Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Cíle jsou společné

Ročník: 2004, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Význam informační společnosti narůstá a v období těsně před vstupem do Evropské unie si to uvědomujeme stále více. S tímto poznáním se scházeli také účastníci mezinárodního setkání představitelů zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska, které probíhalo v rámci konference ISSS.

Mezi důležité spolupořadatele konference se totiž zařadil v letošním roce Mezinárodní vesegrádský fond, který podpořil projekt V4DIS (Visegrad group for Developing Information Society), který je zaměřen na posílení vzájemné spolupráce měst a regionů Visegrádské čtyřky při budování moderní veřejné správy a rozvoji občanské společnosti s využitím informačních a komunikačních technologií.

V Jednacím sále a v Eliščině sále Kongresového centra ALDIS probíhala po dva dny samostatná konference V4DIS s účastí delegací Polska, Slovenska, Maďarska, České republiky a Slovinska, které sice nepatří k zemím Visegrádu, ale řeší stejné problémy. Z české strany byl přítomen ministr informatiky Vladimír Mlynář, jeho náměstci a delegace sousedních zemí vedli vždy státní tajemníci -- pan Kazimierz Bartczak (PL), Mikuláš Kačaljak (SK), Mihaly Janbrik (H) a ze Slovinska pan Jozsef Györkös.

Po úvodních prezentacích byl na programu kulatý stůl na téma -- jak uspět v mezinárodní projektové spolupráci, kterého se zúčastnila také řada představitelů ze zemí Evropské unie. Vedoucí představitelé jednotlivých zemí představili strategické dokumenty a přístupy v otázkách informační politiky. Na tuto část programu navázala vystoupení a prezentace celé řady projektů mezinárodní spolupráce včetně a partnerství jednotlivých měst. Řada konkrétních projektů a realizací byla k vidění v internetové laboratoři.

Druhý den bylo na programu téma eLibrary, kde se mj. hovořilo o úloze knihoven a obcí při komunikaci s občany. Představila se také řada českých statutárních měst svou profilovou prezentací a hovořilo se o strategickém benchmarkingu, porovnání činností, které by mělo vést k dalšímu kvalitativnímu rozvoji. V rámci Best practices měst a obcí byl prezentován vztah zastupitelstva a webu v Hradci Králové, přístupy malé obce Senožaty a také web hlavního města Prahy.

Z ohlasů účastníků citujeme hejtmana kraje Vysočina Ing. Františka Dohnala: "Společná spolupráce našich zemí je velmi užitečná, ale nemůžeme se omezovat pouze na státy Visegrádu, proto označujeme tento projekt V4+ a budeme spolupracovat i s dalšími sousedními zeměmi."

Velmi aktivní byla na konferenci slovenská delegace. Poslankyně Národní rady Slovenské republiky a předsedkyně komise pro informatizaci společnosti RNDr. Beáta Brestanská představila mj. projekt "Infovek -- otvorená škola", zaměřený na oblast školství, přípravu učitelů a dětí ve smyslu informační společnosti. K projektu V4DIS řekla: "Setkání představitelů zemí Visegrádské čtyřky považujeme za velmi prospěšné pro všechny zúčastněné. Tato výměna zkušeností je důležitá vzhledem k našemu vstupu do Evropské unie. Jsme dohodnuti s evropským komisařem za Slovensko, panem Janem Figelem, který má v kompetenci právě informatiku, že v nejbližší době uspořádáme setkání, abychom hledali společné cesty v této oblasti."

-as-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu