Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Nejlepší webové stránky města

Ročník: 2004, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

V této tradiční soutěžní kategorii se hodnotilo pět kritérií v krajských kolech (obsažnost, aktuálnost, přehlednost navigace, výtvarné zpracování a zkrácený test bezbariérové přístupnosti) a pět v celostátním kole (uživatelský test rychlosti vyhledání vybraných informací, podrobný test bezbariérové přístupnosti, obsažnost, inovativnost řešení a výtvarné zpracování).

V konkurenci 156 měst, které se zapojily do soutěže, se umístila města:

  1. místo: Dačice (http://www.dacice-mesto.cz)
  2. místo: Heřmanův Městec (http://www.hermanuv-mestec.cz)
  3. místo: Kladno (http://www.mestokladno.cz)

Zúčastnila se města: Aš, Bechyně, Beroun, Bílina, Blansko, Blatná, Blovice, Bohumín, Bor, Boskovice, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Broumov, Bruntál, Bystré, Bystřice pod Hostýnem, Česká Lípa, Česká Skalice, Česká Třebová, Dačice, Děčín, Desná, Dobříš, Doksy, Dubá, Frýdlant, Harrachov, Havířov, Havlíčkův Brod, Heřmanův Městec, Hlinsko, Hodkovice nad Mohelkou, Hodonín, Horažďovice, Horšovský Týn, Hořice, Hradec Králové, Hrádek nad Nisou, Humpolec, Hustopeče, Cheb, Chlumec nad Cidlinou, Chodov, Chomutov, Chrastava, Ivanovice na Hané, Jablonec nad Nisou, Jablonné nad Orlicí, Jeseník, Jihlava, Jilemnice, Kadaň, Kardašova Řečice, Karviná, Kladno, Klatovy, Kostelec nad Orlicí, Kunovice, Kuřim, Ledeč nad Sázavou, Litoměřice, Litvínov, Lomnice nad Popelkou, Louny, Lovosice, Mariánské Lázně, Milevsko, Milovice, Mimoň, Mirotice, Mohelnice, Moravská Třebová, Moravské Budějovice, Most, Náchod, Náměšť nad Oslavou, Nepomuk, Nová Bystřice, Nové Město na Moravě, Nové Město nad Metují, Nové Město pod Smrkem, Nový Bor, Odry, Olomouc, Oslavany, Ostrov, Pečky, Planá, Plzeň, Podbořany, Polná, Praha 10, Praha 11, Praha 12, Praha 13, Praha 14, Praha 15, Praha 16, Praha 17, Praha 18, Praha 19, Praha 2, Praha 20, Praha 21, Praha 22, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Praha 6, Praha 7, Praha 8, Praha 9, Prachatice, Protivín, Přelouč, Přeštice, Příbor, Příbram, Přibyslav, Roudnice nad Labem, Rovensko pod Troskami, Rumburk, Říčany, Semily, Sezimovo Ústí, Stráž pod Ralskem, Sušice, Svratka, Štramberk, Tábor, Tachov, Tanvald, Telč, Teplice, Trutnov, Třebechovice pod Orebem, Třebíč, Třeboň, Turnov, Týn nad Vltavou, Ústí nad Labem, Úvaly, Valašské Meziříčí, Velká Bystřice, Velké Meziříčí, Veselí nad Lužnicí, Vlašim, Vodňany, Volary, Vrbno pod Pradědem, Vsetín, Vyškov, Žatec, Ždírec nad Doubravou, Železný Brod, Židlochovice, Žlutice. (Včetně magistrátů, městských částí a obvodů. V hl. m. Praze webové stránky městských částí pověřených výkonem státní správy, tj. Praha 1--22.)

Dačice

1. místo v kategorii Nejlepší webové stránky města

Kritérium při hodnocení v celostátním kole Bodové hodnocení (max. 5 bodů)
Obsažnost 3,9
Inovativnost řešení 3,5
Výtvarné zpracování 3,8
Uživatelský test rychlosti vyhledání vybraných informací 5,0
Bezbariérová přístupnost -- podrobný test 4,5
Průměr 4,1

Webová stránka je členěna do témat radnice, město, pamětihodnosti, kultura, služby, společnost, turistika, zajímavosti, fotogalerie, odkazy a mapa webu. Při tvorbě webu byla snaha strukturu zpracovat tak, aby kdokoli nalezl v co možná nejkratším čase žádanou informaci. Důraz je kladen na bezbariérovou přístupnost stránek. Stránka poskytuje povinně zveřejňované informace a elektronickou podatelnu připravenou i pro podání se zaručeným elektronickým podpisem.

O aktualizaci a vlastní publikaci se stará externí webmaster. Podklady a ostatní materiály dodávají pověření pracovníci úřadu, pracovníci dalších institucí, členové různých sdružení a spolků i soukromé osoby (např. fotogalerie). Stránky jsou aktualizovány průběžně -- průměrně 10× měsíčně.

Nejnavštěvovanějšími sekcemi v rámci našeho webu jsou fotogalerie, pamětihodnosti a radnice. Mezi stránky, na které jsou nejčastější přístupy, patří: soutěž, diskusní fórum a kulturní kalendář, který má vazbu i na stránky dalších měst a obcí v regionu. Náhodného návštěvníka bychom rozhodně pozvali k prohlídce fotogalerie a také ke shlédnutí sekce zajímavosti, ve které je možné si přečíst několik pověstí z okolí či historii židovského obyvatelstva v Dačicích.

Heřmanův Městec

2. místo v kategorii Nejlepší webové stránky města

Kritérium při hodnocení v celostátním kole Bodové hodnocení (max. 5 bodů)
Obsažnost 3,5
Inovativnost řešení 2,8
Výtvarné zpracování 3,5
Uživatelský test rychlosti vyhledání vybraných informací 5,0
Bezbariérová přístupnost – podrobný test 3,0
Průměr 3,6

Internetová stránka kombinuje přehlednou formou základní informace z činnosti města (vyhlášky, nařízení, usnesení ap.) se zpravodajstvím a aktualitami z města a okolí. Svým komplexním zaměřením funguje jako portál pro široký záběr informací o dění ve městě a okolí (kultura, sport, turistika ap.) Stránky procházejí neustálým vývojem a zohledňují zájmy a potřeby občanů o informace prostřednictvím internetu.

Na publikování se podílí nejen odbory a představitelé města (cca 70 %), ale i sdružení a zájmové organizace (30 %). Garantem pro publikování zpráv je tajemnice městského úřadu, která průběžně zasílá informace webmasterovi stránek. Technické zajištění provádí externí firma.

Nejvíce jsou na stránkách vyhledávány aktuality ze života města, dále pak historické informace o městě a odkazy na zajímavosti ve městě. Velice dobře se nám osvědčilo zřízení specifických podstránek zaměřených na jednotlivé oblasti kino.hermanuv-mestec.cz (s možností rezervace vstupenek), knihovna.hermanuv-mestec.cz a v poslední době také sport.hermanuv-mestec.cz (která je dosud ve výstavbě). Čím dál větší oblibě se těší rovněž zřízená stránka lanius.hermanuv-mestec.cz, kde je zajištěn přímý přístup do katalogu knihovny, včetně možnosti půjčování knih po internetu.

Kladno

3. místo v kategorii Nejlepší webové stránky města

Kritérium při hodnocení v celostátním kole Bodové hodnocení (max. 5 bodů)
Obsažnost 3,3
Inovativnost řešení 3,2
Výtvarné zpracování 3,0
Uživatelský test rychlosti vyhledání vybraných informací 4,0
Bezbariérová přístupnost – podrobný test 3,5
Průměr 3,4

Webové stránky pokrývají širokou škálu témat a informací. Zahrnují od úřední desky magistrátu a elektronické verze tištěného městského zpravodaje, představení odborů a pracovníků úřadu i prezentaci města, historie a speciální sekce jako např. nedávno vzniklé stránky Sportovní areály města s mnoha praktickými informacemi a fotografiemi o stadionu Sletiště a nově otevřeném Aquaparku. Web obsahuje GIS města Kladna integrující vybrané části geografického informačního systému -- polohopis s výškopisem, územní plán, ortofotomapu a plán města pro širokou veřejnost. Je propojen funkcí vyhledej v mapě s objekty uváděnými v sekcích např. o ubytování, stravování, institucích a sportovních areálech. Významnou částí webu je Mediaserver, jediný městský specializovaný servis pro novináře v takovémto rozsahu s tiskovými zprávami, přehledem plánovaných akcí, obrazovým i zvukovým servisem. Specialitou je aplikace Stav ovzduší, která poskytuje aktuální data i grafy.

Publikování je řešeno průběžně redakčním systémem. Přímo jej zajišťuje šest pracovníků úřadu, kteří komunikují s úřadem a dalšími poskytovateli informací. Webová stránka je nyní představena v novém moderním designu. Perličkou je internetová kamera, která sleduje, jak se daří medvědům v zámecké zahradě.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu