Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Odstraňujeme bariéry (rozhovor s ministryní informatiky Danou Bérovou)

Ročník: 2005, Číslo: 3, Rubrika: Rozhovory

Programové prohlášení nové vlády věnuje značnou pozornost také informační společnosti, kterou považuje za důležitý nástroj pro rozvoj vzdělanosti, ekonomiky, služeb a veřejné správy. Vláda se zavázala podporovat zavádění informačních technologií (IT) do běžného života občanů, veřejné správy, zdravotnictví a sociálních služeb.

Cílem vlády je umožnit do roku 2006 mj. elektronické vyřizování nejdůležitějších úředních agend, dosáhnout alespoň u padesáti procent obyvatelstva počítačové gramotnosti a maximální dostupnosti informačních technologií.

Na tato aktuální témata jsme se zeptali ministryně informatiky Ing. Dany Bérové:

Jak se díváte na úkol zavádění informačních technologií do běžného života občanů, veřejné správy, zdravotnictví a sociálních služeb?

Zavádění informačních technologií do fungování veřejné správy je úkol nadrezortní a závazek vlády jako celku. Některé dílčí části řešíme samostatně, jako například provoz a vývoj Portálu veřejné správy nebo výstavbu jednotné komunikační infrastruktury veřejné správy. Velká část naší práce ale spočívá v tom, že z titulu ministerstva připomínkujeme návrhy zákonů ostatních ministerstev a ze zákonů tak odstraňujeme bariéry pro elektronickou komunikaci. V minulosti se nám podařilo mimo jiné ovlivnit podobu nového správního řádu s elektronickým správním řízením, novelu zákona o správních poplatcích s osvobozením od poplatků úkonů provedených elektronicky, novelu zákona o veřejných zakázkách se zrovnoprávněním elektronických nástrojů zadávacího procesu nebo novelu zákona o občanských průkazech s elektronickým podáním žádosti o občanské průkazy. V současné době například s Ministerstvem pro místní rozvoj pracujeme na legislativní úpravě elektronických aukcí.

Jaký posun bude v elektronickém vyřizování úředních agend?

Vytvořit to, čemu se říká e-Government, je dlouhodobý úkol, který závisí nejenom na spolupráci úřadů, ale i na poptávce veřejnosti a aktivitě IT sektoru. Z konkrétních změn, které máme ještě pro tento rok v plánu my jako Ministerstvo informatiky, bych zmínila další rozšíření Portálu veřejné správy o elektronické agendy Českého statistického úřadu a elektronické zasílání přihlášek a odhlášek ke zdravotnímu pojištění České správy sociálního zabezpečení. Jde o agendy zajímavé hlavně pro podnikatele.

Dosáhneme ohlášené padesátiprocentní úrovně počítačové gramotnosti?

Z velkého průzkumu počítačové gramotnosti, který se právě dokončuje, vyplývá, že počítačově gramotných ve věku 18 až 60 let je přibližně 27 %. Z tohoto pohledu se cíl 50 % jeví jako příliš optimistický. Na druhou stranu Státní informační a komunikační politika hovoří o 50 % gramotných na úrovni Národního programu počítačové gramotnosti, a to je úroveň podstatně nižší, než s jakou pracuje zmíněný výzkum. To ale není podstatné. Jde o to, že se vláda zavázala k podpoře počítačové gramotnosti a že počítačovou gramotnost chápe jako jednu z priorit.

Jak se zlepší dostupnost informačních technologií

Nabídku komerčních firem nemůže ministerstvo tak úplně ovlivnit. Naším úkolem je nastavit taková pravidla, která povedou k co nejsilnější konkurenci a tím i nejširší nabídce a kvalitě služeb. To by měl zajistit nový zákon o elektronických komunikacích, který platí od 1. května. Vedle toho je už dnes na projekty výstavby sítí získat podporu z fondů Evropské unie. My pak připravujeme dotační titul ve výši 1 % z privatizace Telecomu. Z něj by měly být od příštího roku financovány další dotace na výstavbu infrastruktury pro vysokorychlostní internet, ale i projekty obsahu, služeb vysokorychlostního internetu. Vedle toho se soustředíme na rozšíření počtu míst s veřejným přístupem k internetu, a to připojováním všech knihoven vysokorychlostními přípojkami.

Programové prohlášení se zmiňuje také o zákonu o registrech. Chcete k tomu něco dodat?

Výměna dat ve veřejné správě je podstatou funkčního e-Governmentu. Ministerstvo informatiky dokončuje návrh zákona, který by měl stanovit její základní principy. Jde o systémovou změnu, jejíž příprava je časově i věcně náročná. Návrh zákona by měl být dokončen v létě tohoto roku, diskuse nad ním jistě bude zajímavá.

Jaké kroky se uskuteční v koordinaci a integraci služeb komunikační infrastruktury pro veřejnou správu?

Před dokončením je také materiál, který navrhne, jak postupovat v projektu jednotné komunikační infrastruktury dál po vypršení platnosti Rámcové smlouvy s Českým Telecomem v říjnu příštího roku. Text chceme v nejbližších dnech rozeslat do mezirezortního připomínkového řízení.

-as-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu