Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se Michala Frankla, 1. náměstka ministra informatiky

Ročník: 2004, Číslo: 3, Rubrika: Rozhovory

Jaké jsou nové legislativní návrhy, které Ministerstvo informatiky připravuje?

V uplynulých dnech Ministerstvo informatiky poslalo do připomínkového řízení věcný záměr zákona o sdílení dat při výkonu veřejné správy. Je to téma, mezi informatiky a všemi, kdo mají zájem o efektivnější způsob výkonu státní správy, také známé jako registry. Po analýze a neúspěšných pokusech něco s registry udělat jsme došli k závěru, že nejprve musíme formulovat obecnější legislativní pravidla, která stanoví za jakých podmínek je povinnost poskytnout data a za jakých je právo do těch dat nahlížet nebo je získávat.

To ovšem samo o sobě k součinnosti informačních systémů asi stačit nebude?

Jistě, vedle toho je potřebné odstranit známé bariéry efektivního sdílení dat. Například jsou to právní pochybnosti, zda jsou ta data poskytována v souladu se zákonem, zda je při výkonu státní správy nutné poskytovat data zdarma, což potvrzujeme, a jaká pravidla se musí dodržet z hlediska ochrany osobních údajů. Těch bariér je více.

Budou taky formulována opatření pro konkrétní přístup k jednotlivým registrům?

Ve chvíli, kdy budou tato zásadní pravidla nastavena, potom bude možné udělat tento druhý krok. Postupně se začnou určovat konkrétní podmínky přístupu do jednotlivých registrů. Začne se pochopitelně těmi základními, tzn. registr obyvatel, územní identifikace, hospodářský registr, zahrnující široké spektrum fyzických a právnických osob podnikatelské i neziskové sféry atd. Stále hovoříme o záležitostech, které se týkají vnitřního uspořádání činnosti veřejné správy.

Jak se to dotkne jednotlivých občanů při výkonu veřejné správy?

Občan se s tímto uspořádáním setká až při řešení konkrétních problémů. Například se nyní dokončuje nová verze informačního systému pro živnostenský registr. Podmínkou pro vydání živnostenského listu je trestní bezúhonnost. V systému už je tedy zavedeno, a novelou živnostenského zákona potvrzeno, že informační systém si sám z rejstříku trestů získá odpověď, zda žadatel splňuje či nesplňuje předepsanou podmínku. Je přitom zaručená ochrana osobních údajů, úřad bezprostředně získá potřebný údaj a občanovi se ušetří cesta pro potvrzení.

To bude řadu lidí zajímat. Jsou i jiné příklady?

Občané by měli vědět o problematice výpisů z jednotlivých evidencí, které se na úřadech vyžadují při nejrůznějších příležitostech. Novela zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy, umožní, aby například výpis z katastru nemovitostí mohli vydávat notáři, matriky a pošty v papírové podobě. Ta bude mít stejnou právní sílu jako originální výpis, pro který občan musel cestovat do okresního města. Návrh novely tuto možnost formuluje obecně, takže to bude umožněno i u jiných registrů, které poskytují výpisy (obchodní rejstřík, trestní rejstřík atp.). Občan tedy dostane výpis v klasické papírové podobě, ale příslušné kontaktní místo veřejné správy bude přebírat informace v elektronické podobě.

Které hlavní změny přinese uvedená novela?

Důsledně se respektuje zásada samostatné působnosti územní samosprávy a odstraňuje se tak určitá nesrovnalost s ústavním pořádkem. Ruší se proto závazné standardy, jak je zná zákon v dnešní podobě. Závazné věci společné pro státní správu a samosprávu budou upraveny na základě zmocnění formou vyhlášek, což je obecně závazný právní předpis. Ostatní pokyny, které nejsou závazné, budou upraveny formou doporučení, která mohou (např. malé obce) využít, budou-li je považovat za užitečné, ale nemusí se jimi povinně řídit.

Ve stávajícím zákoně byl rovněž kritizován systém atestací

Ano, novela přichází s kvalitnější úpravu problematiky atestací, aby se snížila jejich administrativní a finanční náročnost. Atestace se omezí pouze na vlastnosti informačních systémů, kde je ověřování nezbytné. Vznikne nezávislé akreditační středisko, které bude jednotlivým atestačním střediskům udělovat oprávnění, bude je akreditovat a kontrolovat včetně práva případně odejmout akreditační osvědčení. Bude to posun k určitému standardnímu procesu.

Antonín Eliáš

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu