spolupráce Visegrádských zemí vracíme rozhovorem s některými účastníky ze zahraničí. Mezi ně řadíme i evropského komisaře Vladimíra Špidlu, který se k spolupráci Visegrádských zemí vyjadřuje z hlediska sociální agendy, která mu v Evropské Komisi přísluší.

Jaké nové výzvy a úkoly stojí podle Vás před zeměmi Visegrádské čtyřky po jejich vstupu do EU?

Evropská unie, stejně tak jako uskupení Visegrádské čtyřky je vždy o spolupráci, o spolupráci co nejbližší, nejefektivnější s cílem nalezení kompromisu přijatelného pro všechny zúčastněné strany. Spolupráce založená na zeměpisné blízkosti zemí, je jedna forma z mnoha (stejně jako spolupráce malých zemí, severských zemí), která v dnešní rozšířené Evropy hraje důležitou roli. Země Visegrádské čtyřky (V4) mají také mnoho společných problémů, které vyplývají z jejich velmi podobného historického vývoje. Proto si myslím, že by se tyto země měly více zaměřit na zintenzivnění spolupráce především ve vědě a výzkumu, ale i v oblastech, kde jsou jejich problémy společné (např. diskriminace na trhu práce i ve společnosti, zlepšení legislativy, stárnutí obyvatelstva.), přičemž by si měly vzít příklad ze zemí původní Evropské unie (EU15) (například ze Švédska, Francie) a předávat tyto zkušenosti dál, například zemím nově přicházejícím (Bulharsko, Rumunsko).

Lisabonská strategie stanovila cíle zvýšení konkurenceschopnosti a zvýšení zaměstnanosti. Jaké kroky by pro jejich splnění bylo možno provést v rámci V4?

Lisabonská strategie si stanovila za cíl stát se nejkonkurenceschopnější ekonomikou založenou především na znalostech. Aby Evropská unie dosáhla stanovených cílů, musí překonat mnohé úkoly v různých oblastech -- zaměstnanosti, demografického stárnutí, či restrukturalizace podniků. Země V4 by si měly vyměňovat v těchto oblastech poznatky a společně vytvářet nové inovativní přístupy k řešení problémů.

Několikrát jste se zmínil o stárnutí obyvatelstva. Připravované Zelená kniha k otázkám demografického stárnutí popíše problematiku a naznačí možnosti řešení. Jak se může V4 podílet na řešení těchto otázek?

Populace stárne v celé Evropě a v zemích Visegrádské čtyřky také. Země V4 by si měly mezi sebou vyměňovat praktické poznatky a navzájem se "učit". Tím, že si tyto země jsou tak vývojově blízké, je velká pravděpodobnost, že pokud určitá praktika funguje v jednom ze čtyř států V4, bude tato praktika fungovat i v jiné zemi. V souvislosti s demografickým stárnutím, kde jedna forma z možných řešení stárnutí populace je "dovoz pracovní síly" z třetích zemí, hrají země Visegrádu nadmíru důležitou úlohu, protože tyto země sousedí právě se zeměmi potencionálních "dovozců pracovní síly".

***

Dalším osloveným účastníkem konference V4DIS je Tibor Papp, ředitel odboru informatizace Ministerstva dopravy, pošt a telekomunikací na Slovensku. K významu tohoto setkání řekl: "Pokud se týká konference V4DIS, je to ohromující idea, ale také velmi praktická cesta, jak dosáhnout společných cílů při vzájemné spolupráci na základě myšlenky růstu přidané hodnoty. Synergie je nejlepší cestou jak dosáhnout společných cílů, více konkurenceschopných a inovativních uvnitř evropských zemí. Jsme nyní společně v Evropské unii, ale naše předchozí spolupráce zemí východní a střední Evropy -- České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska se osvědčila. Nejlepší příklady naší spolupráce mohou být pojednány jako základ pro budoucnost kooperace k tomu, aby jsme dosáhli úspěchy i uvnitř zemí Visegrádské čtyřky. Jedná se právě o takové formy spolupráce, které jsme diskutovali na této konferenci nejenom v letošním roce. Pamatuji si při své dlouholeté účasti v Hradci Králové na řadu podnětných myšlenek, které se snažíme uvádět do praxe.

***

Z Polska se zúčastnil konference V4DIS zástupce akademické obce Andrzej Janicki, profesor Wroclavské? univerzity. Jeho sdělení je následující: "Pro mne je tato velká konference také místem pro velmi otevřenou a produktivní diskuzi se svými přáteli, které jsem potkal ve svém profesním životě. Konference je místem, kde se generují velmi důležité a nové myšlenky na základě hlubokých zkušeností, které jsou výsledkem poznatků všech účastníků jednání -- například vystoupení Františka Dohnala, Tomáše Renčína, Beáty Brestanské a dalších. Chtěl bych poděkovat za příležitost, kterou jsem dostal na této konferenci, diskutovat se svými kolegy o budoucnosti informačních systémů ve společnosti."

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu