Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se Vladimíra Špidly, předsedy vlády ČR

Ročník: 2004, Číslo: 2, Rubrika: Rozhovory

Jaký je obecně Váš názor na roli informačních technologií v moderní společnosti?
Intenzívní rozvoj technologií ovlivňuje dnešní dobu a ve svém důsledku mění způsob života každého občana a celé společnosti. Nejenom občané, ale i státní orgány a podnikatelská sféra získávají mocné nástroje právě s nástupem internetu a při rostoucím tempu používání informačních a komunikačních technologií. Platí to i v podmínkách naší země, jako jednoho z přistupujících států unie, kde se formuje informační a znalostní společnost. Lisabonská konference 2000 i dokumenty e-Europe naší zemi k tomuto zavazují. Česká republika chce být informační společností otevřenou pro každého, společností s ekonomikou, která je schopna dosahovat udržitelného rozvoje s více pracovními místy a s větší sociální soudržností.

Jak se na tomto poli angažuje vláda?

Programové prohlášení vlády opakovaně projektovalo na poli informačních a komunikačních technologií cíle v oblasti přístupu k informacím, vzdělanosti, ekonomiky i služeb veřejné správy. Domnívám se, že se v těchto oblastech podařilo dosáhnout dílčích úspěchů -- liberalizace telekomunikačního trhu, internetizace školství, národní program počítačové gramotnosti, portál veřejné správy, příprava na využívání elektronických dokumentů a identifikátorů, legislativní práce v oblasti elektronické komunikace nebo veřejná diskuse o Státní informační a telekomunikační politice.

Jakou roli speciálně moderní technologie sehrávají ve veřejné správě?

Moderní informační a komunikační technologie by měly v bezpečném prostředí zlepšit a zlevnit veškeré správní agendy obcí, regionů i státu a usnadnit plnění povinnosti jejich institucí informovat v maximální míře veřejnost o své činnosti. Měly by přinést zefektivnění, zvýšení výkonnosti i horizontální koordinaci v činnosti veřejné správy a jejích informačních systémů. Lepší přístup k veřejným informacím je předpokladem rozvoje nových forem demokracie, zvyšujících spoluúčast každého občana na rozhodování veřejné správy. I tato zpětnovazební funkce je například ambicí projektu Intranet veřejné správy, který věřím, že v gesci Ministerstva informatiky bude postupně aplikován v praxi.

Můžete ukázat některé další možné aplikace moderních technologií ve veřejné správě?

Například na trhu práce. Pomocí informačních technologií je již dnes možné propojit vzdálená pracoviště, vytvářet podmínky pro vznik pracovních příležitostí i v těch nejodlehlejších oblastech a pro velmi ohrožené skupiny obyvatelstva. Myslím si, že vytváření těchto distančních pracovních míst se může stát významným nástrojem proti vylidňování venkova. Racionální postup ve zpřístupňování informací pak může vést k rekonstrukci společenské role tradičních míst interakce občanů v městech a obcích -- v jejich školách, knihovnách, poštách i radnicích. Moderní technologie budou skutečně plnit svoji funkci v momentě, kdy je přestaneme vnímat jako technologie a stanou se běžnou součástí života našich občanů.

Na program jednání vlády je předložena Státní informační politika. Které úkoly považujete za prioritní?

Za klíčovou považuji zejména informatizaci veřejné správy, zdravotnictví a sociálních služeb, využití informačních a komunikačních technologií pro vzdělávání, pro zvýšení transparentnosti veřejného i soukromého sektoru a zajištění komunikační infrastruktury na evropské úrovni.

Důležité je se i nadále soustředit na vytváření právního rámce rozvoje informační společnosti, programované financování a koordinované budování informačních systémů veřejné správy (e-governmentu).

-as-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu