Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Efektivita výkonu veřejné správy

Ročník: 2005, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Ve dnech 4. a 5. dubna se v Hradci Králové uskuteční již osmý ročník tradiční konference Internet ve státní správě a samosprávě -- ISSS 2005. V kongresovém centru Aldis se opět sejdou zástupci státních orgánů, subjektů veřejné správy, politiků, expertů i dodavatelů technologií. Ti všichni budou dva dny diskutovat o informatizaci společnosti a úrovni komunikace státních orgánů mezi sebou i s občany.

Letošní ročník konference ISSS bude opět o "e-záležitostech" -- samotné "e" by však mělo daleko více znamenat efektivitu než pouhou elektronizaci. V uplynulých letech se v oblasti elektronizace a komunikace státu s občanem podařilo realizovat řadu zlepšení, je ale nejvyšší čas se zamyslet nad tím, jak celý proces urychlit, aby státní správa fungovala rychle, bezchybně a co nejefektivněji.

Pozvaní hosté

Účast na konferenci předběžně přislíbil eurokomisař Vladimír Špidla. Jeho kolegyně Viviane Reding pravděpodobně promluví k účastníkům prostřednictvím video nahrávky. Samozřejmě, že se konference také zúčastní další zástupci evropské komise, ministři a vládní delegace z mnoha evropských států. Z tuzemské politické scény přislíbil účast premiér Stanislav Gross nebo ministr informatiky Vladimír Mlynář, který také převzal jednu ze záštit na konferencí. Z dalších významných politiků jmenujme Mirka Topolánka nebo Evžena Tošenovského.

Program konference

Programová náplň osmého ročníku konference bude obsahovat stovky zajímavých přednášek. Jinak si také už ISSS nelze ani představit. V programu se tradičně objeví všechna důležitá témata, jako například problematika e-governmentu na evropské, národní, regionální i lokální úrovni, optimální forma nasazení ICT technologií ve veřejné správě nebo rozvoj elektronických služeb pro občany.

Velký prostor opět dostane Ministerstvo informatiky ČR, které se stalo již téměř nedílným partnerem konference. Řada příspěvků se dotkne i dalších klíčových oblastí, jako jsou portály, e-podatelny, komunikační infrastruktura informačních systémů veřejné správy, geografické informační systémy, sdílení dat v rámci municipalit nebo otázky bezpečnosti.

Pozornost jistě vzbudí i problematika financování podpory a rozvoje informační společnosti z evropských zdrojů a fondů. Nově jsou zařazeny možnosti využití informačních systémů v ochraně přírody a využití informačních a komunikačních technologií v cestovním ruchu. Opět chystáme tradiční bloky generálního partnera a hlavních partnerů, kde se návštěvníci jistě dozví mnoho nových informací.

Portál veřejné správy

Blok věnovaný Portálu veřejné správy se bude mimo jiné zabývat charakteristikou e-government portálu obecně, aplikacemi pro samosprávu, spolupráci PVS s obdobnými portály a další aktualitami. Své místo dostane také problematika elektronických komunikací. V tomto bloku bude nastíněna situace po schválení Zákona o elektronických komunikacích nebo naznačena aktuální problematika digitalizace. Své místo bude mít národní strategie širokopásmového přístupu k internetu.

Na konferenci bude opět věnován poměrně velký prostor informatizaci územních samospráv. Tento blok poreferuje o problematice výdaje dat z evidence obyvatel, společných projektech Asociace krajů ČR a ministerstva vnitra nebo přinese ukázky síťových infrastruktur jednotlivých krajů. Samozřejmě se také letos uskuteční bohatý společenský večer ISSS 2005, jehož součástí bude vyhlášení soutěží Geoaplikace roku, Biblioweb, EuroCrest a Zlatý erb.

Mezinárodní konference

Stejně jako v loňském roce bude i letos součásti ISSS zahraniční konference LORIS (Local and Regional Information Society). Dále naváže na svůj loňský a úspěšný první ročník konference V4DIS (Visegrad for Developing Information Society), která je určena pro podporu rozvoje informační společnosti v zemích visegrádské čtyřky. Jde hlavně o pracovní setkání specializovaných odborných týmů všech čtyř států, které se věnují vytvoření základny pro vzájemnou komunikaci, výměnu zkušeností a dlouhodobou spolupráci.

O prestiži obou mezinárodních konferencí svědčí mimo jiné i fakt, že nad nimi letos převzala záštitu Rada evropských municipalit a regionů (CEMR). Dále se těchto konferencí již tradičně zúčastní mezinárodní organizace zabývající se rozvojem informační společnosti na lokální a regionální úrovni. Jmenujme například Global Cities Dialogue.

Pozvání pro všechny

Konference ISSS se od roku 1998, kdy se konal její první ročník, propracovala do pozice největší a nejprestižnější akce svého druhu ve střední a východní Evropě. Stala se místem setkání zástupců veřejné správy a předních odborníků a dodavatelů informačních a komunikačních technologií z regionu. Toto nás zavazuje k tomu, abychom i letošní osmý ročník konference připravovali s maximálním úsilím a odpovědností. Věříme, že se nám to podaří. Těšíme se na setkání s Vámi na začátku dubna v Hradci Králové.

RNDr. Tomáš Renčín, výkonný ředitel konference

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu