Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Programy EU v rámci hlavního města Prahy

Ročník: 2004, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Bez moderní informační a komunikační technologie (ICT) si nelze představit ani modernizaci veřejné správy, a to jak při zefektivnění vnitřního chodu úřadů či jejich vzájemné komunikace, tak při poskytování informačních služeb veřejnosti.

Setkáváme se s pojmy informační společnost, znalostní ekonomika, e-Government, e-Demokracie, e-Learning a řadou dalších termínů. Vnímáme výzvu doby, avšak na druhé straně nás omezuje stálý nedostatek financí ve veřejných rozpočtech. Jednou z možností jak vyjít ze začarovaného kruhu je využití finanční pomoci Evropské unie.

Strategické cíle

Evropská unie formulovala v tzv. Lisabonském procesu své strategické cíle a k jejicho dosažení je nutná podpora rozvoje informační společnosti a plnění cílů vytyčených v Akčním plánu eEurope 2005 -- Informační společnost pro všechny. V uvedeném dokumentu jsou vytyčeny priority pro rozvoj on-line veřejných služeb, tvorbu dynamického prostředí pro elektronický obchod, podpora rozvoje infrastruktury včetně dostupnosti širokopásmového připojení k internetu a bezpečnosti. Velký důraz je kladen na vzdělávání a rozvoj počítačové gramotnosti.

Ke splnění vytyčených cílů a k podpoře iniciativy zdola jsou Evropskou komisí vypisovány specifické programy, kdy se na základě předložených projektů mohou nejrůznější subjekty včetně veřejné správy ucházet o finanční podporu. Velký důraz je kladen na jasné definování strategických záměrů uchazečů a jejich soulad s cíli EU, na princip finanční spoluúčasti, na partnerství a na jasná procesní pravidla pro přípravu i řešení projektů.

Řada programů

Informatika je tématem, které prolíná řadou programů EU. Kromě Strukturálních fondů (SF), je třeba zmínit i další programy jako IDA, eTEN (rozvoj telekomunikací), eContent (rozvoj tvorby a využívání digitálních informací), IST (část 6. Rámcového programu pro vědu a výzkum), popř. další iniciativy jako INTERREG III (spolupráce při rozvoji regionů), URBAN II (podpora udržitelného rozvoje měst) a další.

Současná strukturální politika EU má vytyčeny pro programové období 2004--2006 tři základní cíle: Cíl 1 -- povzbuzování rozvoje a strukturálních změn zaostávajících regionů (kritérium je výše HDP za poslední 3 roky menší než 75 % průměru EU), Cíl 2 -- podpora strukturálně postižených regionů a Cíl 3 -- podpora přizpůsobování a modernizace politik a systémů vzdělávání, školení a zaměstnanosti.

Je třeba vědět, že důležitou územní jednotkou jsou regiony úrovně NUTS II, že existují různé orgány pro realizaci strukturální pomoci (řídící orgány, regionální rady, implementační agentury, koneční příjemci aj.). V ČR existují základní programové dokumenty pro čerpání SF (operační programy sektorové i regionální). Finanční prostředky jsou na základě předchozího vyjednávání s Bruselem alokovány pro jednotlivé Cíle 1--3 a v rámci programů i pro jednotlivé priority a opatření. Finanční podpora může být udělována na základě předložených projektů. V případě regionálních programů o přijetí projektů rozhodují regionální rady.

Možnosti čerpání

Jaké jsou možnosti? Všechny regiony v ČR kromě Prahy splňují podmínky pro čerpání pomoci z Cíle 1 a řídí se dokumentem Společný regionální a operační program (SROP), který připravilo MMR ČR. Z hlediska informatiky je ve SROP nejdůležitější Opatření 2.2 -- Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.

Praha, která díky vyššímu HDP nesplňuje potřebný limit, může čerpat podporu z Cíle 2 (pouze část území) a Cíle 3 (celá Praha). Má proto zpracován Jednotný programový dokument pro Cíl 2 (JPD2) a obdobný dokument pro Cíl 3 (JPD3). Funkci regionální rady má Zastupitelstvo hl. m. Prahy (ZHMP). Roli implementační agentury, která soustřeďuje návrhy projektů, plní odbor fondů EU Magistrátu hl. Prahy (MHMP), který byl zřízen v polovině minulého roku. V oblasti osvěty k využití fondů EU pro rozvoj informatiky ve městě tento odbor úzce spolupracuje s odborem informatiky MHMP, který již dříve získal zkušenosti s řešením mezinárodních projektů.

Pražské dokumenty

V Jednotném programovém dokumentu pro cíl 2 je stanoven výběr území, které splňuje kritéria pro udělení podpory. Výběr byl schválen v říjnu 2002. Celkem může být poskytnuta v území, na němž žije méně než 31 % obyvatelstva v regionu. V členění na tzv. správní obvody je to 9 z celkem 22 obvodů (Praha 1, 8, 9, 12, 14, 15, 19, 20, 21). Pro informatiku je v JPD2 stanoveno významné opatření 2.3 -- Rozvoj strategických služeb na podporu informační společnosti, v němž mohou být projekty na rozvoj informatizace městské správy, infrastruktury pro přenos dat, rozvoj datových bází, poskytování informačních služeb veřejnosti, podpory "práce na dálku", dostupnosti informačních služeb pro hendikepované skupiny osob aj.

Jednotný programový dokument pro cíl 3 je zaměřen na aktivní politiku zaměstnanosti, sociální integraci a rovné příležitosti, rozvoj celoživotního učení, rozvoj adaptability a podnikání. Pro informatiku zde není specifikováno samostatné opatření. Nicméně, rozvoj informační společnosti je zde jedním z horizontálních témat a tento program je vhodný pro projekty zaměřené na využití elektronického distančního vzdělávání (e-Learning), využití ICT a datových bází pro vzdělávání zaměstnanců veřejné správy apod.

Závěrem

Závěrem bych rád vyzdvihl význam projektu na podporu osvěty k využívání SF a k přípravě projektů (PhareCZ01.10.03), který byl v závěru minulého roku nastartován i v Praze. Odbor informatiky MHMP využil možnosti připravit několik námětů na projekty a ucházet se tak o poskytnutí podpory pro přípravu náročné dokumentace a zároveň získat i praktické zkušenosti s elektronickým podáváním návrhů projektů v prostředí systému MSSF (Monitorovací Systém Strukturálních fondů, MMR ČR).

Ing. Jaroslav Šolc, odbor informatiky, Magistrát hl. m. Prahy

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu