Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se Vladimíra Mlynáře, ministra informatiky

Ročník: 2004, Číslo: 1, Rubrika: Rozhovory

Co mohou očekávat účastníci konference ISSS 2004 od prezentace Ministerstva informatiky?
Především budeme skládat účty z toho, co se nám podařilo či nepodařilo uskutečnit od minulé konference a chtěli bychom představit některé novinky. Bude to především další etapa rozvoje portálu veřejné správy včetně několika aplikací, které by měly být zajímavé zejména pro samosprávu. Předpokládám, že také představíme aktualizovaný koncept intranetu veřejné správy.

Budete informovat o přípravě novely zákona o informačních systémech veřejné správy?

Ano, očekávám, že v době konání konference bude vrcholit odborná diskuze nad novelou zákona č. 365/2000 Sb., kterou jsme připravili. Chceme především nově definovat, s větším ohledem na realitu života, politiku standardů a atestací. Novela by také měla pro obce a města legislativně otevřít cestu, aby zde bylo možno získávat ověřené výpisy z různých registrů v celém spektru státní správy. Tedy nejenom prostřednictvím České pošty, ale také prostřednictvím vybraných míst veřejné správy (např. na matrikách).

Problematika tohoto zákona by zřejmě vyžadovala samostatný a obsáhlejší rozhovor. Vraťme se však ke konferenci.

Myslím, že mohu také oznámit, že chystáme pro účastníky určité překvapení, malý dáreček. Podrobnosti však nyní ještě nebudu uvádět. Chtěl bych se také zmínit o mezinárodním aspektu konference. Účast přislíbil pan Likanen, představitel Evropské komise a pozváni jsou rovněž ministři pro informatiku ze států Visegrádské čtyřky, tedy kolegové ze Slovenska, Maďarska a Polska. Myslím, že významným momentem konference bude udělení ceny ministra informatiky, kterou předávám dvakrát ročně -- na konferenci ISSS a na brněnském INVEXU.

Jaký je osud materiálu, který se zabývá Státní informační a komunikační politikou?

Předpokládám, že státní informační politika bude v březnu již schválena, je zařazena v únoru na program jednání vlády. V oblasti veřejné správy se stanoví několik důležitých cílů. Do roku 2006 by mělo být vyřešeno vysokorychlostní připojení všech míst veřejné správy. Dále, například vedoucí pracovníci veřejné správy by měli být vybaveni čipovými kartami. Ukládá se, aby vedoucí odborní pracovníci prokázali znalosti v oblasti počítačové gramotnosti a očekává se také, že všechna vzdělávací zařízení do té doby budou mít internetové připojení. Nejdůležitější je skutečnost, že státní informační politika zdůrazňuje úlohu státu v oblasti internetových a elektronických služeb, nikoli při budování infrastruktury. Znamená to rozvoj e-governmentu, což bude státní prioritou.

Při této příležitosti bych ještě rád uvedl, že v Hradci Králové budeme informovat o pokračování procesu převedení agendy informatizace veřejné správy z ministerstva vnitra do působnosti ministerstva informatiky.

Velmi aktuální jsou otázky zabezpečování údajů z katastru nemovitostí

Na portálu veřejné správy je možno využít služby Českého zeměměřičskéko a kartografického úřadu a nahlížet na vybrané informace z katastru nemovitostí. Tyto aplikace chceme dále rozvíjet a budeme se zabývat širší problematikou výměny dat mezi orgány veřejné správy navzájem. Přitom chceme dosáhnout, aby obce a města mohly využívat údaje katastru, aniž by musely za tyto služby platit. Současný stav je v podstatě přelévání veřejných prostředků z jedné kapitoly do druhé. Nepodařilo se prosadit ve státním rozpočtu snížení předepsaných příjmů ČZKU. Soudní rozhodnutí v kauze sporu města Písku umožňuje tyto otázky znovu předložit k projednání. Obce by potom nemusely za uvedené služby platit. Vzniká ovšem otázka, zda bude ihned možné tyto služby realizovat z hlediska technického zabezpečení.

Antonín Eliáš

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu