Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Národní politika pro vysokorychlostní přístup

Ročník: 2005, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Vláda v lednu 2005 schválila na návrh Ministerstva informatiky Národní politiku pro vysokorychlostní přístup. Její součástí je mimo jiné i ustanovení tzv. dotačního titulu na rozvoj vysokorychlostního přístupu, do něhož stát vloží finance ve výši 1 % výnosu z privatizace Českého Telecomu.

Z prostředků tohoto dotačního titulu budou spolufinancovány infrastrukturní projekty z oblasti metropolitních a místních sítí, přičemž podmínkou bude vždy finanční spoluúčast regionu (kraje), realizátora projektu a otevřený přístup operátorů k infrastruktuře. Z dotačního titulu budou také spolufinancovány projekty z oblasti obsahu a služeb pro vysokorychlostní přístup.

Prioritně budou podporovány projekty, které budou stimulovat požadavky na vysokorychlostní přístup rozdílných uživatelů (např. zdravotnictví, školství, samosprávné orgány, komerční subjekty apod.) v konkrétních územích a které budou zajišťovat vyšší ekonomický efekt investic.

Oproti původně předloženému návrhu byly z Národní politiky vypuštěny daňové odpočty.

Odborné fórum

Ministerstvo informatiky založí odborné Fórum pro vysokorychlostní přístup, které bude posuzovat předkládané projekty a schválenou politiku rozpracovávat. Na Portálu veřejné správy navíc vznikne Národní vysokorychlostní server, soustřeďující informace o vysokorychlostním přístupu na území celé České republiky.

Národní politika pro vysokorychlostní přístup klade důraz na podporu rozvoje online služeb pro vysokorychlostní přístup ze strany státu, a to v oblasti vzdělávání, kultury, zdravotnictví a veřejné správy a identifikuje hlavní příčiny pomalého rozvoje broadbandu v České republice. Je to nedostatečná dostupnost vysokorychlostního připojení zejména mimo velká města, nepříznivý poměr mezi cenou a kupní silou obyvatel, nízká kvalita nabízených služeb, které nemají garantovaný charakter, a nedostatečná nabídka služeb a obsahu a z ní plynoucí nedostatečná motivace uživatelů pořídit si vysokorychlostní připojení k internetu.

Role státu

Stát proto nepovažuje za účelné přímo zasahovat do činnosti soukromých operátorů nebo sám budovat a provozoval přenosové sítě. Stát má být tvůrcem legislativního prostředí a regulátorem, poskytovatelem služeb e-governmentu, velkým odběratelem vysokorychlostního připojení a konečně poskytovatelem přímé podpory.

Přímá podpora má zůstat nástrojem mimořádným a zaměřeným v první řadě na dvě oblasti: podporu rozvoje obsahu a služeb vysokorychlostního přístupu a podporu projektů přístupových sítí v méně obydlených oblastech.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu