Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Portál veřejné správy

Ročník: 2003, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

Cílem projektu Portál veřejné správy je vytvoření virtuálního úřadu na bázi elektronické veřejné správy, tzv. e-governmentu. Účelem je poskytovat dálkový přístup ke kompletním informacím a službám jednotlivých institucí veřejné správy. Zpřístupnit celé veřejné správě její znalosti, fakta a záznamy, zvýšit její efektivitu a posílit důvěru občanů ve veřejnou správu.

V první fázi portálu veřejné správy se do provozu připravují úlohy:

  • Adresář státní a veřejné správy; tj. seznam obcí a úřadů státní a veřejné správy v jednotlivých obcích a jejich atributů, který bude později dynamicky prolinkován s popisem služeb poskytovaných státními a veřejnými orgány pro danou obec s detailním popisem organizační struktury úřadu, agendy jednotlivých útvarů, jejich pracovní doby, personálního obsazení, spojení atd.
  • Vyhledávání v databázi legislativních norem a zákonů ČR; databáze bude doplněna komentáři. Vyhledání bude probíhat podle data vydání, tématu, klíčového slova, částky a čísla zákonu nebo vyhlášky. Tato databáze bude průběžně aktualizována.
  • Katalog elektronických informačních zdrojů bude tvořen databází odkazů na webové stránky státní a veřejné správy. V úvodní fázi budou tyto odkazy ukládány a aktualizovány jednotlivými subjekty veřejné správy.
  • Životní situace občana; databáze je budovaná na základě Standardu ISVS č. 7/2001. Za správnost popisu postupu ručí gestor dané životní situace, tj. příslušný resort. Informace platné na celém území republiky budou vytvářet, aktualizovat a zveřejňovat především centrální úřady. Orgány samosprávy budou poskytovat místně příslušné doplňující informace a popisy životních situací.

Zkušební provoz

Podle sdělení náměstkyně ministra informací Ing. Dany Bérové bude 4. září zahájen zkušební provoz Portálu veřejné správy, který poběží 30 dní. K portálu budou mít přístup pouze relevantní uživatelé, což je ovšem velmi široká skupina například všichni starostové obcí a představitelé jednotlivých úřadů státní správy.

Součástí pilotního provozu bude také první transakce a podávání hlášení pro malé organizace v oblasti sociálního zabezpečení -- hlášení o nemocnosti a o potřebách sociálních dávek.

Hlavní výhodou portálu je, že všechny dostupné informace budou přístupné z jednoho místa. Proto Ministerstvo informatiky požádá, aby v období zkušebního provozu všichni uživatelé a představitelé organizačních jednotek zkontrolovali údaje a případně doplnili či opravili potřebná data.

Všichni starostové dostanou v září dopis, který bude obsahovat potřebné informace k tomu, jak se na portál veřejné správy dostanou po dobu zkušebního provozu. Bude tam přístupová adresa a heslo. Zároveň bude na úvodní straně portálu vyznačeno, jak vkládat do databáze změny a úpravy. Nicméně později, pravděpodobně od října a později, budou adresáře inovovány prostřednictvím projektu ePUSA (elektronický portál územní samosprávy). PUSA bude hlavním nástrojem aktualizace adresářů pro samosprávu, neboť je součástí projektu Portálu. "Chceme od začátku umožnit všem, aby ověřili, zda údaje dodané do adresáře jsou bezchybné. Veřejnost by měla dostat do provozu databázi, která je předem prověřena právě institucemi a orgány veřejné správy", řekla náměstkyně Dana Bérová.

-as-

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu