Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se Ing. Lubomíra Moravčíka, náměstka ministra informatiky

Ročník: 2003, Číslo: 4, Rubrika: Rozhovory

Přicházíte do funkce náměstka ministra informatiky. Kde bylo Vaše předchozí působiště?

Na MI přicházím proto, že mne oslovil ministr a také proto, že informatika mne nejen živí, ale zároveň je to i můj koníček. To samo o sobě nemusí být kvalifikací pro uvedenou funkci. Prošel jsem stadiem programátora, projektanta a působím v oboru od doby, kdy se ještě nehovořilo o informatice, ale o hromadném zpracování dat. V posledním období jsem řídil informatiku na úseku celní správy. Zpracovali jsme řadu projektů, které našly uplatnění v rovině evropského i světového celního procesu. Znám problematiku resortu také z druhé strany, z pohledu informatiků a domnívám se, že vím, které věci by se měly změnit a také se o to budu snažit.

Jak chcete postupovat ve své nové funkci?

Především se chci seznámit s podmínkami a stavem rozpracování jednotlivých úkolů. Myslím si, že do řídící činnosti v oblasti informatiky je třeba vložit prvky, které jsou typické pro projekční práce, jako je jasné stanovení cílů, procesy a cesty jejich dosažení včetně potřebných zdrojů. Patří sem taky důsledná kontrola a jasná dokumentace všech opatření, harmonogramy činnosti atd.

Musí být zajímavé, když přichází do státní správy člověk z praxe. Které kroky vidíte jako zásadní pro další činnost na svěřeném úseku?

Myslím si, že důležité je formulovat základní principy společné práce. Všichni musí pochopit, že úspěšné výsledky lze dosáhnout jen na bázi zcela reálných projektů, které budou vycházet z již vytvořených hodnot, které se osvědčily a prokázaly životnost.

Bude nutné si vyjasnit vzájemné vztahy a na jejich základě stanovit také přesnou metodiku hodnocení projektů. Bez jasných a transparentních projektů, vyjasněných vztahů jednotlivých subjektů, které je mají realizovat a bez přesné metodiky hodnocení jednotlivých částí není možné dosáhnout hmatatelných výsledků.

Jak si představujete spolupráci s ostatními resorty a s informatiky na krajích a v obcích?

Ministerstvo informatiky by z hlediska rozvoje informačních systémů veřejné správy mělo plnit především koordinační úlohu. Na základě vyjasněných podmínek a po vzájemném konsenzu se všemi informatiky se podle transparentních zásad může provádět koordinace s jasným efektem. A do realizace je potřeba vtáhnout především informatiky samotné, z resortů i územních orgánů, ti nejlépe vědí jak postupovat, jsou-li jasně definované cíle a postupné kroky jejich naplnění.

Co byste řekl závěrem?

Reformu veřejné správy, krátce řečeno, je třeba chápat jako službu pro lidi. Stát musí vytvářet podmínky pro uživatele, pro fyzické i právnické osoby, aby rychle a spolehlivě dostali potřebné informace. Chtěl bych vyzvat všechny informatiky, aby se k plnění tohoto úkolu připojili a spolupracovali s ministerstvem informatiky.

Antonín Eliáš

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu