Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Hodnocení v krajských kolech

Ročník: 2004, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Krajská kola Zlatého erbu jsou prvním stupněm v organizaci hodnocení. Soutěží se ve třech kategoriích:

  • Nejlepší webové stránky města
  • Nejlepší webové stránky obce
  • Nejlepší elektronická služba

Soutěžící projevili zájem o účast v soutěži online ohlášením svých stránek a elektronických služeb na portálu MOOL. Krajské poroty posoudily, zda soutěžní webové stránky splňují diskvalifikační kritérium zveřejnění 17 bodové osnovy povinně zveřejňovaných informací podle Standardu ISVS. Mohly ovšem také podle svého uvážení zařadit do hodnocení další soutěžící. Celkové počty soutěžících se v jednotlivých krajích značně lišily. Je to dáno nejen rozdílnou velikostí krajů, projevilo se jistě i to, že s pořádáním soutěží v krajích se první zkušenosti teprve rodí i krátkou lhůtou na přípravu. Jednoznačně nejvyšší počet soutěžících byl v kraji Vysočina.

Krajské poroty hodnotily webové stránky s pomocí pěti kritérií:

  • Obsažnost
  • Aktuálnost
  • Přehlednost navigace
  • Výtvarné zpracování
  • Bezbariérová přístupnost – zkrácený test

Elektronické služby se hodnotily podle svého přínosu a inovativnosti řešení.

Obsažnost. Hodnocen je přínos webové stránky z hlediska rozsahu poskytovaných informací, jejich podrobnosti a praktické užitečnosti s ohledem na potřeby uživatelů. Rozhodující jsou poskytované informace o výkonu veřejné správy, o volených orgánech a úřadu. Významně se zohledňuje kvalita a rozsah poskytnutí povinně zveřejňovaných informací podle Standardu ISVS pro zveřejňování vybraných informací o veřejné správě způsobem umožňujícím dálkový přístup -- 012/01.02 (tzv. 17 bodů). Velkou váhu má zveřejnění návodů pro řešení životních situací, zejm. u měst. Důraz je kladen také na poskytování informací nad rámec zákona. Hodnotitel také může ocenit i péči o atraktivnost stránek dalším obsahem, např. ze života obce, kulturní a praktické informace, bohatou fotodokumentaci a zejména dobré nápady.

Aktuálnost. Hlavní důraz je kladen na přínos stránky z hlediska včasnosti zveřejňování pravidelně zveřejňovaných informací, jako např. úřední desky, zápisů jednání apod. Hodnocena je zejména plánovitost a soustavnost zveřejňování informací bez zbytečného odkladu. Váhu má i správnost zveřejněných údajů bez např. zastaralých telefonních čísel, neplatných jmen, neaktuálních kulturních pořadů apod. a možnost jejich ověření (je uveden autor). Úspěšné mohou být zejména stránky, z nichž je patrné zaujetí pro věc a přiměřená až každodenní práce se stránkou a její zapojení do komunikační infrastruktury úřadu.

Přehlednost navigace. Důraz je kladen na věcně správné a navíc i pro laického uživatele srozumitelné uspořádání titulní stránky a nabídek odkazů na další informace. Významná je volba vhodných názvů sekcí a položek v nabídce a jejich vzájemné zanoření. Kritériem je co nejnižší počet kliknutí pro dosažení často hledaných informací. Hodnotí se použitelnost navigace na dílčích stránkách. Významná je praktická funkčnost vyhledávacích nástrojů, šíře záběru fulltextového vyhledávání. Ocenit je možné i pomocné nástroje jako např. řazení sloupců v tabulkách podle přání uživatele, vyhledávání v seznamech podle prvního písmene, mapu serveru apod.

Výtvarné zpracování. Hodnocena je zejména přiměřenost a konzistence výtvarného řešení prezentovaného obsahu a celkový výraz stránek. Význam má optimalizovanost obrazových souborů z hlediska rychlosti načítání stránky při zachování své profesionální prezentační funkce. Samoúčelné grafické prvky, které nezřídka zabírají významnou část stránky jsou považovány spíše za nadbytečné.

Bezbariérová přístupnost -- zkrácený test. Autorem testu je Metodické centrum informatiky SONS ČR (projekt Blind Friendly). Test sestává ze čtyř otázek:

  1. Na stránce je umožněna změna velikosti písma prostředky prohlížeče.
  2. Stránka je přístupná i při nastavení různých barevných schémat Windows.
  3. Všechny objekty na stránce musí být dostupné bez závislosti na použité technologii (např. javascriptová menu atd.). V případě výskytu takového nepřístupného objektu musí stránka obsahovat plnohodnotnou přístupnou alternativu.
  4. Všechny grafické objekty, které slouží k navigaci, mají alternativní popisky vypovídající hodnoty.

Přínos a inovativnost řešení (kategorie nejlepší elektronická služba). V kategorii se hodnotí podle jediného kritéria, které sdružuje praktický přínos, užitečnost s nápaditostí a novostí řešení. V úvahu se bere popis v ohlášení elektronické služby. Smyslem tohoto kritéria je ocenit počiny hodné následování.

Výsledky krajských kol byly vyhlášeny na krajských slavnostních ceremoniálech za účasti hejtmana kraje či jeho zástupce. Tato setkání byla oficiálním vyvrcholením jednotlivých krajských kol a byly na nich mj. vítězové, kteří postoupili do celostátního kola soutěže Zlatý erb.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu