Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Několik slov úvodem

Ročník: 2004, Číslo: 4, Rubrika: Rozhovory

Je dobré navazovat na dobré zkušenosti a jednou z nich je spolupráce s organizátory soutěže o nejlepší internetové prezentace regionů, měst a obcí -- Zlatý erb. Soutěž je významným motivačním faktorem při zkvalitňování internetových stránek a všichni zúčastnění si mohou porovnávat úroveň svých webů s ostatními. Nejen představitelé obcí, ale také občané mohou posoudit, zda služby poskytované jejich obcí jsou na výši doby a pokud tomu tak není, mohou od volených zástupců požadovat nápravu.

Soutěž Zlatý erb je ideální místo pro výměnu zkušeností těch nejlepších. Ve svém důsledku je to také jedna z platforem pro uplatnění tzv. Best practise, které pro oblast eGovernmentu mají přímý dopad na výkon veřejné správy v území.

Musím se přiznat, že první informaci o internetu pro nevidomé a slabozraké jsem přijímal počátkem roku 2001 s určitou nedůvěrou. Internet pro nevidomé? To snad špatně slyším! Když jsem se seznámil s aktivitami Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, rozhodl jsem se využít příležitosti k popularizaci této problematiky. Již od března roku 2001 jsem uděloval zvláštní cenu pro nejlépe bezbariérově přístupný obecní web. A aby byl výběr objektivní, protože my, kteří problém se zrakem nemáme a nemůžeme tedy tuto věc kvalifikovaně posoudit, uděloval jsem cenu té obci, kterou mi doporučili přímo naši zrakově postižení spoluobčané. Děkuji tedy také touto cestou paní Bubeníčkové a všem jejím spolupracovníkům.

Domnívám se, že určitým symbolem vzájemné propojenosti současného světa je i to, že publikace o Zlatém erbu, který vrcholí vždy na konferenci ISSS, je vydávána při příležitosti veletrhu Invex. Jsem rád, že mohu v úvodu této publikace poděkovat za dobrou spolupráci všem organizátorům Zlatého erbu a popřát jim úspěch i do dalších let. Věřím, že nalezneme formu pro budoucí efektivní spolupráci i v nových podmínkách.

Stanislav Gross, předseda vlády ČR
 

Moderní informační a komunikační technologie jsou dnes čím dál více využívány v kontaktu občanů s úřady a v komunikaci mezi úřady veřejné správy. Budování elektronické veřejné správy, která komunikaci napříč veřejnou správou zjednodušuje a přináší úspory ve státním rozpočtu, je jednou z priorit Ministerstva informatiky. Na stránkách této publikace, určené v první řadě zástupcům měst a obcí, bychom vás rádi seznámili s třemi projekty ministerstva, které jsou přímo nebo nepřímo určené právě samosprávě: s projektem Elektronický podpis obcím, s novinkami na Portálu veřejné správy a s metodikou Pravidla přístupného webu.

Nutnou součástí úřední elektronické komunikace je zaručený elektronický podpis. S jeho využíváním ve veřejné správě počítá nový správní řád. Kolem elektronického podpisu však stále panuje mnoho neopodstatněných mýtů a pověr. Rozhodli jsme se proto zástupcům samosprávy nabídnout možnost zaručený elektronický podpis zdarma vyzkoušet a na změny v zákonech se včas připravit. Projekt elektronický podpis obcím právě vrcholí.

S pomocí elektronického podpisu lze již dnes dálkově, prostřednictvím internetu, na adrese využít některé služby Portálu veřejné správy. Obsah Portálu je neustále obohacován o nové služby a aplikace. Několik z nich je připravováno přímo ve spolupráci se samosprávou.

S cílem podpořit přístupnost informací zveřejňovaných veřejnou správou na internetu připravilo Ministerstvo informatiky doporučující pravidla pro tvorbu přístupného webu. Jejich shrnutí zde rovněž nabízíme, úplné znění je pak k dispozici na webových stránkách ministerstva.

Doufám, že vám uvedené informace budou k užitku, přeji vám mnoho úspěchů a vítám jakékoli komentáře týkající se naší práce.

Vladimír Mlynář, ministr informatiky ČR
 

Nástup do tak významné životní role, kterou je převzetí ministerstva vnitra, znamená seznamovat se denně s obrovským množstvím nových věcí. S množstvím informací větším než malým, pokud mohu použít slogan tvůrců webové presentace našeho resortu.

Není asi žádným tajemstvím, že oblast veřejné správy, její reformy, vyvažování kompetencí mezi státní správou a orgány územních samospráv, byla mé dosavadní životní pouti dosti vzdálená. Rád jsem tedy využil příležitosti a při přípravě této publikace jsem se seznámil s částí aktivit, které územní veřejné správa iniciativně vyvíjí v oblasti elektronické veřejné správy, internetových prezentací a služeb.

Provádění razantních změn v neznámém prostředí mi není vlastní. Pokusím se tedy především nezpřetrhat pouta úspěšné spolupráce, která byla navázána v předcházejícím období a pokud to bude možné a prospěšné, pokusím se příští ročník soutěže Zlatý erb i nějakým způsobem obohatit. Rád bych však své budoucí kroky v této oblasti koordinoval jak s předsedou vlády, od kterého štafetu záštity soutěže Zlatý erb a udílení zvláštní ceny pro bezbariérově přístupný web obce přebírám, tak s dalšími členy kabinetu. Koordinaci aktivit státu v oblasti elektronické veřejné správy považuji za velmi důležitou. Tím samozřejmě nechci nijak snižovat význam podobných iniciativ územních samospráv. Naopak, jejich role jako předvoje normotvorných a standardizačních opatření státu je nezastupitelná.

Věřím, že tato publikace přinese čtenářům řadu podnětných a zajímavých informací. Přeji organizátorům Zlatého erbu i konference ISSS v jejich práci mnoho zdaru a na budoucí spolupráci v této oblasti se těším.

František Bublan, ministr vnitra

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu