Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Konference V4DIS -- Visegrádská výzva rozvoji informační společnosti

Ročník: 2004, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Koncem března, přesně jeden měsíc před před rozšířením Evropské unie skončila významná mezinárodní akce -- konference V4DIS: Visegrád Group for Developing Information Society, podpořená Mezinárodním visegrádským fondem.

Konference V4DIS proběhla současně se 7. ročníkem konference Internet ve státní správě a samosprávě a s ní souběžně probíhající mezinárodní konferencí Local and Regional Information Society (ISSS/LORIS 2004), které jsou již několik let místem skutečně komplexního hodnocení vývoje v oblasti využití moderních informačních a komunikačních technologií pro oblast veřejné správy. Jsou zároveň nejvýznamnější a největší konferenční akcí ve střední a východní Evropě. Vedle expertů z oblasti informačních technologií se jí zúčastňují starostové a primátoři, hejtmani, ministři i představitelé Evropské komise, ale také představitelé nejvýznamnějších českých firem z oblasti informatiky a komunikací.

Letošní konference ISSS/LORIS/V4DIS 2004 se zúčastnilo 1969 účastníků z 25 zemí, z toho 716 ze státní správy, 728 ze samosprávy a neziskového sektoru, 202 ostatních a 323 z komerční sféry. Uskutečnilo se na ní 230 přednášek v rozsahu 86 hodin. Prezentovalo je 295 přednášejících. Většina účastníků navštívila Projektovou laboratoř zemí V4 a vysokou návštěvnost zaznamenala téměř stovka expozic firem a orgánů veřejné správy.

Deklarace k rozvoji spolupráce

Informatizace veřejné správy je tématem žhavým na vnitrostátní i mezinárodní úrovni. Také proto o konferenci V4DIS projevilo zájem Slovinsko jako přirozený partner zemí V4 v rámci regionu střední Evropy. Díky tomu se tak mohly pohledy na tuto oblast hlouběji zaměřit právě na porovnání a koordinaci procesu informatizace na všech úrovních veřejné správy -- státní, regionální i lokální v zemích Visegrádské čtyřky a Slovinska s přesahem na ostatní nové členské státy a kandidátské země EU.

Prvním workshopem konference, konané v Hradci Králové od 28. do 30. března 2004, byl Meeting asociací municipalit a představitelů měst visegrádských zemí a Slovinska, otevřený i dalším přistupujícím a kandidátským státům EU, ale i zástupcům z dalších zemí. Setkání se uskutečnilo pod záštitou Svazu měst a obcí České republiky a kraje Vysočina. Jednání byli přítomni také zástupci Evropské komise a evropských sítí. Výstupem setkání pak bylo přijetí Deklarace k rozvoji spolupráce při budování informační společnosti na regionální a lokální úrovni. Asociacím byly v dalších dnech určeny i workshopy sítí ELANET a eForum.

Problematika veřejné správy

Ministr informatiky Vladimír Mlynář měl nad konferencí záštitu a pozval na ni i představitele partnerských ministerstev ze zemí V4 skupiny a Slovinska. Představení a porovnání výsledků činnosti ministerstev, prezentace státních informačních a komunikačních politik, jakož i informace o záměrech a nové legislativě tvořily významný náboj programu.

Na představení jednotlivých verzí státní informační politiky navázaly prezentace eStrategií měst a asociací municipalit. Díky zájmu o tuto iniciativu vznikl i velice inspirativní materiál -- eStrategy asociací a měst, v němž jsou za pomoci benchmarkingu porovnány základní podmínky pro vzájemnou spolupráci při dalším rozvoji informační společnosti.

Nechyběla ani další témata, související s problematikou veřejné správy a jejím vlivem na informační systémy v činnosti místních, regionálních i ústředních orgánů. Jejich vzájemná součinnost, nástroje komunikace veřejné správy s občany, koordinace projektů a bezpečnost informačních systémů, to byly okruhy, na které se soustředila pozornost účastníků. Zájmu se těšily otázky financování, dále krizové plánování a řízení, geodata a geoinformační technologie, vztah informačních technologií a znevýhodněných skupin obyvatel aj.

Zájem o spolupráci

Význam informační společnosti pro země přistupující k Evropské unii zdůraznili během konference i zástupci Evropské komise -- Gérald Santucci, David Broster, Agnes Bradier a další. Velký zájem o závěry konference projevil po svém jmenování i nový slovenský eurokomisař pro podnikání a informační společnost Ján Figeľ.

Podklady z jednání asociací a měst byly použity při tvorbě sborníku benchmarkingů, které dokumentují eStrategii jednotlivých národních asociací municipalit a jejich členských měst. Součástí tohoto sborníku je také přijatá Deklarace eV4+/LORIS. S velkým zájmem se setkala iniciativa vzájemně se informovat o eStretegii asociací a měst. Koordinaci provádí Sdružení český zavináč, ve spolupráci s Komisí pro informační systémy měst a obcí SMO ČR a odborem informatiky Magistrátu hl. m. Prahy. Zájem se projevili zejména představitelé sítí ELANET, TeleCities, Global Cities Dialogue, Major Cities of Europe či eForum. Jejich přítomní zástupci vyzvali k pokračování v této inicitaivě a projevili zájem se k ní připojit a dále ji rozšiřovat.

Podrobnější informace o obsahu konference nabízí multimediální sborník, který je k dispozici na stránkách www.isss.cz.

-dk-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu