Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Informatizace se dotýká všech

Ročník: 2004, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Sedmý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě ISSS/LORIS/V4DIS 2004 skončil. Prokázalo se, že informatika je opravdu žhavým tématem, které se dotýká všech úrovní veřejné správy -- ústřední, regionální i lokální. Proto je ohlas této akce tak významný a navíc zde dochází k ojedinělému vzájemnému kontaktu těchto úrovní s představiteli dodavatelů moderních informačních a komunikačních technologií.

Máme-li hodnotit právě ukončenou akci, bude nutné uvést několik čísel. Kongresové centrum Aldis bylo svědkem setkání téměř dvou tisícovek účastníků konference z 26 zemí, představilo se více než 80 vystavovatelů a v programu, který probíhal paralelně v pěti sálech se uskutečnilo přes 230 přednášek, na kterých hovořilo téměř 300 řečníků.

Mezinárodní význam

O zvětšujícím se rozsahu konference také svědčí celkový počet hodin odborného programu, který bez společenského večera dosáhl letos 86 hodin oproti 60 hodinám v loňském roce.

Význam konference v souvislosti se zrychlováním rozvoje informační společnosti a začleněním nových zemí do Evropské unie rok od roku stoupá. V současné době ISSS hraje velice důležitou roli v oblasti rozvoje místní a regionální informační společnosti a s velkým uznáním se o ní hovoří v Evropské komisi. Naprosto jednoznačně a výslovně to v Hradci Králové potvrdili oba zástupci EK pánové Gérald Santucci a Dave Broster. Rovněž zúčastnění představitelé mezinárodních sítí pro rozvoj eGovernmentu, letos to byly ELANET a eForum, považují konferenci za prestižní platformu k prezentaci cílů evropských programů rozvoje informační společnosti.

Nově připravovaný evropský komisař pro informatiku, pan Jan Figel ze Slovenska, si vyžádal všechny materiály konference a připravuje setkání v návaznosti na mezinárodní část konference V4DIS, které se zúčastnily země Visegrádské čtyřky a Slovinsko. Projekt se začíná označovat jako V4+, protože půjde o spolupráci i dalších sousedních zemí a výměnu zkušeností při vstupu do Evropské unie.

Trocha oddechu

Přestože na zahájení konference hovořilo mnoho významných osobností, ukázalo se, že i o vážných věcech se dá hovořit s nadhledem a humorem (např. když pražský primátor Pavel Bém uváděl, jak osmdesátileté babičce v supermarketu odpovídal na dotaz k privatizaci bytů, že přece všechno je uvedeno na internetu).

Zdánlivě suchá a odborná tématika informatizace byla provázena vtipným komentářem Jana Pokorného, který moderoval akce pro všechny účastníky v hlavním sále a také známý pořad Bez e-munity. Zde to sice trochu jiskřilo mezi hlavními řečníky -- Martínek (ČSSD), Langr (ODS), Mlynář (US) a Dohnal (nezávislý), ale bylo patrné, že vždy jde o snahu řešit věcné problémy.

V rámci večerního vyhlášení výsledků soutěží byl také uskutečněn unikátní pokus o ustavení světového rekordu v rychlosti psaní a odeslání mailu o délce 1500 znaků. Jako první v improvizované soutěži usedl k počítači ministr informatiky Vladimír Mlynář, který ustavil rekord výkonem něco málo přes 9 minut (údajně však sepsal jen stručný obsah textu). Současná mistryně světa dospělých Helena Matoušková na závěr dosáhla téměř neuvěřitelného výkonu a s textem se vypořádala za 1 minutu a 37 vteřin.

Elektronický podpis všem obcím

Ministr Mlynář představil záměr Ministerstva informatiky poskytnout zdarma všem obcím zaručené elektronické podpisy a umožnit jim plnit povinnosti, které jim ukládá nová legislativa. Pro mnohé obce je pořízení elektronického podpisu finančně náročné, ministerstvo proto na vydání kvalifikovaných certifikátů všem 6253 obcím uvolnilo 3 mil. Kč. Zatímco běžná cena elektronického podpisu činí 770 Kč, objemem nákupu se cena sníží na 370 Kč. První elektronické podpisy obcím budou vydány v polovině tohoto roku.

Ministerstvo informatiky představilo dále např. registr živnostenského podnikání a další nové služby Portálu veřejné správy, informovalo o připravované novele zákona o informačních systémech veřejné správy aj. Řadu přednášek a prezentací dokumentovalo Ministerstvo vnitra včele s ministrem Stanislavem Grossem. Svou alternativu k současnému stavu informatiky a telekomunikací představila také ODS, kterou reprezentoval Mirek Topolánek.

Z programové nabídky dále zaujal blok o vzdělávání a e-learningu, kde bylo uvedeno mnoho příkladů vzdělávání pracovníků na správních úřadech, představilo se několik portálů z této oblasti a zazněly zkušenosti Ministerstva vnitra i výsledky projektu Matra. Několik programových bloků bylo věnováno bezpečnosti informačních systémů, informatizaci územních samospráv a geoinformacím. V Přednáškovém sále v podstatě celé úterní dopoledne probíhala prezentace projektů podporujících rozvoj informační společnosti a ve stejné době Jednací sál byl zasvěcen problematice komunikační infrastruktury.

Další rozvoj odvětví

V malém prostoru, který je krátce po konferenci k dispozici nelze vyjmenovat všechny události a komentovat bohatý program. Je však třeba poděkovat organizátorům, přednášejícím, prezentujícím firmám a zejména všem účastníkům, kteří dokáží na konferenci vždy vytvořit neopakovatelnou atmosféru.

Zvláštní poděkování patří generálnímu partnerovi konference České spořitelně, a. s., a všem dalším partnerům.

Na závěr snad slova odborného ředitele Microsoftu Jana Tomana: "Letošní konference předčila naše očekávání, i když ta nebyla rozhodně malá. Jsme velice spokojeni s průběhem, obsahem i formou tohoto setkání. Domnívám se, že pro každého, kdo se zabývá informatikou veřejného sektoru jde o nejvýznamnější akci tohoto druhu, neboť jsme všichni na jednom místě, ve stejnou dobu a můžeme si vyměnit poznatky a pomoci dalšímu rozvoji tohoto odvětví."

-as-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu