Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Aktuální téma -- atestace

Ročník: 2003, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Zcela obecně znamená atestace potvrzení či osvědčení určité schopnosti. Podle zákona o veřejných informačních systémech se atestacemi produktů rozumí stanovení jejich způsobilosti pro použití v informačních systémech veřejné správy.

Aktuálnost atestací vyplývá z termínu, který uložil orgánům veřejné správy zajistit udělení atestů pro jimi spravované informační systémy do 1 roku po vydání standardu. Tato lhůta nastává 30. června 2003. Týká se však zejména ústředních orgánů státní správy, krajských úřadů a obcí s pověřeným úřadem. Celkem tedy cca 500 subjektů. První fáze atestací se také týká pouze náležitostí životního cyklu informačních systémů. Budou tedy posuzovány systémové a uživatelské příručky, školící a učební texty příslušného software. Teprve následné fáze atestací, zaměřené na datové prvky, referenční rozhraní a základní registry veřejné správy, mohou naplnit cíle, které Ministerstvo informatiky sleduje -- vytvořit předpoklady pro vzájemné sdílení dat mezi orgány veřejné správy a tím celkově zefektivnit její činnost. Je dobře, že se přitom rozlišuje robustnost informačních systémů resortů, krajů a malých obcí. Právě pro menší obce a města by atestace v této fázi mohla být zbytečně zatěžující administrativou.

Ministerstvo chce pomocí atestací vytvořit lepší podmínky pro činnost veřejné správy. Atestační střediska mají zájem co nejvíce atestovat. Dodavatelé software věří, že atestace umožní zlepšit vzájemnou komunikaci systémů a zjednodušení výměny dat je přáním všech provozovatelů -- resortů, krajů, měst i obcí. Způsob provádění atestací proto musí vycházet ze společného dialogu mezi zástupci všech zúčastněných stran.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu