Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Integrovaný systém správních a dopravně správních evidencí

Ročník: 2003, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

ISSDE je systém správních evidencí (tj. evidence obyvatel, evidence občanských průkazů a evidence cestovních dokladů) a dopravně správních evidencí (tj. evidence řidičů a řidičských průkazů a evidence motorových vozidel).

V současné době vedení evidencí upravuje několik zákonů: zákony č. 328 a č. 329/1999 Sb., o občanských průkazech a cestovních dokladech, zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za provoz vozidla, zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, zákon č. 361/2000 Sb., o provozu vozidel na pozemních komunikacích, zákon č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení, zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Základem systému je evidence obyvatelstva (EO). Všechny ostatní evidence sice nevedou data o obyvatelích, ale přes počítačové číslo obyvatele je využívají. Bohužel však stále velké množství systémů vede tyto údaje duplicitně bez vazby na EO.

Systém správních a dopravně správních evidencí provozuje Ministerstvo vnitra a to na vlastní výpočetní technice a na vlastní páteřní síti, na níž je pro potřeby tohoto systému vyčleněna samostatná vrstva. Systém je dvouúrovňový, propojení online.

Postup připojování

V roce 2002 bylo vyčleněno pro ministerstvo vnitra celkem 100 mil.Kč a stejná částka je určena i na letošní rok. Tyto finanční prostředky byly určeny na komunikační připojení a technické vybavení obcí s rozšířenou působností v rámci informačního systému správních a dopravních evidencí (dále IISSDE).

Hlavním úkolem MV bylo připojit na WAN síť MV a vybavit koncovými pracovními stanicemi obce s rozšířenou působností a to především nově vzniklé obce. Města v sídlech okresů již byla připojena. Při stanovení počtů koncových pracovních stanic byl určen klíč - jedna sada (5 ks PC, 3 ks tiskárny pro tisk dokladů a jedna tiskárna pro tisk protokolů dávek občanských průkazů a pasů) na 15 tis. obyvatel ve správním území obce. Bylo zakoupeno 684 ks PC a 520 tiskáren. Na většinu obcí vyšla pouze jedna základní sada koncových zařízení. V letošním roce se předpokládá nákup cca 1300 PC a 500 tiskáren.

Nová opatření

Od 1. 1. 2003 nabyly účinnost také některá ustanovení zákona č.133/2000 Sb., o evidenci obyvatel. Podle těchto ustanovení zabezpečuje Ministerstvo vnitra od tohoto data agendu rodných čísel a evidenci o cizincích s trvalým pobytem na území ČR.

V letošním roce jsou ještě rodná čísla přidělována standardním způsobem, ale MV připravuje připojení některých velkých matričních úřadů přímo do systému IISSDE. Od příštího roku pak tyto připojené matriky budou mít při narození a tisku rodného listu systémem IISSDE přímo generováno nové rodné číslo. Odpadne tak chybovost, která občas vzniká při přepisu RČ ze sestav dodaných na jednotlivé matriky. Zároveň se připravuje novela zákona č. 133/2000 Sb., která mimo jiné umožní, aby součástí evidence obyvatel byli nejen cizinci s trvalým pobytem na území ČR, ale i cizinci s vízovým pobytem nad 90 dní.

Výhled do budoucnosti

Důvody pro nevyužívání evidence obyvatelstva jsou legislativní -- zákon o ochraně osobních údajů sice naše data chrání, ale v mnohých případech brání jejich efektivnějšímu využívání a technické -- nutno zabezpečit bezpečný přístup a ochranu dat.

Základním cílem je vytvořit moderní integrovaný systém správních a dopravně správních evidencí. Návrh zákona o základních registrech počítá s povinností všech systémů veřejné správy data o občanovi přebírat ze základního registru obyvatel (EO). Podle tohoto návrhu by v budoucnu měl vzniknout tzv. informační systém veřejné správy (IS VS).

V souladu s tím chce MV restrukturalizovat systém na pouze centrální článek s využitím moderní víceúrovňové architektury a technologie WEB aplikací s webovým uživatelským rozhraním. V praxi to znamená, že MV vytvoří pouze centrum, dovybaví potřebnou technikou všechny obce s rozšířenou působností pro oblast správních a dopravních evidencí a zajistí provoz tohoto s možností přímého připojení oprávněných uživatelů na úrovni obec, kraj, centrum. Tím se zajistí i síťové připojení zbývajících obcí s rozšířenou působností (dosud 134).

V cílovém stavu bude tedy existovat pouze centrum a záložní centrum. Všichni uživatelé budou využívat Web aplikace s přímým přístupem do centra. Dále se během několika let předpokládá propojení EO s dalšími registry veřejné správy s případným využitím veřejné sítě.

Postup

MV musí zajistit fungování a vývoj IISSDE i bez ohledu na skutečnost, že dosud nejsou zákony o základních registrech veřejné správy.

V roce 2003 budou připojeny všechny zbývající obce. Bude vytvořen základ záložního centra a systém se bude přestavovat na centrální (WEB) variantu. Obce budou dovybaveny koncovými zařízeními. Připojování dalších resortů a institucí do centra.

V roce 2004 by měl fungovat již pouze centrální systém včetně záložního centra. Okamžik realizace je závislý na obměně všech terminálů v teritoriu (cca 2500) za PC, aby mohla být plošně nasazena WEB technologie. Měl by být dosažen cílový stav a zahájena příprava na propojení s ostatními registry veřejné správy. Připojování dalších obcí (nikoliv pouze obcí III.) k systému IISSDE.

Rok 2005. Rozvoj systému, realizace propojení s ostatními registry veřejné správy. Uzpůsobení systému potřebám EU (začlenění do předpokládaných struktur EU).

Rok 2006. Zahájení obnovy technologií původního centra (původní HW vybavení z r. 1999--2000).

RNDr. Jiří Malátek, Ministerstvo vnitra

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu