Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Nemoforum: diskuse a spolupráce nad informacemi o nemovitostech a uzemí

Ročník: 2005, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Sdružení Nemoforum, založené v České republice v říjnu 1999, slouží jako platforma pro diskusi a spolupráci orgánů veřejné správy (ministerstev a úřadů), zástupců měst a obcí, profesních svazů, komor, sdružení a vysokých škol vyvíjejících činnost v oblasti informací o nemovitostech a území.

Založení Nemofora se uskutečnilo v rámci projektu EU Phare, který pro Český úřad zeměměřický a katastrální zajišťovala nizozemská agentura Kadaster International, a bylo inspirováno modelem nizozemské rady pro geoinformace RAVI.

Poslání a cíle

Nemoforum chce na základě spolupráce institucí z veřejné, profesní (soukromé) i akademické sféry přispívat v České republice k řešení nejrůznějších problémů spojených s informacemi o nemovitostech a území za účelem uspokojení potřeb uživatelů, pořizovatelů i správců těchto informací v souladu s vývojem v EU a ve světě.

Ke splnění svého poslání si Nemoforum vytyčilo tyto cíle:

  • vytvářet prostor pro diskusi, výměnu zkušeností a koordinaci činností v oblasti informací o nemovitostech a území;
  • zpracovávat odborné podklady a připomínky k odborným a legislativním dokumentům z pohledu svých členů -- zástupců institucí z veřejné, soukromé i akademické sféry;
  • iniciovat či přímo realizovat kroky podporující rozvoj a zlepšení koordinace a k řešení problémových oblastí;
  • přispívat k posilování vazeb na evropské a globální geoinformační iniciativy, zprostředkovaných účastnickými institucemi.

Organizační struktura

Plénum Nemofora je nejvyšším orgánem sdružení. Každá účastnická instituce má v Plénu jednoho zástupce. Plénum se skládá ze dvou platforem:

  • Veřejná platforma zahrnuje účastnické instituce ze státní správy (především ministerstva) a Svaz měst a obcí ČR; je vedena zástupcem Českého úřadu zeměměřického a katastrálního;
  • Profesní platforma sdružuje účastnické instituce z odborné sféry jako jsou profesní asociace, komory, svazy a vysoké školy pod vedením zástupce České asociace pro geoinformace.

Rada je pětičlenný výkonný orgán sdružení, volený z členů Pléna z Veřejné i Profesní platformy a řízený předsedou Nemofora. Předsedkyní Nemofora je Ing. Veronika Nedvědová, poslankyně Parlamentu ČR.

Pracovní skupiny složené z odborníků delegovaných účastnickými institucemi byly po vzniku Nemofora ustaveny k těmto tématickým okruhům:

  • Národní geoinformační infrastruktura
  • Prostorová identifikace v základních registrech veřejné správy
  • Katastr nemovitostí
  • Podpora trhu s nemovitostmi.

Aktivity Nemofora

Činnost Nemofora se zaměřuje zejména na pořádání seminářů a odborných diskusí k aktuálním tématům podle návrhů účastnických institucí. Další formou aktivit Nemofora je připomínkování odborných a legislativních dokumentů z oblastí spojených s informacemi o nemovitostech a op území, vznikajících v působnosti účastnických organizací.

Významným výsledkem činnosti Nemofora je vytvoření komplexně pojatého dokumentu "Národní geoinformační infrastruktura v České republice -- Program rozvoje v letech 2001--2005" (NGII), který byl v roce 2001 přijat tehdejší Radou vlády pro Státní informační politiku jako podkladový materiál pro aktualizaci Akčního plánu realizace SIP.

Záměrem Nemofora je přispívat k realizaci projektů a záměrů specifikovaných v programu NGII, např. formou zpracování odborných studií s využitím podpory externích finančních zdrojů (grant agentury Kadaster International). V roce 2004 byla dokončena studie "Podmínky dostupnosti a využitelnosti geodat pořízených a spravovaných orgány a úřady veřejné správy ČR", zpracovaná kolektivem České asociace pro geoinformace.

Účastnické instituce Nemofora

(* zakládající členové)

Veřejná platforma

Český úřad zeměměřický a katastrální*, Ministerstvo financí*, Ministerstvo informatiky*, Ministerstvo pro místní rozvoj*, Ministerstvo vnitra* Ministerstvo zemědělství*, Svaz měst a obcí ČR*

Profesní platforma

Asociace realitních kanceláří Čech, Moravy a Slezska*, Česká asociace pro geoinformace*, Česká společnost certifikovaných odhadců majetku*, Komora geodetů a kartografů, Masarykova univerzita Brno*, Notářská komora ČR*, Sdružení pro dopravní telematiku, Sdružení správců sítí středních Čech, Sdružení správců sítí východních Čech*, Svaz vlastníků půdy a soukromých rolníků v ČR, Západočeská univerzita v Plzni

Adresa

Nemoforum – sekretariát, Pod sídlištěm 9, 182 00 Praha 8, Česká republika
e-mail: nemoforum@cuzk.cz, tel.: (+420) 284 041 595, fax: (+420) 284 041 428, www.cuzk.cz/nemoforum

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu