Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zefektivnit procesy ve veřejné správě

Ročník: 2004, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Ve dnech 29. a 30. března se v Hradci Králové uskuteční již sedmý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě -- ISSS 2004. Opět se zde pokusíme zhodnotit pokrok, kterého jsme dosáhli v oblasti využití moderních informačních a komunikačních technologií na místní, regionální i celostátní úrovni a zamyslíme se nad tím, jak dále rozvoj informační společnosti akcelerovat.

Kongresové centrum Aldis se znovu na dva dny stane "Mekkou" odborníků z oblasti státní a veřejné správy, představitelů politického života i dodavatelů technologií z oblasti ICT. O tom, že informační technologie jsou pro další zefektivnění procesů ve státní správě, pro vzájemnou komunikaci nebo pro komunikaci státu s občany nezbytné, už dnes nepochybuje nikdo. Nyní jde především o to, jak zrychlit zavádění moderních technologií, jak optimálně upravit mechanismy veřejné správy, aby skutečně pracovala rychleji, efektivněji a levněji. V řadě případů jde též o to, jak integrovat do stávajících systémů některá izolovaná řešení, jejichž využívání může velice rychle přinést hmatatelný užitek.

Programová skladba

Programová skladba sedmého ročníku konference ISSS bude opět nesmírně bohatá a doslova nabitá stovkami přednášek. Hlavním tématem bude samozřejmě celková koncepce e-governmentu v ČR a informace o souvisejících aktivitách. Významnou roli bude opět hrát Ministerstvo informatiky ČR, které k pokroku v oblasti informatizace veřejné správy i celé společnosti v České republice za uplynulý rok výrazně přispělo.

Přestože program bude průběžně upravován a doplňován, je možné již nyní uvést názvy základních tématických bloků. Bez e-munity je nově koncipovaný diskusní pořad k problematice informační společnosti za účasti osobností politické i odborné sféry. V bloku s prezentacemi generálního partnera a hlavních partnerů zazní řada informací, které účastníci uslyší na konferenci poprvé. Samostatná část pořadu konference se zaměří na speciální elektronická média pro veřejnou správu a stejná pozornost bude věnována novému zákonu o ochraně osobních údajů. Velký prostor bude věnován otázkám vzdělávání.

IT projekty v rámci programů EU zaujmou rovněž v programové nabídce stěžejní místo. Úvod bude věnován spolufinancování IT projektů z evropských programů, poté budou jednotlivé programy představeny, přičemž zvláštní pozornost se soustředí na Strukturální fondy v ČR a zejména aktuální programy, které jsou vhodné pro samosprávu.

Další nabídka

Další bloky se zaměří na elektronické dokumenty, novou vyhlášku o elektronické podatelně, novelu zákona o elektronickém podpisu a projekt e-podpisu ve státní správě

včetně elektronické správy dokumentů. Tradiční pozornost se dává úloze IT technologií v krizových situacích, bezpečnosti informačních systémů a krizovému řízení.

Informatizace územních samospráv je aktuální v současné etapě reformy veřejné správy. Informační systém matriky, projekty PHARE, osobní dokumenty občanů, manažerské přístupy k informačním systémům města a portálová řešení pro kraje a obce to jsou jen některé přednášky z tohoto bloku. Velkou část tvoří i geografické informační systémy. K vybraným tématům budou panelové diskuse. S velkou pozorností se jistě setká téma: poskytování dat katastru samosprávě pro veřejný výkon státní správy.

Portály veřejné správy budou zajímavým tématem, které vychází ze zkušeností Ministerstva informatiky, doplněné představitelé resortů, odborných firem i zástupci samosprávy.

Pokračovat budou i některá témata, která se objevila už v průběhu minulých ročníků ISSS, jako třeba problematika informatizace krajských úřadů a obcí s rozšířenou působností.

Tradiční společenský večer ISSS 2004 s program v prostorách kongresového centra Aldis pochopitelně proběhne včetně vyhlášení soutěží Geoaplikace roku, Biblioweb, Eurocrest a Zlatý erb.

Mezinárodní část

Významnou součástí ISSS 2004 se již tradičně stane mezinárodní konference LORIS, a tentokrát i projekt DIS-V4: Rozvoj informační společnosti v zemích Visegrádské čtyřky (Developing Information Society in V4 Countries), který se zaměří na vytvoření nezbytné základny pro vzájemnou komunikaci, výměnu zkušeností a dlouhodobou spolupráci na úrovni specializovaných odborných týmů v rámci všech států Visegrádské čtyřky. V procesu rozvoje informační společnosti hrají samosprávné orgány měst, krajů a regionů klíčovou roli vzhledem k jejich každodennímu kontaktu s obyvateli.

Hlavním cílem je stát se dynamickou společností založenou na vzdělání a informovanosti s co nejvyšší možnou mírou konkurenceschopnosti. Evropská unie klade důraz na udržování regionální, jazykové, kulturní a sociální svébytnosti s přihlédnutím ke specifikům jednotlivých evropských regionů. Základním cílem projektu DIS-V4 je předat závěry konference, včetně "Visegrádské deklarace o specifičnosti rozvoje informační společnosti", zástupcům vlád států Visegrádské čtyřky, evropských institucí (Evropská komise, Regionální výbor atd.) a evropských nevládních organizací.

Těšíme se na setkání

Šest ročníků konference Internet ve státní správě a samosprávě -- ISSS, které se konaly v uplynulých letech, založilo tradici prestižní platformy pro pravidelná setkání zástupců státních orgánů a subjektů veřejné správy i stovek odborníků a dodavatelů IT technologií nejen z České republiky, ale z celé řady dalších zemí. Konference ISSS se postupně stala synonymem významné a renomované akce svého druhu také z celoevropského pohledu. Blížící se sedmý ročník proto připravujeme s vědomím značné zodpovědnosti ke všem tuzemským i zahraničním účastníkům. Přejeme si a věříme, že se nám nasazenou laťku podaří posunout zase o kousek výše.

Těšíme se na setkání s Vámi na konci března v Hradci Králové.

RNDr. Tomáš Renčín, výkonný ředitel konference

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu