Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Pracovní setkání zemí Visegrádské čtyřky

Ročník: 2005, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Konference ISSS 2005 měla opět významný mezinárodní rozměr. Vedle tradiční zahraniční části LORIS, pořádané tentokrát pod taktovkou Kraje Vysočina a ve spolupráci s městy Praha a Hradec Králové, byla podobně jako v loňském roce rozšířena o konferenci V4DIS (Developing Information Society in V4 Countries), na níž se setkaly pracovní týmy zemí Visegrádské čtyřky.

Mezinárorní význam konference podtrhla i návštěva řady zahraničních hostů. V Hradci Králové bylo přítomno několik zástupců Evropské komise v čele s eurokomisařem Vladimírem Špidlou. Visegrádský fond reprezentoval René Kubášek, zástupce ředitele Mezinárodního visegrádského fondu. Kulatý stůl na téma: "E-policy zemí V4" vedli Dana Bérová (Ministerstvo informatiky ČR), Miroslav Kukačka (Ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací SR), Nagyhazi Gyorgy (Prime Minister's Office, Maďarsko) a Andrzej Janicky (Alfa Omega Foundatin, Polsko).

V rámci osmého ročníku ISSS v Praze již od pátku 1. dubna probíhalo jednání řídicího výboru Global Cities Dialogue, jehož se zúčastnili hosté z celého světa v čele s Willi Lemkem, senátorem města Brémy, který je místopředsedou.

Součástí konference byly i některé programové bloky, které reflektovaly zkušenosti České republiky, například Financování IT projektů z prostředků Evropské unie. Na téma Společný regionální operační program hovořil zástupce Ministerstva pro místní rozvoj, představitel resortu informatiky zase uvedl problematiku "Programy EU v oblasti informační společnosti". V tomto bloku se dále diskutovalo o podpoře projektů ve veřejné správě, o problematice výkaznictví a na téma dotační management.

K zajímavým tématům patřil rovněž blok E-strategie a benchmarking evropských měst. V rámci této části byl například prezentován průzkum, který byl zahájen právě v návaznosti na Deklaraci konference V4DIS/LORIS z loňského roku. Průzkum navazoval na projekt organizace TeleCities a zaměřil se na stav informatizace veřejné správy ve statutárních městech ČR. V prvé části se zúčastnila tři města -- Praha, Ostrava a Hradec Králové a v loňském roce na podzim byla studie rozšířena na 14 statutárních měst. V příštích letech by obdobná studie měla být realizována v dalších nových členských zemích EU.

Předběžné výsledky uvedeného průzkumu potvrzují:

  • nutnost koncepčního přístupu k rozvoji ICT ve městech
  • potřebu definovat priority a získat podporu vedení města
  • význam osvěty, vzdělávání a propagace
  • nutnost využívat kvalitních analýz a zajistit finanční zdroje
  • velký význam spolupráce a výměny zkušeností.

Součástí programu byla také prezentace Sdružení pro informační společnost. Manifest znalostní společnosti 2005 -- s podtitulem "Co musí Česká republika udělat, aby obstála v globálním kapitalismu 21. století jako vysoce rozvinutá země" moderoval Ondřej Felix.

-as-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu