Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Portál VS a sociální zabezpečení

Ročník: 2005, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) prochází od roku 2001 ojedinělým rozvojem. Jedním ze základních strategických cílů je podstatné zdokonalení administrativy systému důchodového a nemocenského pojištění.

Záměr využití transakční části Portálu veřejné správy pro potřeby ČSSZ je zcela jasný. Reaguje na novou povinnost zaměstnavatele -- platnou od 1. ledna 2004 -- ukončovat za své zaměstnance evidenční listy důchodového pojištění (ELDP) každý kalendářní rok a každoročně je zasílat České správě sociálního zabezpečení. První ELDP za rok 2004 musí organizace předat ČSSZ do dubna 2005. Stejně tak to bude probíhat v následujících letech.

V praxi to znamená, že ČSSZ bude muset ročně zpracovávat cca 4,5 milionů záznamů. Pokud se jí agendu ELDP nepodaří zautomatizovat, musela by zpracovávat tiskopisy. To ale znamená mnoho času a desítky miliónů korun na zajištění. ČSSZ nakonec po zvážení situace zvolila nejradikálnější řešení. Vychází ze základní myšlenky: ČSSZ definuje podmínky a ostatní je věcí byznysu. Myšlenka je to jednoduchá, ale sama o sobě nestačí. Proto ČSSZ projekt elektronického podávání evidenčních listů důchodového pojištění začala připravovat hned na počátku roku 2004.

Evidenční listy

Koncem ledna loňského roku ČSSZ definovala a zveřejnila datovou větu, u níž zaručuje, že se nebude po celou dobu realizace měnit. Koncem prvního čtvrtletí 2004 pak ve spolupráci s Ministerstvem informatiky ČR a tvůrci Portálu veřejné správy (PVS) vypracovala podmínky přenosu se zaměřením na jeho kvalitu, bezpečnost a autentizaci.

Poté začal nejsložitější proces -- uvést elektronické podávání ELDP přes Portál veřejné správy do života. Nestačilo oslovit organizace, či vedoucí mzdových účtáren. Bylo třeba oslovit všechny skupiny, ale především tvůrce mzdových systémů přesvědčit o správnosti myšlenky, o perspektivě přenosu dat přes PVS a o tom, že vytváření výstupů pro ČSSZ je jejich problém a jejich byznys.

Česká správa sociálního zabezpečení proto nejdřív získala informace o tvůrcích softwaru pro mzdové agendy. Tyto společnosti pak spolu se zástupci MI ČR a hlavními realizátory Portálu veřejné správy začala přesvědčovat o výhodnosti a nezbytnosti elektronického podávání ELDP. V červnu 2004 se podařilo za účasti cca 200 zástupců různých firem uspořádat konferenci a na ní ukázat detailní postup řešení.

Většina účastníků akce svou úlohu pochopila. K vlastnímu programování softwaru se však dostala až po prázdninách 2004 nebo ještě později. ČSSZ proto vyzvala organizace, aby své pověřené osoby k předávání dat RELDP registrovaly na jednotlivých okresních správách sociálního zabezpečení a tito pověření lidé z organizací se poté sami registrovali na PVS. Výzva směřovala k organizacím zaměstnávajícím více než 25 lidí.

Přes běžné problémy, bez kterých se zřejmě žádný projekt neobejde a spoustu dotazů, které se stále opakovaly, je třeba říci: úspěch se dostavuje.

Budoucnost elektronických podání

K 20. lednu 2005 bylo na Portálu veřejné správy pro elektronické podávání ELDP zaregistrováno 14 104 subjektů, z toho je 9 500 organizací zaměstnávajících víc než 25 zaměstnanců, 4 377 organizací zaměstnávajících do 25 zaměstnanců a 227 osob samostatně výdělečně činných. Pouze ve 197 případech byly zaregistrovány osoby s kvalifikovaným certifikátem, ostatní subjekty využily bezplatný podpisový klíč ČSSZ.

Pokud by všechny evidované organizace odeslaly datové soubory, pak bude u organizací nad 25 zaměstnanců nahrazeno 1 441 932 tiskopisů elektronickým podáním a u organizací do 25 zaměstnanců se bude jednat o 36 173 případů. Srovnání jednoznačně ukazuje efektivnost v zaměření se na organizace nad 25 zaměstnanců. K datu sledování činil podíl registrovaných organizací k celkovému počtu téměř 33 %. To ale není konečný stav, neboť se každý den registrují nové a nové subjekty. Důvody jsou následující:

  • zvyšuje se nabídka upgrade od dalších softwarových firem,
  • aktivita pracovníků ČSSZ ani jejich partnerů neklesá,
  • blíží se termín, kdy budou organizace nuceny vyplňovat stovky, někdy i tisíce tiskopisů.

Další agenda

I tvůrci softwaru pro mzdové agendy se činí. K 20. 1. 2005 již 79 firem ukončilo vývoj a otestovalo odeslání elektronického souboru s daty RELDP. Příslušný soubor byl otestován na PVS, prošel do ČSSZ, kde zdárně proběhly kontroly autentizace odesílatele a logiky dat. Dalších 22 tvůrců mzdových systémů v současné době testuje. Navíc další 4 organizace nabízí samostatné komponenty pro transformaci výstupů ze mzdových agend do tvaru předepsaného ČSSZ.

Už nyní je ale více než zřejmé, že se podařilo:

  • nastolit nový vztah mezi státní institucí a tvůrci softwaru: státní instituce definuje podmínky a tvůrci softwaru je naplňují,
  • ve velice krátké době se podařilo automatizovat jednu z nových agend státní správy v režii soukromého sektoru,
  • pokud jsou tvůrci softwaru mzdové podpory schopni vyhotovovat výstupy pro jeden úřad státní správy, není pro ně problém zpracovat výstupy pro jiné.

Automatizace ČSSZ elektronickým podáváním ročních ELDP nekončí. Od 1. července 2005 začíná ČSSZ od organizací přebírat datové soubory přihlášek a odhlášek zaměstnanců. Opět se jedná o novou agendu s četností 1,5 milionů dokladů ročně a opět je datová věta zveřejněna na webových stránkách ČSSZ.

Ing. Vladimír Fanta, vrchní ředitel úseku informačních a komunikačních technologií ČSSZ

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu