Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Elektronický podpis obcím

Ročník: 2004, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Ministerstvo informatiky vydává obecním úřadům a městským částem zdarma zaručené elektronické podpisy. Cílem ministerstva je prosadit využívání elektronické komunikace ve veřejné správě a umožnit obcím plnit povinnosti, které jim ukládají stávající i připravované zákony.

Zejména jde o povinnost přijímat podání v elektronické podobě, doručovat písemnosti na elektronické adresy, v elektronické podobě vydávat správní akty a provozovat elektronické podatelny.

Projekt zajišťují Ministerstvo informatiky, První certifikační autorita, a. s. (I. CA), a technický a zkušební ústav TESTCOM.

Elektronický podpis je jedním z hlavních nástrojů identifikace a autentizace fyzických osob v prostředí internetu. Postupně stále více právních předpisů umožňuje jeho používání v oblasti veřejné správy, při komunikaci úřadů navzájem i s občany.

Ministerstvo informatiky na vydání kvalifikovaných certifikátů všem 6253 obcím uvolnilo 3 mil. Kč z vlastního rozpočtu. Zatímco běžná cena elektronického podpisu činí 770 Kč, objemem nákupu dosáhlo ministerstvo u První certifikační autority mimořádně výhodných cenových podmínek. Jeden kvalifikovaný certifikát nakoupí za 370 Kč. Objemem nákupu dojde k podstatné úspoře prostředků státního rozpočtu.

K tomu, abyste se mohli elektronicky podepisovat, potřebujete takzvaný kvalifikovaný certifikát, jakýsi elektronický průkaz k používání elektronického podpisu. Aby Vám mohl být Váš osobní kvalifikovaný certifikát v Praze vydán, je třeba projít několika kroky a počítač, ze kterého se budete za váš úřad elektronicky podepisovat, na elektronický podpis připravit (z internetu si stáhnout a nainstalovat obecný, základní, takzvaný kořenový certifikát I.CA a vytvořit žádost o vydání kvalifikovaného certifikátu).

S pomocí elektronického podpisu lze již dnes dálkově, prostřednictvím internetu, využít některé služby Portálu veřejné správy. Portál, který najdete na internetové adrese: www.portal.gov.cz, je oficiální vstupní branou do elektronického úředního světa a je užitečný jak pro občany, tak pro zaměstnance veřejné správy.

Postup vydávání elektronických podpisů

Každý obecní úřad může zdarma na jeden rok obdržet jeden takzvaný kvalifikovaný certifikát, který slouží k vytváření elektronického podpisu. Kvalifikovaný certifikát je vázán na konkrétní fyzickou osobu, a je tedy nutné vybrat toho, kdo bude za Váš úřad s elektronickým podpisem pracovat (starostu může zastoupit například místostarosta, tajemník nebo zaměstnanec pověřený vedením elektronické podatelny).

Zaručené elektronické podpisy se vydávají od 31. května 2004 do 30. listopadu 2004 v pracovních dnech mezi 9.00 a 17.00 v budově technického a zkušebního ústavu TESTCOM na adrese: Hvožďanská 3, Praha 4 (číslo dveří 109).

Vzhledem k velkému množství vydávaných elektronických podpisů je potřebné si dohodnout přesný termín na telefonním čísle 271 192 303 nebo e-mailem e-podpis@testcom.cz. Další možností je využít návštěvy pracovníků TESTCOM na krajských úřadech nebo ve dnech 11. až 13. 10. 2004 navštívit stánek Ministerstva informatiky na veletrhu Invex.

K vyzvednutí elektronického podpisu se prosím dostavte s elektronicky vytvořenou žádostí nahranou na disketu nebo jiný nosič. Elektronickou žádost je nutné vytvořit na počítači, na kterém budete na Vašem úřadě elektronický podpis používat. To zaručí jeho bezpečnost. Přesný postup vytvoření elektronické žádosti je uveden na webových stránkách Ministerstva informatiky www.micr.cz/e-podpis. V pracovní době je k dispozici telefonní linka 271 192 303, na které garant projektu ochotně zodpoví případné dotazy.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu