Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Světový summit o informační společnosti

Ročník: 2003, Číslo: 4, Rubrika: Rozhovory

Světový summit o informační společnosti (World Summit on Information Society -- WSIS) se uskuteční ve dvou fázích. První proběhne ve dnech 10.--12. prosince 2003. Druhá fáze se uskuteční v Tunisu 16.--18. listopadu 2005. Summit WSIS je pořádán systémem organizací OSN pod patronací generálního tajemníka OSN Kofi Annana. O přípravě summitu a souvisejících otázkách jsme hovořili s náměstkyní ministra informatiky Ing. Danou Bérovou.

V čem vidíte význam summitu pro globální světové společenství a pro Českou republiku?

Jedná se o velkou výzvu a historickou příležitost realizovat vizi globální informační společnosti. Summit WSIS by měl vytvořit platformou úzké spolupráce mezi vládami, občanskou společností, soukromým sektorem a médii. Měl by založit předpoklady pro překonání nerovnoměrného přístupu ve světě k informačním technologiím. Česká republika je logickou součástí globálního světa a také pro její ekonomický a společenský i sociální rozvoj je akcent na lepší využívání ICT více než důležitý.

Jak je Summit WSIS 2003 organizován?

Organizačním základem se stala Resoluce Valného shromáždění OSN z prosince 2001 (č. 183), kterou se potvrdila doporučení Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) z roku 1998. Politický impuls k tomuto setkání však dala již schůzka nejvyspělejších zemí, tzv. G-7 v roce 1996.

Odborným vedením a organizační garancí přípravy Summitu byla pověřena ITU v koordinaci a spolupráci s dalšími zainteresovanými agenciemi OSN. Bezprostřední řízení tohoto celosvětového procesu zajišťuje "High-Level Summit Organizing Committee" pod patronací generálního tajemníka OSN Kofi Annana.

Jak probíhá příprava?

Členy organizačního výboru jsou výkonní ředitelé mezinárodních organizací OSN a výkonní tajemníci Hospodářských komisí OSN pro jednotlivé kontinenty. Uskutečnily je tzv. regionální (kontinentální) konference a vlastní přípravu Summitu 2003 zajišťují celosvětové přípravné výbory (PrepComs). Souběžně probíhala dalších regionální setkání, uskutečnilo se mnoho aktivit mezinárodních organizací, světových asociací a sdružení, představitelů obchodních kruhů a soukromých společností, občanských sdružení atd.

Významná je zejména aktivita v oblasti knihovnictví, školství a kultury, protože role knihoven, vzdělávacích center a obdobných zařízení bude pro rozvoj informační společnosti prioritní. Ve dnech 15.--26. září t. r. se v Ženevě uskuteční třetí PrepCom, poslední před Summitem WSIS 2003, který završí přípravu textů dvou hlavních dokumentů pro Summit. Je to "Deklarace WSIS" a "Akční plán WSIS".

Co lze od těchto dokumentů očekávat?

Je třeba si uvědomit, že to co je vnímáno pod pojmem informační společnost je velmi rozdílná věc v Evropě a v Africe. Společných problémů je relativně málo, protože v Evropě již existují základní infrastruktury a v Africe se většinou řeší teprve základní otázky. Nicméně součástí obecných materiálů je deklarace toho, že informační společnost je směr, kterým by se měl celý svět ubírat. Bez ohledu na to, v jakém je konkrétním technologickém stavu. Je třeba vyřešit všechny otázky, které s tím souvisejí -- přístup k informacím a jejich využívání, vzdělávání, aby byli všichni s těmi informacemi schopni pracovat. Debata je tady velmi široká a obecná. Summit je důležitý právě proto, že se formulují cíle velmi globálně, bez rozdělování teritorií. Je zajímavé, že se zástupci celého světa byli schopni shodnout na základních principech deklarace i akčního plánu. Od těch dokumentů se však nedá očekávat nějaký konkrétní výstup, ale budou spíše definovat principy přístupu k informační společnosti.

Jak lze charakterizovat pozici České republiky a kdo zajišťuje přípravu naší účasti?

Česká republika se cítí oslovena myšlenkami a cíli Světového summitu a vyhlášením společné vize moderní "Informační společnosti". Dokladem toho je i vytvoření našeho ministerstva, jehož poslání koresponduje se záměry "Deklarace" a "Akčního plánu". Zástupci ČR při přípravných jednáních aktivně vystupovali, přičemž některé body našich návrhů byly zapracovány do finálního textu "Deklarace".

MI ČR bylo pověřeno gescí na koordinací přípravy účasti České republiky Ministerstvem zahraničních věcí. Proto organizuje pravidelné koordinační mezirezortní porady, za účasti dalších institucí, organizací, asociací a sdružení. V poslední době se cítí osloveni myšlenkami Summitu WSIS i další důležité instituce jako např. Hospodářská komora ČR, Mezinárodní obchodní komora-pobočka pro ČR, Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, Česká komise při UNESCO atd.

Co může představitele obcí a měst v této souvislosti zajímat?

Podle mého názoru je to především tzv. side-event akce, bezprostředně před ženevským Summitem 2003. Uskuteční se v Lyonu ve Francii ve dnech 4.--5. prosince 2003 pod názvem "První světový summit měst a představitelů samospráv o informační společnosti" (World Summit of Cities and Local Authorities on the Information Society).

Kdo se zúčastní?

Počítá se s účastní starostů měst, místních radních, spolupracujících specializovaných organizací, universit, médií, představitelů obchodní a finančních organizací a společností, atd. Podrobné informace k organizaci této akce a pro zájemce o účast naleznete na internetových stránkách http://www.cities-lyon.org.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu