Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Vzdělávací portál Zlínského kraje

Ročník: 2004, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Zlínský kraj ve spolupráci se společností Microsoft rozvíjí nejmodernější vzdělávací program -- informační internetový Portál Zlínského kraje, jehož slavnostní představení a uvedení do provozu proběhlo 23. září letošního roku.

Dohodu o spolupráci podepsal v prosinci 2003 za Zlínský kraj hejtman František Slavík, za společnost Microsoft pak Jiří Devát, generální ředitel pro Českou republiku a Slovensko. Cílem je zajistit vysoký stupeň rozvoje informační společnosti v regionu.

"Školský portál je zaměřen především na žáky a kantory. Je to informační a komunikační kanál v rámci školské veřejnosti, který umožní komplexní vzdělávání elektronickou cestou. Spoustu kurzů mohou žáci absolvovat přímo doma. Tento ojedinělý projekt bude zajištěn pro všechny žáky a učitele ve Zlínském kraji, tedy pro 70 tisíc lidí. Analogicky jej lze srovnat s dosud nerealizovaným záměrem Ministerstva školství," uvedl náměstek zlínského hejtmana Michal Hanačík.

Podíl Microsoftu

Společnost Microsoft poskytuje do Zlínského kraje 70 tisíc licencí pro elektronické vzdělávání.

"Portál by měl usnadnit vzájemnou komunikaci všem, kteří pracují v oblasti školství nebo se o ni z jakýchkoliv důvodů zajímají. Celý projekt se snažíme budovat na principu otevřenosti a vzájemné komunikace. Vytváření komplexní podoby portálu bude každopádně dlouhodobým procesem, který ovlivní budoucí uživatelé," sdělil dále náměstek Hanačík.

Ojedinělá dohoda přinese nové zkušenosti také společnosti Microsoft. "Uzavřené partnerství vnímám jako podporu výchovy odborníků, rozvoje podnikatelských aktivit a zvyšování informační gramotnosti studentů, úředníků a občanů v regionu. Navíc předpokládám, že získané zkušenosti postupně využijeme také v dalších krajích," uvedl Jiří Devát.

Webové stránky jsou umístěny na adrese www.zkola.cz a již od počátku roku 2004 běží neveřejný testovací provoz. Stránky jsou součástí oficiálního webu Zlínského kraje, který také společně se Střediskem služeb školám Zlínského kraje zajišťuje jejich provoz.

Pět sekcí

Portál pro Zlínský kraj zrealizovala společnost Dat z Uherského Hradiště. Je rozdělen do pěti sekcí, z nichž jen dvě jsou neveřejné:

Před školou -- část určená zejména pro rodičovskou a širší veřejnost, obsahuje informace o školství v kraji i celé republice, součástí je katalog všech škol a školských zařízení s kompletním adresářem. Nechybějí ani informace o legislativě.

Za lavicí -- část cílená na žáky a studenty, má jim pomoci se zvládáním učiva, obsahuje vzdělávací a učební texty, multimediální pomůcky a encyklopedie. Odkazuje na zdroje mimo vlastní stránky.

Za školou -- poskytuje veřejný informační servis o mimoškolních aktivitách a jejich aktuální nabídce -- kurzy, soutěže, semináře, projekty institucí zaměřujících se na problémové skupiny, problematika profesního uplatnění absolventů škol v regionu.

Sborovna -- neveřejné místo setkávání vymezené pouze pro učitele. Je také prostorem pro sdílení učebních textů a příprav do hodin, metodických pomůcek a dalších informací. Jejím hlavním cílem je podpora vzájemné spolupráce mezi učiteli ve Zlínském kraji a v neposlední řadě umožňuje i konzultace osvědčených metod práce s dětmi. To, že je místnost pro učitele neveřejná, dovoluje i diskrétní řešení výchovných problémů. Sborovna se dále člení na jednotlivé Kabinety, v nichž mají možnost spolupráce učitelé stejných předmětů a mohou například upozorňovat své kolegy z jiných škol na novinky v oblasti, kterou vyučují.

Ředitelna -- rovněž neveřejná místnost určená pro ředitele a management škol, zaměstnance krajského úřadu a zřizovatele škol. Vymezuje prostor pro komunikaci i ke sběru dat formou dotazníkových šetření. Umožňuje publikovat také relevantní informace z oblasti řízení škol, metodické pokyny a podobně.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu