Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Internetové rádio -- rádio na míru

Ročník: 2003, Číslo: 3, Rubrika: Zajímavosti

V éteru můžeme poslouchat nejrůznější rozhlasové stanice -- hudební i zpravodajské. Před třemi lety se začala otevírat tato dimenze i na počítačové síti Internet. S nápadem přišla na počátku roku 2000 firma ABrádio, když se nechala inspirovat americkým projektem Netcom.

Z původních osmi stanic a asi tří set posluchačů se jejich popularita zvedla natolik, že dnes je nekomerčně vysílajících stanic asi 30 a posluchači se počítají na desítky tisíc. Vysílání poloviny kanálů je zaměřeno na žánrově rozdělenou hudbu, která je kombinovaná s informacemi i humorem.

Posluchačem se mohou stát vyznavači jakéhokoli hudebního proudu, kteří disponují minimálním počítačovým vybavením. Je to základní sestava reproduktorů, některý z volně dostupných přehrávačů, instalovaných běžně jako součást systému. Pro kvalitní přenos zvuku je však zapotřebí připojení k internetu přes pevnou telefonní linku.

Pomalý rozjezd

Internet nebyl v počátcích vnímán jako médium, které by mohlo tyto služby poskytovat. Proto bylo nejprve málo posluchačů. Většina totiž chápala internet jen jako zprostředkovatele textových informací.

Volně dostupné verze nového softwaru se šíří rychle a díky rychlosti distribuce informací se stalo základní programové vybavení dostupným pro většinu uživatelů. Jednoduché přehrávače jako Winamp, Mediaplayer a další, byly najednou volně dostupné a nová rovina záznamu a poslechu mohla slavit úspěch.

Rok po zahájení vysílání internetových rádií se mohl jejich provozovatel pochlubit první tisícovkou posluchačů. A další přibývali tak, jak si pořizovali připojení přes pevnou telefonní linku, nakupovali rychlejší procesory, větší kapacitu paměti a alespoň nějaké reproduktory. Hudba nyní může tvořit příjemnou kulisu při surfování po internetu.

Rádio Vnitro

V současné době provozuje AB Rádio vlastními silami na třicet českých, žánrově zaměřených stanic, plných nekomerčních titulů a neoposlouchaných informací. Kromě toho však existuje ještě dalších 35 stanic, do jejichž vysílání provozovatel vůbec nezasahuje.

Jsou to rádia vytvořená na míru jednotlivým firmám, organizacím, institucím i soukromým osobám. Zkrátka všem, kdo se nebáli a měli chuť i odvahu investovat tímto směrem. Vytvořili si tak originální, minimálně v Evropě rozhodně nevídaný marketingový produkt. Program rádia si skutečně každý investor sestavuje i upravuje výhradně podle svých představ a potřeb. Proto posluchači takového rádia získají informace, vztahující se k jejich zájmové činnosti, podbarvené proudem hudby podle vlastního výběru.

Takovým projektem -- mimochodem oceněným jako nejoriginálnější internetový projekt ve státní správě za rok 2002 -- je například internetové Rádio Vnitro. V jeho vysílání naleznete informace o spisech spolupracovníků StB i nejnovější zprávy o válce v Iráku.

Chcete vlastní rádio?

Líbí se vám tento projekt? U klasického rádia s regionálním dosahem se financování měsíčně vyšplhá do statisíců korun. Proti tomu internetové rádio není příliš nákladné. Jeho poplatek za provoz začíná na 15 000 Kč měsíčně. Technické vybavení zajistí provozovatel, a majiteli i investorovi v jedné osobě nezbývá, než mít jen spoustu dobrých nápadů a šťastnou ruku při výběru hudby -- autorská práva jsou rovněž záležitostí provozovatele.

V rámci smlouvy je provozovatel schopný pravidelně monitorovat sledovanost a podávat informace o oblíbenosti rádia. Díky oboustrannému digitálnímu připojení (posluchačů i přenosu rádia) je poslechovost, tedy vlastně ukazatel úspěchu a rozšířenosti přesně změřitelný.

Internetové stanice se nesnaží konkurovat rádiím klasickým a líbit se co největší skupině posluchačů. Naopak. Snaží se využít nově se otevírající prostor pro nezávislou alternativu, kde do programového složení může zasahovat i minoritní skupina lidí.

V době, kdy se celý svět snaží na internet umístit alespoň minimální informaci o své existenci, ovšem zatím převážně v textové podobě, je internetové rádio nenásilnou a zároveň originální formou, jak si otevřít cestu k lidem s určitým počítačovým vzděláním. Máte-li tendenci pojmout tvorbu vlastního rádia jako záležitost prestiže, marketingový tah nebo způsob jak proniknout do jinak neprostupných kruhů, právě jste objevili ten správný způsob.

Rádio Požáry

Před nedávnem se spojilo několik silných oborových serverů působících na úseku požární ochrany v České republice. Nyní stojí před členy občanského sdružení TRIPOS, tvořící server požáry.cz, nový mediální rozměr. Díky firmě AB Radio bude provozovat vlastní internetové rádio -- Rádio Požáry:

  1. Rádio Požáry CZ je prvním internetovým rádiem, které se bude zaměřovat pouze na požární ochranu (resp. na problémy a zajímavosti kolem Integrovaného záchranného systému).
  2. Rádio Požáry CZ nepodléhá žádnému státnímu orgánu, který by se staral o jeho obsahovou cenzuru.
  3. Rádio Požáry CZ je jedno z prvních internetových rádií, které bude moci vysílat na internetu živě díky speciálnímu systému firmy AB Rádio.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu