Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

V4DIS podruhé (Vysegrádská čtyřka pro rozvoj informační společnosti)

Ročník: 2005, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

V letošním roce se ve dnech 3.--5. dubna v Praze a Hradci Králové již podruhé uskuteční v rámci konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) také mezinárodní setkání představitelů zemí Visegrádské čtyřky, nazvané konference Visegrádská čtyřka pro rozvoj informační společnosti (V4DIS).

Předkladatelem tohoto projektu je stejně jako v loňském roce Sdružení Český zavináč, a jeho partnery jsou Unie měst Slovenska, Sdružení měst a obcí Slovenska, Sdružení polských měst a Maďarská národní asociace místních samospráv. Hlavním patronem se v letošním roce stala Rada obcí a regionů Evropy (CEMR-CCRE).

Posílení spolupráce

Již loňský rok přesvědčivě ukázal, že visegrádské země mají zájem na posílení vzájemné spolupráce měst a regionů při budování moderní veřejné správy a rozvoji občanské společnosti s využitím informačních a komunikačních technologií. Konference se zúčastnily delegace všech čtyř zemí na úrovni představitelů parlamentů, ministerstev, zástupců samosprávných orgánů i asociací městských a regionálních samospráv. V loňském roce byla přítomna, vedle uvedených čtyř zemí, také delegace Slovinska, které sice k Visegrádu nepatří, ale má k němu blízko nejenom přes společně sdílený středoevropský prostor, ale především tím, že řeší stejné problémy.

Se zájmem a kladným hodnocením se loňský ročník setkal také u představitelů Evropské komise, ale i evropských organizací, jako jsou např. TeleCities, Major Cities of Europe, e-Forum a další.

Zájem o konferenci dodatečně projevil také evropský komisař pro podnikání a informační společnost pan Ján Fígeľ, který se nechal o průběhu V4DIS 2004 podrobně informovat a přislíbil ji v dalších letech svou podporu.

Společná deklarace

Jedním z nevýznamnějších výstupů loňské konference byla společná Deklarace k rozvoji informační společnosti na místní a regionální úrovni, kterou na základě iniciativy zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska přijali zástupci samospráv tehdy přistupujících a dalších kandidátských zemí i členů Evropské unie. Deklarace formuluje společné cíle a závazky v rozvoji informační společnosti a otevírá tak společný dialog s národními vládami i institucemi Evropské unie. Připomeňme si některé přijaté principy.

Reprezentanti měst, obcí a regionů i jejich sdružení se přihlásili nejen ke strategickým cílům, ale i k nezbytnosti úzké vzájemné spolupráce. Uvědomili si nezastupitelnou úlohu místních a regionálních správ při modernizaci veřejné správy, poskytování služeb, zajišťování udržitelného rozvoje a dalších služeb, které tyto správy zajišťují v každodenním kontaktu s občany.

Cílem místní veřejné správy je prostřednictvím modernizace samospráv s využitím principů e-governmentu zvyšovat kvalitu a dostupnost služeb, efektivitu a transparentnost veřejné správy i podporovat rozvoj demokratických procesů a aktivní občanské společnosti. Cílem je dále rozvíjet podmínky pro hospodářský růst i zvyšování vzdělanosti. Dále se usiluje o lepší zapojení občanů do spolurozhodování o komunální politice a do života obce.

Závazný postup

V loňské Deklaraci se všechny země zavázaly aktivně sledovat cíle a postupy EU i národních strategií v oblasti rozvoje informační společnosti a modernizace veřejné správy s využitím informačních a komunikačních technologií. Zavázaly se k účasti na diskusi při jejich přípravě tak, aby byla dostatečně zohledňována úloha místních a regionálních správ, jejich cíle a potřeby.

Na základě analýz reálného stavu a možností promítat cíle a postupy Evropských a národních strategií do vlastních koncepcí a plánů (eStrategie). Stanovit v nich potřebné cíle a priority. Při modernizaci samospráv věnovat kromě využití nových technologií náležitou pozornost také systematickému vzdělávání zaměstnanců.

Společným závazkem je také zajistit dostupnost služeb informační společnosti pro všechny skupiny obyvatel, podporovat jejich vzdělání, zajistit potřebnou propagaci a bezpečnost elektronických služeb. Vytvářet podmínky pro efektivní spolupráci s dalšími subjekty veřejné správy, vědeckými a vzdělávacími institucemi i soukromým sektorem. Posilovat spolupráci mezi subjekty veřejné správy, zejména městy, obcemi, regiony i národními asociacemi a mezinárodními sítěmi při výměně zkušeností, přípravě a řešení společných projektů, hodnocení a poměřování (benchmarking) i oceňování a propagaci vzorových řešení (best practices).

Podpora aktivit

K naplnění uvedených cílů a závazků se země Visegrádu dohodly zajišťovat následující aktivity:

  • Vypracovat a aktualizovat informační strategie a příslušné realizační plány samospráv i jejich asociací
  • Analyzovat situaci ve vlastních městech, obcích a regionech, aktivně propagovat vzorová řešení
  • Vytvořit potřebné zázemí pro vzájemnou komunikaci a výměnu zkušeností formou konferencí, seminářů i prostřednictvím webových stránek
  • Zajistit vzájemnou spolupráci při identifikaci společných cílů a priorit, hledat řešení formou společných projektů a zajištění potřebných zdrojů s využitím fondů EU.
  • Aktivně se zapojit do činnosti v národních asociacích a v mezinárodních organizacích sdružujících města, obce a regiony a zaměřených na problematiku rozvoje informační společnosti. Spolupracovat obdobně i s profesně orientovanými sdruženími, zejména sdruženími IT pracovníků veřejné správy.
  • Aktivně se podílet na diskusi k strategiím a programům EU i národních vlád, a to ve fázi příprav i realizace, zajistit účast ve vybraných strukturách, zajistit vazby na potřeby rozvoje informační společnosti na lokální a regionální úrovni.

Výzva a její plnění

V souvislosti s přijatými zásadami společné Deklarace všechny země vyzvaly národní vlády a Evropskou komisi k tomu, aby

  • s náležitou citlivostí sledovaly a ve svých strategiích zohledňovaly potřeby rozvoje informační společnosti na lokální a regionální úrovni a rozvíjely partnerskou spolupráci se samosprávami a jejich asociacemi,
  • vytvářely potřebné legislativní prostředí a další nezbytný rámec formou metodik, standardů, podpory výměny informací, propagace a oceňování vzorových příkladů aj.
  • podpořily iniciativní přístup samospráv formou programů a finančních podpor s možností ucházet se o jejich poskytnutí na základě předložených projektů.

Plnění principů a zásad zakotvených v Deklaraci a s odpočet úkolů v uvedeném směru, to vše bude předmětem nastávající konference V4DIS 2005.

Programová témata

K hlavním programovým tématům letošního druhého ročníku konference V4DIS 2005 budou dále patřit zejména otázky přístupu k národnímu kulturnímu dědictví, oblast internetizace veřejných knihoven, možnosti společných projektů v zemích Visegrádské čtyřky nebo péče o životní prostředí a udržitelný rozvoj v těchto zemích. Chybět pochopitelně nebude ani problematika interoperability a kompatibility informačních systémů, stejně jako možnosti financování informatizace z prostředků Evropské unie.

Šíře nabízených témat pochopitelně bude ještě větší. Jednak na konferenci proběhnou i některé zajímavé workshopy, zadruhé se pro zájemce bude program konference V4DIS obohacovat o témata, která jsou na programu souběžně probíhajících konferencí ISSS/LORIS 2005.

Eurocrest

Stalo se již tradicí, že na mezinárodní části hradecké konference jsou vyhlašovány výsledky soutěže Eurocrest, jejímž vyhlašovatelem je sdružení Zlatý erb ve spolupráci s Evropskou komisí. Cílem soutěže je ocenit výjimečné projekty, podporovat vzájemnou výměnu zkušeností a ohodnotit snahu zástupců místní správy a samosprávy účinně využívat informačních technologií ke zvyšování kvality a přístupnosti služeb veřejné správy.

Ze zemí visegrádské čtyřky loni převzali ocenění z rukou zástupců Evropské komise Géralda Santucciho a Davea Brostra zástupci maďarského města Nyiregyháza, polské Zelione Góry a slovenského Lučence. Za Českou republiku jedno z hlavních ocenění získal v této soutěži region Vysočina.

Organizátoři konference vás všechny co nejsrdečněji do Hradce Králové zvou. A to jak na druhý ročník konference V4DIS 2005, tak na osmý ročník tradiční akce ISSS/LORIS 2005, která se stala počten dvou tisíc účastníků největší a odborným dopade nejvýznamnější akcí svého druhu v zemích střední, východní i jihovýchodní Evropy.

-vd-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu