Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Pohledy na Zlatý erb

Ročník: 2004, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Očima předsedy odborné poroty

Myslím si, že pro konferenci soutěž Zlatý erb jsem již tak trochu "archiválie", ale jsem u toho hemžení opravdu velmi rád a mohu uvést řadu skvělých nápadů, se kterými se člověk na obecních webech potká. Denní novinky, elektronická kronika obce, virtuální procházka po městských památkách, systém SMS, kterým radnice komunikuje s občanem... To jsou lahůdky, se kterými má porotce možnost se seznámit mezi prvními. Bylo by možno psát o skvělé spolupráci v realizačním týmu. Aplikace, které porota i veřejnost má k dispozici, jsou stále lepší a pomáhají zvládnout nemalý rozsah organizačních prací.

Pamatuji i některá rozčarování, která nás při organizování soutěže provázela a brala nám energii. Kolik jen úsilí stálo vyvrátit argumentaci jednoho z účastníků, že soutěž je jasně zmanipulovaná, protože výběr nejlepší stránky se neřídí zákonem o veřejných zakázkách. Přes veškeré úsilí a intervence i od významných osobností v ICT se obávám, že stěžovatel si dále stojí za svým názorem. Podobně nepříjemné bylo argumentovat, když jeden z významných a novátorských webmasterů projevil hořkost, neboť jím velmi dobře strukturované a odměněné stránky v příštím ročníku okopírovalo několik dalších obcí. Prý šlo o porušení autorských práv. Ale rozvržení té webové stránky nebylo chráněno. A tak místo radosti a hrdosti nad průkopnickým činem se zrodila hořkost.

Nesnadná diskuse

K těm pozitivním vzpomínkám patří množství odborných diskusí, které se u každého ročníku soutěže rozvinou a ženou vývoj kupředu. Zde je z mého pohledu jeden z nejvýznačnějších oficiálních impulsů v historii Zlatého erbu. Diskusní příspěvek konkrétního porotce, který sepsal po tehdy právě ukončeném ročníku. Vzpomínáte, jak mnohé tenkrát nadzvedl? Měl velkou pravdu. Dovolím si tedy svůj příspěvek zakončit krátkou citací z nadčasového pohledu pana Koubského z roku 2001: "Obecní web není piedestal, ale sympatická udrbaná ženská. Nemusí mít perfektní grafickou úpravu, nemusí literárně aspirovat na Pulitzerovu cenu -- možná dokonce nesmí (!). Musí však mít šťávu, pohotovost, novinářský drive, prostotu, poctivost, pravdomluvnost."

Přeji zdar všem, kteří k tvorbě svých webů takto přistupují a těším se na další spolupráci.

Ing. Tomáš Holenda, předseda odborné poroty
 

Pohledem organizátora soutěže

Když jsme před lety připravovali soutěž obecních webů, netušil jsem, jaké místo na slunci si získá. Realita předčila všechna očekávání a dnes, za podpory všech krajů, se stává rozsáhlou akcí, zasahující do všech koutů naší země a oslovující i ty nejmenší obce. Zlatý erb je odborníky vnímán jako jeden z významných faktorů posilujících internetizaci obcí. Mám o tom řadu dokladů, vždyť obce své webové stránky často dokončují právě k termínu zahájení nového ročníku.

Velkou ctí pro nás bylo pozvání mezi finalisty prestižní Stockholm Challenge Award, kde byl ohodnocen praktický dopad soutěže na podporu online komunikace ve veřejné správě u nás. Dokázali jsme, že to jde a nyní předáváme své zkušenosti i několika zahraničním týmům, které poznaly Zlatý erb na konferenci ISSS a rozhodly se jej uspořádat ve své zemi.

Od letošního ročníku byla plošně vyhlášena krajská kola soutěže. Je to přirozený vývoj a roste tím i motivace obcí představit své webové stránky a elektronické služby. Podařila se zásadní změna a ve všech krajích byly vyhlášeny krajské Zlaté erby.

Organizace soutěže je náročná. Stovky soutěžících, patnáct porot, desítky porotců, krajské ceremoniály, konference, příprava aplikací pro poroty a hledání nejlepších kritérií, to všechno určuje režim našeho týmu každé první čtvrtletí již po šest let. Ale pokaždé se těšíme, protože soutěž nám dává příležitost poznat zajímavé a nadšené lidi, nabídnout jim hodnotu struktury Zlatého erbu a příležitost v ní zaslouženě vyniknout. Věřím, že tomu tak bude i nadále.

Dr. Ing. Jan Savický, vedoucí organizačního štábu
 

Z hlediska měst a obcí

Komise pro informační systémy měst a obcí (ISMO) při SMO se dlouhodobě věnuje problematice rozvoje a tvorby webových stránek. Přivítali jsme proto vznik soutěže Zlatý erb, která motivuje jednotlivé obce a města k zlepšování svých internetových stránek a hledání nových forem komunikace s občany. Patří sem zejména elektronické služby, které umožňují rychle a racionálně řešit řadu problémů elektronickou cestou. V letošním roce vznikla v rámci Zlatého erbu nová kategorie, zaměřená právě na elektronické služby, která mapuje šíři a zkušenosti měst a obcí v této oblasti.

Česká republika je v tomto směru velkým iniciátorem a po vzoru Zlatého erbu v řadě zemí vznikají podobné soutěže. V říjnu bude například vyhlášení vítězů soutěže na Slovensku. V rámci každoroční konference ISSS jsou hodnoceny nejlepší webové stránky ze zemí, které vstupovaly do Evropské unie -- soutěž EUROCREST.

Každá obec má povinnost zpřístupnit své základní údaje také způsobem umožňujícím dálkový přístup -- v dnešní době je to především internet. Tuto minimální povinnost většina municipalit splňuje například prostřednictvím Portálu veřejné správy, portálu Města a obce Online či řady dalších. Téměř všechna města a skoro polovina obcí má však své stálé webové stránky, kde je podstatně více informací. Jejich úroveň je rozdílná -- od jednoduchých až po stánky nabité řadou údajů, které jsou pravidelně aktualizovány a nabízejí občanům škálu elektronických služeb a zajímavých a užitečných informací z obecního dění. Právě soutěž Zlatý erb je doslova přehlídkou takových kvalitních webových stránek.

Ukazuje se, že by na místní úrovni měli zejména obecní úřad, škola a knihovna co nejvíce v oblasti internetizace spolupracovat, vhodně využívat možností různých projektů a být tak základem pro přiblížení těchto služeb svým občanům. Komise ISMO takové projekty podporuje.

RNDr. Tomáš Renčín, předseda komise ISMO

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu