Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Portál veřejné správy

Ročník: 2004, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

V září loňského roku byl na internetu zahájen provoz Portálu veřejné správy, služby, jejímž cílem je usnadnit komunikaci občanů s úřady a zajistit dálkový a bezplatný přístup k informacím a službám veřejné správy.

K dnešnímu dni navštívilo Portál již více než 1 000 000 lidí. Podle statistiky TOPlist je Portál trvale jedním ze tří nejnavštěvovanějších úředních webů v České republice.

Základem Portálu veřejné správy jsou čtyři navzájem propojené databáze: životní situace, adresář, zákony a elektronická podání.

Databáze životních situací obsahuje podrobné návody způsobu řešení již více než dvou stovek konkrétních úředních agend. Návštěvník Portálu se zde například dozví, které doklady potřebuje pro vyřízení té které agendy, kde, s kým, kdy a co může řešit a podle kterých právních předpisů má postupovat. V případě některých agend, jako například vyřízení žádosti o rodičovský příspěvek, je možné i vytištění příslušných formulářů.

Cílem je dosáhnout takového stavu, kdy bude uživatel přes Portál schopen danou životní situaci úplným způsobem vyřešit: od vyhledání postupu řešení po vyplnění příslušného formuláře a jeho odeslání se zaručeným elektronickým podpisem.

Vzory životních situací

Ve spolupráci se Svazem měst a obcí připravuje Ministerstvo informatiky vzory životních situací pro samosprávu. Zpracované postupy si budou jednotlivé obce moci stáhnout z databáze Portálu, doplnit údaje podle vlastních potřeb (například výši správního poplatku nebo délku lhůty vyřízení) a prostřednictvím webové služby umožňující sdílení dat vše zveřejnit na Portálu veřejné správy a na vlastním nebo jakémkoli jiném webu.

Životní situace jsou automaticky propojeny s databázemi Adresář, Zákony i Podání. V případě novelizace zákona, na který konkrétní životní situace odkazuje, nebo v případě aktualizace údaje z Adresáře, je v popisu životní situace na všech webech údaj automaticky opraven.

Databáze adresář nabízí úplný seznam obcí, úřadů státní správy a samosprávy, ve kterém je možné mimo fulltextového vyhledávání vyhledávat též podle místa nebo tématicky. Informace o jednotlivých úřadech jsou propojeny s popisem služeb poskytovaných státními a veřejnými orgány v dané obci, včetně mimo jiné kontaktů, telefonního spojení a úředních hodin.

Karty úřadů obsahují údaje zpracované na základě Standardu ISVS pro zveřejňování vybraných informací o veřejné správě způsobem umožňujícím dálkový přístup -- 012/01.02, vycházejícího ze zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím).

Vedle podrobných informací o obci jsou v adresáři uvedeny části obce, správní obvody obce a správní úřady s působností pro daný region. Adresář rovněž nabízí statistické údaje Českého statistického úřadu.

Další aplikace

Databáze zákonů poskytuje bezplatně úplné, platné a aktuální znění zákonů České republiky. Databáze je průběžně aktualizována v den zveřejnění nového zákona či vyhlášky ve Sbírce zákonů. Vyhledávat lze podle názvu zákona, čísla zákona nebo fulltextově. Součástí oddílu Zákony jsou směrnice a předpisy Evropské unie, poprvé veřejně k dispozici v českém jazyce.

Portál nabízí i aplikaci elektronická podání, jejímž prostřednictvím je možné s využitím zaručeného elektronického podpisu určitou agendu vyřídit přímo prostřednictvím Portálu, tedy bez cesty na úřad. Dnes Portál obsahuje první elektronickou agendu, a to přímé elektronické podání měsíčních výkazů zaměstnanců "malých organizací" České správě sociálního zabezpečení. Od příštího roku bude možné České správě sociálního zabezpečení prostřednictvím Portálu posílat rovněž důchodové listy zaměstnanců. Cílem je samozřejmě umožnit občanům, organizacím a veřejné správě podávat veškeré elektronické dokumenty jednotným způsobem a na jednom místě.

Rozvoj portálu

Portál veřejné správy se neustále rozšiřuje o nové služby a informace. Na začátku letošního roku byl na Portál umístěn elektronický Obchodní věstník a přístup k bezplatnému náhledu do katastru nemovitostí a elektronickým daňovým přiznáním. V současné době se dokončuje příprava nové navigace a grafické podoby Portálu. Ministerstvo informatiky zároveň průběžně vyhodnocuje přání a připomínky veřejnosti a snaží se jim výstavbu Portálu přizpůsobit. Mezi nejvíce poptávané a ministerstvem připravované služby patří například centrální databáze volných pracovních míst, elektronické podání statistických výkazů pro Český statistický úřad nebo registrace a platba sociálního a zdravotního pojištění. Kromě těchto služeb pro občany jsou připravovány novinky zaměřené na oblast samosprávy. Jednou z nich by měly být takzvané úřední desky, které poskytnou možnost využívat Portál pro zadávání a zobrazování úředních dokumentů malým úřadům, které nemají vlastní webové stránky.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu