Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Informační místa pro podnikatele -- regionální síť expozitur se rozšiřuje

Ročník: 2005, Číslo: 1, Rubrika: Rozhovory

Hospodářská komora ČR začala svůj největší projekt Informační místa pro podnikatele realizovat v září 2003. Během prvních patnácti měsíců jeho existence byla v České republice vytvořena síť regionálních informačních míst a jejich expozitur, které jsou v současné době ve 104 obcích s rozšířenou působností, a dále je v provozu 21 oborových informačních míst.

Byla nastavena "pravidla hry", projekt se posléze rozrostl o téměř tři desítky tzv. expozitur do dalších obcí s rozšířenou působností. Před rokem převzal vedení projektu současný tajemník úřadu Hospodářské komory ČR Vladimír Šiška, který také odpovídá na naše otázky.

Splnilo se vše, s čím jste do projektu vstupoval?

Od projektu jsem očekával, že vytvoří systém kontaktních míst určených především pro ty podnikatele, kteří před vyhledáváním informací ve složitých systémech dávají přednost možnosti své problémy řešit tváří v tvář s pracovníkem, který jim bude pomáhat. Dnešní generace podnikatelů počítač akceptuje, používají jej pro vedení účetnictví, mají internetové bankovnictví a tím spadají do statistik v používání PC pro podnikání. Nicméně to neznamená, že pomocí počítače jsou schopni vyhledávat informace a strukturovaně je zpracovávat. K tomu mj. slouží projekt Informační místa pro podnikatele.

Fungují podle vašich představ?

K dnešnímu dni se nám podařilo nastavit systém tak, jak jsme si předsevzali. Naše kontaktní místa umí správně vyhodnotit požadavky klienta a zařadit je do procesu. Stejně je tomu i v organizační části. Tím netvrdím, že ve všech oblastech projektu panuje ideální stav a museli jsme některé nedostatky odstranit. V současné době je za každou kategorii zodpovědná konkrétní osoba, tzv. správce kategorie, která dohlíží na správný obsah odpovědi a jeho aktuálnost. Tento systém začíná korektně fungovat a od ledna nejsou další zásahy do systému nutné. Zaměřujeme se pouze na zdokonalování práce zapojených osob.

Kde vidíte slabá místa?

Setkávám se s nepochopením cílů, mnohdy může být příčina i na naší straně, možná neumíme dostatečně přiblížit význam a dosah celého projektu všem pracovníkům sítě. Na kontaktních místech, stejně jako v některých místech oborových zdrojů, se nám pak stává, že nenacházíme takovou odezvu, jakou bychom očekávali. U oborových zdrojů jsme schopni nahradit ji jinou metodou uvnitř systému. Problémem tedy zůstávají regionální kanceláře, kde jde především o přímý kontakt s klienty. Jsou místa, kde nás ve zkvalitnění přístupu k podnikatelům čeká ještě mnoho práce.

Jaký je mezi podnikateli zájem o informace?

Projekt počítá pouze s těmi, kteří chtějí informace k podnikání získat. Nemůžeme oslovit masy podnikatelů a přesvědčovat je, že od nás mají žádat informace. V systému je víc než dvanáct tisíc dotazů, takže aktivních podnikatelů, kteří chtějí být informováni, je poměrně dost. Poptávka je do značné míry ovlivňována obavami z budoucnosti, které mezi podnikateli panují. Ty jsou vyvolány vstupem ČR na jednotný evropský trh, svůj podíl na tom ale nese i vztah státního aparátu k podnikatelům. Prostředí v České republice je pro ně velmi komplikované a nepřející. Legislativa je nepřehledná, neustále se mění a podnikatel logicky není schopen se orientovat bez vnější pomoci ve všech změnách.

Jak může projekt pomoci?

Státní správa se vyvíjí z hlediska využívání elektronické komunikace velmi rychle. Kdežto podnikatel, převážně malý podnikatel již nemá prostor, ani prostředky, vzdělávat se stejným tempem. Doufám, že se projekt náš projekt stane interfacem pro komunikaci mezi státem a podnikatelským sektorem. Za velký úspěch Hospodářské komory ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu považuji fakt, že se kontaktní místa stanou Centrem podnikatelských formalit. Dokázali jsme společně definovat rozměr spolupráce v rámci vládního projektu "Zjednodušení administrativních postupů při zahájení a v průběhu podnikání".

Jaká bude role kontaktních míst?

Postupně se stávají Centrálními místy podnikatelských formalit, implementace všech procesů by měla trvat zhruba dva roky a kontaktní místa by měla ke své současné informační roli přibrat úlohu "podatelny", naučit se vyřizovat agendu mezi podnikatelem a státem. Dojde také k propojení informačních systémů HK ČR se systémy veřejné správy, což přinese možnost vyřizovat veškeré žádosti na kontaktních místech nebo přes internet. Komora bude i nadále poskytovat informační servis všem podnikatelům, kteří o to požádají. Druhý rozměr projektu má již charakter služby v podobě zpracování různých analýz, rešerší či jiných právních záležitostí. Vzhledem k tomu, že HK ČR není organizací financovanou ze státního rozpočtu bude tato služba částečně placena.

Budou kontaktní místa poskytovat servis výhradně členům hospodářské komory?

Ano, tyto služby a tento servis podle zákona přísluší jen členům komory, kteří budou v tomto smyslu školeni a vzděláváni.

Dagmar Divišová, Viktorie Plívová

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu