Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Národní program počítačové gramotnosti

Ročník: 2004, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil veřejnou obchodní soutěž na realizaci Národního programu počítačové gramotnosti. Projekt však pokračuje. V těchto dnech vypisuje Ministerstvo informatiky dotaci, která umožní letošní ročník programu zahájit a proškolit dosud registrované zájemce.

Podmínky přidělení dotace naleznete na webových stránkách Ministerstva informatiky.

Na realizaci Národního programu počítačové gramotnosti (NPPG) vyčlenilo letos Ministerstvo informatiky více peněz než v loňském roce a v lednu vypsalo veřejnou obchodní soutěž. Do té se přihlásily společnosti Centrum Internetu (realizátor NPPG v loňském roce) a společnost Economia, které předložily obdobné nabídky. Na základě výsledků soutěže rozdělilo ministerstvo vyhrazené prostředky mezi oba uchazeče rovným dílem.

Centrum Internetu se však proti tomuto rozhodnutí odvolalo a nárokuje si celou původní částku 12 mil. Kč. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na základě dvou různých podnětů Centra Internetu otevřel dvě správní řízení v této věci. Po dvou měsících ÚOHS soutěž na základě prvního podnětu zrušil, s druhým podnětem se dosud nevyrovnal. Proti rozhodnutí ÚOHS, s jehož argumentací ministerstvo nesouhlasí, se však nebude odvolávat, s cílem zahájit kurzy počítačové gramotnosti co nejdříve. Do doby než ÚOHS kauzu definitivně uzavře, umožní právě vypsání dotace zahájit očekávaná školení.

Podmínkou přidělení dotace bude zpracování projektu, který posoudí odborná komise. Financování kurzů se nemění -- maximální příspěvek ministerstva na jednoho proškoleného 350 Kč, požadovaná spoluúčast ze strany absolventa 100 Kč. Jeden z letošních partnerů Národního programu počítačové gramotnosti, sdružení Cz.NIC, převedl na základě darovací smlouvy Ministerstvu informatiky 2 mil. Kč na podporu projektu. K těmto prostředkům přidá ministerstvo z vlastního rozpočtu 6 mil. Kč. Takový postup je, jak Ministerstvu informatiky potvrdilo Ministerstvo financí, plně v souladu se zákonem.

Kurzy základů práce s počítačem a internetem začnou ihned po vyhodnocení projektů na konci června. Na telefonní linku 222 717 678 se do kurzů u Ministerstva informatiky zaregistrovalo již více než 1500 zájemců.

-kv-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu