Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Elektronické služby v Hradci Králové

Ročník: 2003, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Novou službu občanům zavedli na Magistrátu v Hradci Králové. Jedná se o evidenci vozidel. Účastník může pomocí vyvolávacího systému urychlit příslušné správní řízení -- vyřadit nebo přihlásit vozidlo k registraci, zaplatit správní poplatky, může ukončit vyřazení vozidla z provozu a nebo provést žádost o zápis změn údajů v registru.

Provozovatelé vozidel mají podle zákona povinnost uvést údaje v registru do souladu se skutečností. K tomu je třeba provést některý z výše uvedených úkonů. Každý z nich své zákonné náležitosti. Dotazem na webových stránkách občan jednoduše zjistí, jaké doklady musí doložit k jednotlivým úkonům.

Například pro přihlášení vozidla vlastník doloží vyplněnou přihlášku k registraci vozidla, žádost o zápis změn údajů, technický průkaz, doklad o pojištění odpovědnosti, platný občanský průkaz a další doklady. To vše by musel dříve zjišťovat samostatnou návštěvou úřadu.

Pro rychlejší a pohodlnější odbavování klientů byl nainstalován vyvolávací systém. Každý klient obdrží lístek s číslem a předpokládaným časem odbavení.

Fronta

Celkový přehled o situaci odbavování na jednotlivých přepážkách i každá kategorie se automaticky v pravidelném intervalu obnovují. Kliknutím na název kategorie se získá podrobný náhled na frontu v daném úseku. V každé kategorii (například Registrace vozidel) zjistíte číslo lístku právě odbavovaného klienta, počet čekajících klientů, počet otevřených přepážek, počet čekajících klientů a předpokládanou i skutečnou dobu čekání. Položka "Předpokládaný čas" je pouze orientační a automaticky se přepočítává podle aktuální situace. Tato služba uspoří čas. Pokud například ráno obdržíte již vysoké pořadové číslo, nemusíte trávit celý čas čekáním na úřadě, ale v pohodlí odkudkoliv přes internet můžete sledovat stav fronty a přijít až v ten pravý okamžik. Na podání žádosti o řidičský průkaz se čeká několik minut, na registraci vozidel několik desítek minut, ale na techniky téměř dvě hodiny, registrační známky ještě déle.

Kalendář

Kalendář umožňuje předem prostřednictvím internetu objednat své jednání na volné dny a hodiny, které jsou nabízeny v tabulce. Pro objednávání předem je vždy vyhrazena pouze určitá kapacita pořadových čísel. Po vyplnění registračních údajů obdržíte potvrzení rezervace a provozní pokyny, které je nutné vytisknout a přinést s sebou na přepážku. Bez tohoto výtisku nebude možné klienta odbavit. Čísla rezervovaná přes internet nejsou vidět ve frontách, neboť mají čas volání již stanoven rezervací.

-as-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu