Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se V. Špidly, komisaře EU pro zaměstnanost, sociální věci...

Ročník: 2005, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Jaký je Váš vztah ke konferenci Internet ve státní správě a samosprávě?
Na konferenci ISSS v Hradci Králové jsem již potřetí, je zajímavé, že vždy to bylo v jiné funkci. Potvrzuje se, že jde o významnou událost v pravém slova smyslu, svědčí o tom programový rozsah konference i velká účast lidí, kteří jsou zaujati pro věc a proto jsem tady vždycky rád.

Přednášel jste na konferenci teze současné evropské politiky z oblasti, za kterou odpovídáte. Jaké jsou hlavní cíle?

Lisabonská strategie si vytipovala dva významné mezietapové cíle -- především je to zvýšení konkurenceschopnosti a zvýšení zaměstnanosti. Přitom jde o kvalitativní koncept, tedy nejde o nějaké laciné mzdy nebo odvozený sociální model. Znamená to především všeobecné zvyšování vzdělanosti, kvalifikace, mluvíme o znalostní společnosti a tady je role informačních systémů a technologií nezastupitelná.

Proč se zdůrazňuje kvalitativní stránka koncepce?

Důvod je jasný. Laciné pracovní síle, například z Asie, nemůže Evropa reálně konkurovat. Na druhé straně je Evropa opravdu kontinent, který má nejvyšší úroveň lidského kapitálu -- jsme nejvzdělanější, nejkultivovanější a máme bohatou historii. Cíl Evropy je obecně -- dokončit jednotný trh. Znamená to využít všechny čtyři prvky svobody, které jsou obsaženy již v Římské smlouvě -- volný pohyb lidí, volný pohyb zboží, volný pohyb kapitálu a volný pohyb služeb. V Evropské unii dosud plně nefunguje volný pohyb lidí a volný pohyb služeb, jsou zde určitá přechodná období.

Jaké jsou cesty k naplnění těchto cílů?

Součástí této koncepce je vytváření společných evropských prostorů, které jsou nutné k tomu, aby se tyto prvky svobody zcela naplnily. Jedním z nich je například společný vědecký a kvalifikační prostor. Příkladem může být evropské centrum pro bádání o jaderné energetice, ale také systém uznávání kvalifikací nebo rozvoj společných infrastrukturních sítí včetně sítě internetové.

Myslíte, že informatika je rozhodujícím odvětvím?

Naplnění koncepce má velmi mnoho aspektů a oblastí. Toto vše, ve vzájemné souvislosti a propojenosti, je nutné, aby se naplno využilo ku prospěchu všech Evropanů a všech lidí vůbec. Vyjadřuje to jediné slovo, a to je svoboda, jejímž skutečným obsahem je emancipace člověka, jeho rozvinutí a kvalita života. K tomu rozvoj informačních technologií, internet a jeho využití ve státní správě a samosprávě může velmi prospět. Proto chci také na této konferenci posilovat uvedenou koncepci, aby se její zásady dostaly i do myšlení a programování na úrovni jednotlivých zemí, regionů a obcí.

Zmínil jste se rovněž o problému demografického stárnutí. Můžete k tomu uvést několik slov?

Problém demografického stárnutí se v blízké budoucnosti bude velmi úzce dotýkat celé Evropy. Zpracovává se tzv. Zelená kniha, která popíše problematiku, naznačí hlavní otázky a možnosti řešení. Celý tento fenomén je velmi obsáhlý a komplikovaný. Je tedy nutné se nad tím zamýšlet a tady chci zdůraznit, že právě informatika a všechny související technologie mohou velmi účinně přispět k řešení těchto otázek

Děkuji za rozhovor

Antonín Eliáš

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu