Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Novela zákona o informačních systémech veřejné správy

Ročník: 2004, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Jak oznámil ministr informatiky Vladimír Mlynář, připravil jeho resort novelu zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy.

Návrh mění některá práva a povinnosti osob, která souvisejí s vytvářením, užíváním, provozem a rozvojem informačních systémů ve veřejné správě a odstraňuje rozpory stávající právní úpravy.

Stávající zákon se mohl dostávat do rozporu s předpisy upravujícími činnost územní samosprávy. Byla stanovena povinnost dodržovat standardy zveřejněné ministerstvem i obcím a krajům v oblasti jejich samostatné působnosti. To by mohlo být předmětem ústavní stížnosti.

Pravidla řízení informačních systémů veřejné správy (ISVS), původně pokrytá vydáváním standardů jsou v návrhu zabezpečena vydáváním vyhlášek a metodických pokynů. Jejich hlavním cílem bude odborně informovat a doporučovat postupy při tvorbě informační politiky orgánů veřejné správy.

Akreditace a atestace

Návrh vytváří akreditační schéma, které je speciální vůči úpravě v zákonu o technických požadavcích na výrobky. Cílem je využít mezinárodní normy a standardy pro řízení ISVS. Podle slov ministra Mlynáře se politika standardů a atestací více přiblíží realitě života.

Zákon zavádí institut vydávání ověřených výstupů z informačních systémů veřejné správy. Zavedení tohoto institutu si vyžádal rozvoj informačních a komunikačních technologií umožňující přístup k datům elektronickými prostředky na dálku.

Hlavním principem navrhovaného zákona je zpřesnit práva a povinnosti osob, související s řízením informačních systémů, upravit návazně působnost Ministerstva informatiky, vytvořit technické podmínky pro kompatibilitu informací vedených orgány veřejné správy a zpřísnit výběr atestačních středisek zavedením jejich povinné akreditace na bázi mezinárodních akreditačních pravidel.

Občan a úřad

Cílem novely je zlepšit podmínky pro zajištění kvalitních dat ve veřejné správě, bezpečné výměny informací za předem stanovených podmínek. Tím bude dosaženo zefektivnění služeb občanům a podnikům. Vydávání ověřených výstupů bude velkým posunem k zpřístupnění informací pro široký okruh osob. Kromě úspor času a starostí lze očekávat také úspory výdajů právě u občana.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu