Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Soutěž o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí

Ročník: 2004, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Šestý ročník soutěže vyhlásila již tradičně společně Ministerstvo vnitra ČR a Ministerstvo informatiky ČR pod osobní záštitou ministra Stanislava Grosse a ministra Vladimíra Mlynáře a Asociace krajů ČR. Krajská kola vyhlašují kraje ČR. Soutěž pořádá Sdružení Zlatý erb ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR, portálem Města a obce online a konferencí ISSS. Soutěž je součástí iniciativ v rámci kampaně Březen -- měsíc Internetu.

Cílem soutěže je podpořit modernizaci samospráv prostřednictvím rozvoje informačních služeb poskytovaných občanům s využitím internetu a ostatních elektronických médií, a přispět tak k rozvoji kvality života ve městech, obcích a krajích České republiky.

Zlatý erb byl oceněn v konkurenci téměř 600 projektů ze 78 zemí jako finalista prestižní celosvětové soutěže vyhlašované za účasti Evropské komise pro nejlepší projekty na podporu informační společnosti.

Zkušenosti získané při organizaci Zlatého erbu jsou předávány do dalších evropských zemí. Své Zlaté erby tak již vyhlásili nebo připravují Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a další země. Vítězové těchto a podobných soutěží (za ČR v roce 2004 kraj Vysočina) jsou pak vyhodnoceni v mezinárodní evropské soutěži EuroCrest, která od roku 2002 vyhlašuje nejlepší webové stránky měst, obcí a regionů v Evropě.

Nová pravidla

Šestý ročník Zlatého erbu se v mnohém od ročníků předchozích odlišil. Především je Zlatý erb nově organizován plošně v kolech krajských a v navazujícím celostátním kole. Kraje vyhlásily svá krajská kola a sestavily vlastní odborné poroty. Výsledky krajských kol byly vyhlášeny na slavnostních ceremoniálech na půdě jednotlivých krajů.

Změnila se i kritéria hodnocení. V krajských kolech byl kromě obsažnosti, aktuálnosti, přehlednosti navigace a výtvarného zpracování zařazen i zjednodušený test na bezbariérový přístup. V celostátním kole, do kterého postoupili vítězové krajských kol v jednotlivých kategoriích, byly webové stránky hodnoceny formou zcela nově zavedeného uživatelského testu rychlosti vyhledání vybraných informací a podrobného testu bezbariérové přístupnosti. Dále se hodnotila obsažnost, inovativnost řešení a výtvarné zpracování.

Uživatelský test rychlosti vyhledávání posoudil soutěžní stránky, které postoupily do celostátního kola, z pohledu praktické dosažitelnosti nejčastěji potřebných informací. Nezávislým odborným partnerem byly stanoveny tři informace, které měli testeři za úkol co nejrychleji na hodnocených webech vyhledat. Vyhledávané informace a testované weby byly pokládány v náhodném pořadí, aby nedocházelo k systémovým zkreslením. Do testu se zapojilo 16 studentů, test proběhl v odpoledních hodinách v učebně krajského úřadu kraje Vysočina. Pro srovnání byl do testu zapojen také panel slabozrakých a nevidomých testerů organizovaný SONS. Ti posoudili weby z pohledu praktické aplikace zásad bezbariérové přístupnosti.

Testy bezbariérové přístupnosti byly organizovány zvlášť v krajských kolech a celostátním kole, kde proběhl podrobný test na základě zpřísněných požadavků SONS (projekt Blind Friendly Web). Výsledky poskytnuté RNDr. Hanou Bubeníčkovou dokládají, že v přístupnosti stránek samospráv jsou ještě značné nedostatky. Jen jediný web splnil všech 15 podmínek základní přístupnosti. Jedná se o obec Stádlec, která také získala zvláštní cenu za nejlepší bezbariérový přístup.

Expertní posouzení plnění povinností uložených zákonem č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím zajistil pro soutěž Zlatý erb tým Otevřete.cz (projekt Právo na informace Otevřené společnosti, o. p. s.) ve složení čtyř hodnotitelů. Závěrečnou redakci hodnocení provedl Oldřich Kužílek. Na základě zpřísněné metodiky oproti předchozímu ročníku hodnocení byla konstatována zatím nízká úroveň plnění. Mezi nejlepší patřilo město Dačice (vítěz kategorie měst), obce Mutěnice, Okříšky (vítěz kategorie obcí) a Tisá.

V ročníku Zlatého erbu 2004 proběhla i změna v uspořádání soutěžních kategorií. Kategorie Regiony z minulých ročníků byla nahrazena kategorií Nejlepší elektronická služba (města nebo obce), u níž se hodnotí přínos a inovativnost řešení. Soutěžilo se tedy v kategoriích:

  1. nejlepší webové stránky města
    (včetně magistrátů, městských částí a obvodů. V hl. m. Praze webové stránky městských částí pověřených výkonem státní správy, tj. Praha 1--22)
  2. nejlepší webové stránky obce
    (v hl. m. Praze webové stránky ostatních městských částí)
  3. nejlepší elektronická služba

Již tradičně jsou udělovány zvláštní ceny:

  • Zvláštní cena ministra vnitra udělená ministrem vnitra Stanislavem Grossem za nejlepší bezbariérový přístup na webové stránky
  • Cena veřejnosti udělená sdružením BMI
  • Zvláštní cena odborné poroty

Úspěšný ročník

Nová koncepce soutěže se osvědčila. Došlo mj. k výraznému nárůstu počtu soutěžících obcí, celkově se zúčastnilo 456 soutěžících, z toho 156 měst, 168 obcí a 132 elektronických služeb. Do hodnocení se zapojilo téměř 100 porotců. Do hlasování se zapojili i občané, uživatelé internetu. Měli možnost totiž podpořit svého favorita na Cenu veřejnosti zasláním nominačního lístku z portálu Města a obce online. Bylo zasláno přes 3000 platných hlasů veřejnosti.

Soutěž je známá svou maximální otevřeností po vzoru zákona o svobodném přístupu k informacím -- zveřejňují se veškerá bodová hodnocení všech porotců veřejnosti.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu