Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Ve znamení katastrů -- ceny pro Český úřad zeměměřičský a katastrální

Ročník: 2004, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Již tradičně byly v předvečer zahájení sedmého ročníku konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) v Hradci Králové vyhlášeny výsledky soutěže Český zavináč. Držitelem ocenění pro rok 2004 se stal projekt Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (ČÚZK) -- "Nahlížení do katastru nemovitostí".

Cenu předal hejtman kraje Vysočina, Ing. František Dohnal a Ing. Milan Hašek, zástupce České spořitelny, a. s., generálního partnera konference ISSS. Sdružení Český zavináč letos udělilo cenu tomuto projektu především proto, že jde o nepřetržitou a bezplatnou službu dostupnou všem uživatelům internetu. Nahlížení do katastru nemovitostí je přesně tou službou, která podstatnou měrou usnadňuje styk občanů se státním orgánem a ukazuje, jakým směrem by se snahy o informatizaci veřejné správy měly ubírat.

Aplikace "Nahlížení do katastru nemovitostí" dostupná na adrese www.cuzk.cz umožňuje bezplatně získat některé vybrané údaje týkající se parcel a budov evidovaných v katastru nemovitostí a dále pak informace o stavu jednotlivých řízení založených na příslušném katastrálním pracovišti. Jde o řízení jak pro účely zápisu vlastnických a jiných práv, tak pro účely potvrzování geometrických plánů. Právě průběžné zveřejňování informací umožňuje porovnávat postupně stav daného řízení a uživateli dává dokonalý přehled o stavu a situaci jeho konkrétního podání.

"Nová služba okamžitě vzbudila mezi odbornou i laickou veřejností velký zájem a za necelé tři měsíce provozu v roce 2004 bylo vyhotoveno přibližně 9 milionů sestav, tzn. cca 100 tisíc sestav denně," řekl nám předseda ČÚZK Ing. Karel Večeře, který osobně převzal toto významné ocenění. Dodal přitom, že jde především o ocenění všech pracovníků úřadu, kteří se na uvedeném projektu podílejí.

Český zavináč v jeho prvním ročníku 1999 získalo ministerstvo spravedlnosti za zpřístupnění Obchodního rejstříku na Internetu. V loňském roce toto ocenění získal projekt "Společné česko-slovenské digitální parlamentní knihovny". Český úřad zeměměřičský a kartografický je tak šestým nositelem ceny, která se uděluje každoročně projektům, které významně přispěly k rozvoji informační společnosti, zejména s přihlédnutím k potřebám státní správy a samosprávy.

Cena ministra informatiky

U příležitosti letošní konference Internet ve státní správě a samosprávě udělil ministr Mlynář, v pořadí již třetí Cenu ministra informatiky. Jak sám ministr prohlásil, jde o zcela subjektivní hodnocení, které nemá žádná psaná pravidla. Snad jen udělování ceny při konferenci ISSS (pro oblast veřejné správy) a při veletrhu INVEX (pro komerční sféru) je určitým pravidlem. Skleněnou sošku získal Český úřad zeměměřičský a katastrální za elektronickou aplikaci průběh řízení. Ta poskytuje dálkový a bezplatný přístup k přehledu podaných žádostí u katastrálního úřadu a informace o průběhu jejich vyřizování.

"Aplikace je příkladem toho, jak využití moderních technologií usnadňuje přístup občanů k informacím a posiluje transparentnost veřejné správy. Tato nová služba, která umožňuje kontrolovat průběh vyřizování žádosti na katastrálním úřadu, má důležitý antikorupční charakter," uvedl k udělení ocenění ministr Vladimír Mlynář. Cenu minista převzal místopředseda ČÚZK ing. Pašek.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu