Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Internet bez bariér

Ročník: 2004, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Pojem Internet bez bariér lze charakterizovat jako soubor pravidel, která je třeba dodržovat, a opatření, která je třeba naplnit, aby byl vskutku Internet dostupný všem.

Jde také například o dostupnost zdravotně postiženým lidem, pro které je tato technologie velkou kompenzací jejich zdravotního postižení, zejména ve smyslu odstraňování bariér a jejich začlenění do společnosti.

Jedná se především o těžce zrakově postižené občany, kteří nemohou běžným způsobem číst informace z obrazovky. Jde rovněž o způsob práce s počítačem. Těžce zrakově postižený uživatel k ovládání programů na počítači běžně nepoužívá myš, ale klávesové povely. Ke zpřístupnění informací na obrazovce slouží nevidomým uživatelům tzv. hlasové či hmatové výstupy, které převádějí text do podoby hlasové nebo do textu ve slepeckém písmu na speciálním hmatovém displeji. Slabozrací uživatelé mohou používat tzv. softwarové lupy, zvětšující informace na obrazovce s mnoha funkcemi nastavení.

Blind Friendly Web

Jedním z projektů, které řeší Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, konkrétně Metodické centrum informatiky, je projekt Blind Friendly Web. Vznikl v roce 2000 a byl jedním z výstupů výukového programu obsluhy PC pro nevidomé a slabozraké.

Při výuce programu Internet Explorer narazili instruktoři na nepřekonatelný problém zpřístupnění webů. A tak vznikl první soubor sedmi doporučení pro tvůrce webů. V roce 2001 byl vypracován Metodický návod -- Dokumentace zásad přístupnosti webových stránek pro těžce zrakově postižené uživatele a vznikl server, na kterém byly zveřejňovány ty weby, jenž splňovaly zásady přístupnosti do té míry, že se na nich nevidomý uživatel orientoval.

Cíle projektu

  1. Umožnit těžce zrakově postiženým uživatelům snadnější orientaci na webových stránkách pomocí portálu přístupných stránek
  2. Poukázat na principy bezbariérového webu a přimět všechny tvůrce k dodržování těchto principů

První cíl se nám daří naplňovat poměrně pomalu, neboť testování stránek je časově náročné. S minimem finančních prostředků si nemůžeme dovolit platit pracovníky pro testování a dobrovolníků je jako šafránu. Velkou pomocí by bylo, kdyby si každý tvůrce stránek test prováděl sám, neboť on je tím, kdo může test provést velmi rychle.

Druhý cíl se daří zejména v oblasti státní správy a samosprávy, proniká také do veřejných služeb. Odměnou za vaši snahu o zpřístupnění může být nejen prestižní značka "Blind Friendly", ale především rozšíření okruhu návštěvníků vašich stránek a to nejen o těžce zrakově postižené uživatele.

Změny hodnocení

V roce 2003 došlo k zásadní změně v hodnocení webů na přístupnost pro zrakově postižené. Důvody této změny:

  1. Není už možné hodnotit mírou správnosti od 0 do 10, pokud daný prvek není použit podle pravidel ve všech výskytech. Je nutné zcela přesně a exaktně odpovědět, zda daný prvek je ve všech výskytech použit správně, pokud se vyskytuje
  2. Během uplynuvších dvou let došlo k výrazným změnám v oblasti screen-readerů -- programů, pomocí kterých si nevidomí čtou (nejen) webové stránky. Stránky dříve nečitelné dnes nevidomý s pomocí aktuální verze screen-readeru přečte
  3. Bohužel mohou nastat i případy opačné, vzhledem ke způsobu, jakým screen-reader zpracovává informace
  4. Pravidla jsou zpřísněna, pokud rozsáhlý web byť jen v několika málo případech porušuje pravidlo, nesplňuje podmínky přístupnosti pro zrakově postižené.
  5. Složitý algoritmus výpočtu byl nahrazen třemi sekcemi:
    1. Sekce 1 (pravidla s nejvyšší prioritou nutná pro přístup) -- základní úroveň přístupnosti
    2. Sekce 2 (pravidla zlepšující orientaci na webu) -- střední úroveň přístupnosti
    3. Sekce 3 (pravidla zlepšující přístupnost webu) -- nejvyšší úroveň přístupnosti
  6. Nový formulář je interaktivní a umožňuje okamžité hlubší vysvětlení daného prvku.

Nový test

Nový test spočívá v přesném zhodnocení daného kritéria, které buď JE nebo NENÍ beze zbytku splněno nebo se daný prvek, v kritériu popisovaný, na webu nevyskytuje. Nový systém hodnocení umožní pružněji reagovat na změny ve stylu tvorby webů. Dodržením pravidel Blind Friendly nepomůžete jen těžce zrakově postiženým, ale také jinak handicapovaným uživatelům, třeba těm, kteří nemohou k práci na počítači používat myš nebo ke své práci využívají různé speciální ovladače (joysticky) z důvodu těžkého postižení rukou.

Trendem v oblasti tvorby webů určitě bude vytváření bezbariérových stránek a to nejen z pohledu zrakově postižených. V USA je již povinností, že weby státních institucí musí podmínky bezbariérovosti dodržovat. Je pouze otázkou času, kdy to bude povinné i u nás.

Na závěr tři nejdůležitějších NE

  1. Dělat bezbariérový web neznamená zvýšené náklady, pokud se na princip bezbariérovosti myslí hned při tvorbě webu nebo při jeho zásadní přeměně. Je potřebné jen zvolit vhodnou technologii
  2. Dodržet zásady bezbariérovosti neznamená dělat kompromisy v grafickém zpracování.
  3. Není dobré jít cestou segregované textové verze, pokud tato není plnohodnotnou náhradou verze grafické a není aktualizována stejně jako verze grafická.

RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, Metodické centrum informatiky

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu