Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Březen vybízí k nákupům na internetu

Ročník: 2005, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Desítky procent z ceny zboží, u některých výrobků stovky i tisíce korun lze ušetřit při nákupu v internetových obchodech. Přesto využívá výhod internetového nakupování dosud jen malá část obyvatel České republiky. Proto zvolili organizátoři z BMI sdružení jako hlavní téma 8. ročníku Března -- měsíce internetu nakupování přes internet.

Asociace pro elektronickou komerci (APEK), která je spolu s ČSOB a společností DIGI TRADE hlavním partnerem projektu, připravila na adrese www.bezpecnynakup.cz ukázkový internetový obchod. Zde si zájemci mohou vyzkoušet, jak probíhá nákup na internetu, dozvědí se, jaká kritéria by měl splňovat seriozní internetový obchod. Jako odměnu získají slevový kupón, který pak využijí při skutečném nákupu ve vybraných internetových obchodech. Současně si mohou vyzkoušet v zkušebním obchodě i platbu kartou, jejíž testovací údaje jim vygeneruje ČSOB.

Organizátoři připomínají, že k nakupování není nezbytné mít doma či v zaměstnání internetové připojení. Stačí navštívit například některou z více než dvou tisíc veřejných knihoven připojených k internetu. Řada z nich připravila na březen speciální slevy nebo bezplatný přístup k internetu, školení práce s internetem pro různé skupiny zájemců, jako jsou ženy v domácnosti, senioři, nezaměstnaní, uživatelé se zdravotním postižením, nebo třeba starostové malých obcí.

Uskuteční se různé soutěže a ankety a přes dvě stovky knihoven se zapojí 1. dubna do kouzelné Noci s Andersenem, během které si děti připomenou četbou pohádek a pestrým dalším programem 200. výročí narozenin H. Ch. Andersena. Díky internetu se očekávaných nejméně sedm tisíc dětských účastníků bude moci podělit o své zážitky v chatu. Přehled aktivit knihoven je na www.brezen.cz v rubrice Akce knihoven.

Odborné konference

V průběhu března se uskuteční také řada odborných konferencí. První bude hned 1. března v pražském Top hotelu konference E-learning, která je určena personalistům, manažerům vzdělávání firem a dalším zájemcům. Večer 1. března se setkání technologických podnikatelů Business Tuesday zaměří na otázky elektronického podnikání v retailu. Šestý ročník konference Junior Internet, který si vymyslely a s pomocí BMI sdružení pořádají samy děti, členové Dětské tiskové agentury, proběhne v sobotu 5. března v Praze za účasti mladých zástupců z Litvy, Lucemburska a Slovenska a pod záštitou evropského komisaře Pavola Figeľa a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petry Buzkové. Osobní účast přislíbil ministr informatiky Vladimír Mlynář, jehož ministerstvo má záštitu nad celým 8. ročníkem Března – měsíce internetu.

Na možnosti, jak využít internetu k lepšímu uplatnění lidí se zdravotním postižením v zaměstnání a kvalitnějšímu zapojení do běžného života, se soustředí 5. ročník konference INSPO (rubrika INSPO). Budou na ní představeny některé nové technologie usnadňující práci s počítačem uživatelům se zdravotním postižením a vyhlášeny výsledky literární soutěže Internet a můj handicap.

Sedmý ročník zlínské konference Internet a konkurenceschopnost podniku se zaměří 16. 3. na pět tematických okruhů -- elektronické podnikání, Internet a informační bezpečnost v podniku, intranet v podnikové komunikaci, Internet a management znalostí, Internet ve státní správě, samosprávě a regionálním rozvoji.

Novinkou v programu BMI je konference Informační technologie ve výchově, péči a vzdělávání dětí se zdravotním postižením, která se uskuteční v Novoměstské radnici v Praze. Je určena pro odborníky z řad speciálních pedagogů, lékařů, sociálních pracovníků, dále pro rodiče dětí se zdravotním postižením a studenty.

Kvůli velikonočním svátkům je termín tradičně březnové konference ISSS -- Internet ve státní správě a samosprávě posunut až na 4. a 5. dubna., kdy se očekává v Hradci Králové kolem 2000 účastníků, kteří se těší na seznámení s aktuálním stavem informatizace veřejné správy a s připravovanými projekty.

Jaroslav Winter

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu