Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se Ing. Tomáše Holendy, ředitele odboru informatizace VS MV ČR

Ročník: 2003, Číslo: 3, Rubrika: Rozhovory

Počátkem roku obce s rozšířenou působností převzaly agendy správní a dopravně správní evidence. V čem spočívá hlavní problém této operace?

Pod správní evidence patří evidence obyvatel, evidence občanských průkazů a evidence cestovních dokladů a k dopravně správním evidencím řadíme evidenci motorových a přípojných vozidel, evidenci řidičů a řidičských průkazů. I když různé formy evidencí či přehledů mají v našich zemích tradici z dob Rakousko-Uherska, teprve v roce 1954 vznikla první centrální evidence obyvatelstva (tehdy manuální) a přibližně v té době také začaly vznikat okresní evidence motorových vozidel. Z uvedeného výčtu evidencí je zřejmé, že dneska jsou problémy úplně jiné.

Výše uvedené evidence jsou vzájemně propojeny?

V roce 1990 byl na MV zpracován projekt -- "Jednotný informační systém státní správy", který již zahrnoval integraci správních evidencí a byl stavěn dvoustupňově okres--centrum. Základní filosofie a koncepce řešení tohoto systému se používá dodnes. Zpočátku vedla na okresní úrovni všechny tyto evidence Policie a následně byl na okresní úrovni zpracovatelem dat příslušný okresní úřad (resp. magistrát).

Co tedy nastalo od 1. ledna 2003?

V souvislosti s reformou veřejné správy a se zánikem okresů k 1.1.2003, byly informační systémy přesunuty na úroveň obcí s rozšířenou působností, včetně bezpečného komunikačního připojení a vybavení koncovými terminály pro zabezpečení vstupu do příslušných evidencí. Vzhledem k značnému rozsahu kontaktních míst -- obce z rozšířenou působností, matriky atp. probíhá v současnosti základní koncepční změna, která umožní bezpečný přístup k datům všem oprávněným subjektům.

V čem spočívá technické řešení?

Vzájemné vazby jednotlivých systémů není možné pevně stanovit, protože jak legislativní podmínky, tak vývoj technologií -- i odlišná technologická úroveň jednotlivých systémů a uživatelů, může tyto vazby (a přístupy) významně ovlivnit. Je tedy nutné postavit takové technologické řešení, které bude adaptabilní. MV realizuje projekt centrálního vedení příslušných evidencí s využitím WEB technologií. Využitím webového rozhraní umožní přístup přes extranet veřejné správy bezpečně provozovaná v rámci komunikační infrastruktury veřejné správy pro všechny oprávněné uživatele státní správy i samosprávy s takovým rozsahem přístupu k datům, které bude definováno zákonem.

Ještě otázku z oblasti informatizace krajů. Jaké otázky tady zbývá dořešit?

Proces informatizace krajů je velmi dynamický a na jeho rozvoji se podílí, kromě státu, ještě čtrnáct samosprávných subjektů a je zejména na nich samotných, do jaké míry budeme do budoucna postupovat společně a koordinovaně. Vycházíme-li z postupu, schváleného vládou, je ukončena etapa tzv. základní informatizace. V etapě komplexní informatizace je vypracována studie proveditelnosti, z níž bude vycházet systémový projekt komplexní informatizace. Ten bude základem pro řešení konkrétních realizačních projektů a z něj také vyplynou vybrané projekty, na jejichž tvorbě se bude stát -- v případě schválení nového investičního programu, který hodláme od příštího roku otevřít -- finančně podílet. Skutečností je, že finanční prostředky jsou určujícím a limitujícím faktorem celého postupu.

Děkuji za odpovědi

Antonín Eliáš

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu