Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zvláštní ceny soutěže Zlatý erb

Ročník: 2004, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Cena ministra vnitra za nejlepší bezbariérový přístup

Stádlec, okres Tábor

Informace související s výkonem veřejné správy musí být zveřejněny takovým způsobem, aby se s nimi mohly seznámit i osoby se zdravotním postižením. Popularizace tohoto požadavku se osobně ujal v roce 2001 ministr vnitra a Stanislav Gross a vyhlásil cenu pro nejlépe bezbariérově přístupný obecní web. Hodnocení stránek provádí expertní tým Metodického centra informatiky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS). Zásady přístupnosti webů pro zrakově postižené uživatele v rámci projektu Bliend Friendly Web obsahují 28 kritérií. Pro hodnocení v soutěži Zlatý erb bylo zohledněno 15 základních pravidel. Zpřísněná kritéria splnil beze zbytku jediný soutěžní web obce Stádlec. Průměrný počet nesplněných kritérií u všech hodnocených je 3,9 na jeden web. Úroveň přístupnosti proto označil hodnotitelský tým zatím za nízkou. Stádlec neuspěl náhodou. Je koncipován externím specialistou se zvláštním ohledem na maximální přístupnost uživatelům. Jeho autor používá moderní technologie (XHTML, CSS), které zohledňují i menšinové internetové prohlížeče.

Cena veřejnosti udělená sdružením BMI

Němčovice, okres Rokycany

V roce 2002 byla ve spolupráci se Občanským sdružením BMI -- Březen měsíc Internetu zavedena cena, o které rozhodují samotní uživatelé webových stránek měst a obcí. Výběr vítěze je proveden podle výše indexu, který zohledňuje nejen absolutní počet hlasů zaslaných pro danou obec, ale i její velikost měřenou počtem obyvatel. Tím se vyrovnají šance malých a velkých měst a obcí. Preferenční hlasy se zasílají pomocí webové aplikace a uživatel může zaslat jen jeden hlas pro jednu e-mailovou adresu). BMI sdružení je nevládní nezisková organizace, jejímž posláním je podpora rozvoje internetu a využití moderních technologií v zájmu rozvoje občanské společnosti. Cenu veřejnosti získalo v roce 2002 Nové Město na Moravě, v roce 2003 Mikroregion Sdružení růže. V roce 2004 byla cena udělena za 70 zaslaných hlasů malé avšak velice aktivní obci Němčovice z Plzeňského kraje s jednou stovkou obyvatel. Celkem bylo v rámci soutěže Zlatý erb zasláno a ověřeno téměř 3000 hlasů z řad veřejnosti.

Zvláštní cena odborné poroty

Plzeňský kraj

V roce 2004 byla původní kategorie Regiony nahrazena kategorií Nejlepší elektronická služba. Celostátní odborná porota proto rozhodla ocenit jeden z těchto klíčových samosprávných celků zvláštní cenou. Nejvyšší hodnocení a zvláštní cenu získal Plzeňský kraj. Webový portál Plzeňského kraje pokrývá nadstandardním způsobem svůj region. Aktualizuje jej přibližně 20 pracovníků krajského úřadu, oprávnění k publikaci má každý zaměstnanec, dále je zapojeno 30 lidí z organizací zřizovaných krajem, několik externích subjektů a 5 komerčních regionálních portálů. Stránka nabízí řadu pozoruhodných služeb. Např. zpravodajství je obousměrně pracující informační službou. Zprávy jsou publikovány nejen krajským úřadem, ale i partnery portálu. Server nabízí vzdálené prohledávání dat portálu Plzeňského kraje pomocí veřejné webové služby. Ojedinělé je začlenění thesauru veřejné správy EU -- Eurovoc do třídění dat. Pozoruhodné je dopravní zpravodajství, kalendář kulturních, společenských, sportovních a komerčních akcí.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu