Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Výzva k diskuzi: Zlepšit podmínky pro zkvalitnění geodat

Ročník: 2004, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

V květnu 2003 zadalo sdružení Nemoforum zpracování studie "Podmínky dostupnosti a využitelnosti geodat pořízených a spravovaných orgány a úřady veřejné správy ČR" České asociaci pro geoinformace (CAGI). Finální znění studie předal zpracovatelský tým CAGI dne 23.nbsp;března 2004 a následně Nemoforum dne v květnu 2004 prostřednictvím e-hlasování tuto studii akceptovalo.

Úkolem autorů studie bylo -- při pokračujícím překotném rozvoji počítačových technologií a za nově přijímaných pravidel v období přistupování České republiky k Evropské unii -- analyzovat situaci v tvorbě a využívání geodat a poskytnout návod, jak postupovat v této oblasti v budoucnosti.

Studie, která je k nahlédnutí na www.cuzk.cz/nemoforum obsahuje dvě hlavní části, analytickou a návrhovou. Součástí studie je též rozsáhlý soubor podkladových materiálů (na CD). Autoři prezentují stav problematiky v naší zemi a popisují též různorodou situaci v zahraničí, která, bude-li dobře analyzována, může být inspirací pro další rozvoj pořizování a využívání geodat a geoinformací v příštích letech. Studie velmi podrobně charakterizuje škálu vlivů, které problematiku ovlivňují, hodnotí je z několika podstatných pohledů a nabízí variantní, částečné či originální řešení.

Studie svým mezioborovým obsahem poskytuje prostor pro diskusi, která by měla významně ovlivnit sdílení informací v elektronické podobě napříč veřejnou správou a v konečném důsledku i diskusi o efektivních službách občanům. Nemoforum předpokládá, že dílčí texty studie mohou posloužit jako podklad při podpoře a zdůvodnění přístupů k řešení úkolů zajišťovaných orgány státní správy.

Nemoforum vyzývá odbornou i laickou veřejnost k zahájení tvůrčí diskuse, na jejímž podkladě by -- prostřednictvím platformy Nemofora -- mohly být odpovědné orgány inspirovány k efektivním krokům, jejichž výsledkem bude vytvoření podmínek k dalšímu zkvalitnění geodat pořizovaných soukromým i veřejným sektorem.

Vaše příspěvky na témata otevřená studií očekáváme na adrese: nemoforum@cuzk.cz. Ke zveřejňování studie (resp. jejich částí) spolu s tímto úvodem je oprávněno Nemoforum a CAGI, při využití textu studie třetími osobami je třeba uvádět náležité odkazy. Nemoforum děkuje autorům za vytvoření tohoto obsahově bohatého materiálu.

Ing. Veronika Nedvědová, předsedkyně Nemofora, poslankyně Parlamentu ČR

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu