Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Vyhláška o elektronických podatelnách

Ročník: 2004, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Ministerstvo informatiky zpracovalo na základě zmocnění, které obsahuje návrh novely zákona o elektronickém podpisu, návrh vyhlášky o elektronických podatelnách. Zároveň byl zpracován návrh nařízení vlády, kterým se provádí zákon o elektronickém podpisu a stanovuje povinnost orgánů veřejné moci zřídit elektronickém podatelny.

Vzhledem k působnosti navrhovaného nařízení vlády a vyhlášky (vztahuje se na všechny orgány veřejné moci) musí právní rámec vytvářet prostor pro e-podatelny určené pro příjem stovek či tisíců datových zpráv, často i předem stanoveného charakteru (např. společné technické zařízení správců daně), ale i pro e-podatelny, které přijmou v současné době datové zprávy spíše ojediněle.

Dále je nezbytné vycházet ze skutečnosti, že jeden orgán veřejné moci může přijímat a odesílat datové zprávy prostřednictvím více e-podatelen nebo neprovozovat vlastní e-podatelnu a pověřit touto činností jiný orgán. Otevírá se tak možnost, aby funkci e-podatelny převzal portál veřejné správy.

Právní rámec

Právní rámec tedy musí být dostatečně široký a musí být stanoveny takové povinnosti, které je nezbytné naplnit ve všech výše uvedených případech. Základní funkce, které jsou od e-podatelny očekávány, se neliší od funkcí klasické podatelny -- prvotní evidence a označování přijatých písemností, jejich distribuce příslušných pracovištím a vypravování odesílaných písemností.

Protože však e-podatelna zpracovává písemnosti v elektronické formě, musí zajistit i některé další činnosti, a to zejména bezpečné uložení doručených a vypravovaných datových zpráv. Má-li e-podatelna k dispozici relevantní údaje, potvrzuje odesilateli doručení datové zprávy s uvedením přesného času, kdy k doručení došlo.

Dalším úkolem e-podatelny je zjištění, zda je připojen zaručený elektronický podpis a kvalifikovaný certifikát, případně elektronická značka a kvalifikovaný systémový certifikát, a pokud ano, ověření platnosti zaručeného elektronického podpisu a zjištění, zda příslušný kvalifikovaný certifikát nebyl zneplatněn (obdobně elektronická značka a její kvalifikovaný systémový certifikát).

E-podatelna naopak nezjišťuje, zda podle zvláštních právních předpisů měl být zaručený elektronický podpis připojen, stejně jako nezjišťuje, zda doručená datová zpráva je podáním podle zvláštních právních předpisů, a pokud ano, zda splňuje všechny náležitosti. To je předmětem činnosti jiných útvarů orgánu veřejné moci. E-podatelna pouze zjišťuje základní formální znaky přijaté datové zprávy a uskutečněná zjištění zaznamenává.

Jednoznačný identifikátor

Navrhovaná vyhláška nepředpokládá, že by orgány veřejné moci přijímaly datové zprávy jakýchkoliv parametrů. Formáty datových zpráv a parametry technických nosičů, na kterých je možné datové zprávy předávat, určí každý orgán podle svých možností a potřeb. Příslušnou informaci spolu s dalšími pokyny pro užívání služeb e-podatelny orgán veřejné moci zveřejní na své úřední desce a způsobem umožňujícím dálkový přístup. Záměrem je, abychom společně zamezili časté kritice činnosti e-podatelen, a to zejména tím, že orgány veřejné moci zveřejní relativně podrobné návody, jak této služby využít.

Ve vazbě na návrh novely zákona o elektronickém podpisu, resp. na zmocnění, které obsahuje, upravuje navrhovaná vyhláška tzv. jednoznačný identifikátor, a to v tom smyslu, že jej, tak jako doposud, stanoví Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Předpokládáme, že navrhovaná vyhláška spolu s návrhem nového nařízení vlády zřetelněji vymezí právní rámec pro činnost e-podatelen, přispěje k vyšší míře jejich využívání a spokojenosti občanů.

(příspěvek zazněl na konferenci ISSS 2004 v Hradci králové)

Ing. Dagmar Bosáková, odbor elektronického podpisu, Ministerstvo informatiky ČR

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu