Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Pražská deklarace k rozvoji informační společnosti

Ročník: 2003, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Hlavní město Praha se rovněž zúčastnila největšího "svátku" informatiky v regionu střední a východní Evropy. Tímto svátkem je konference ISSS/LORIS 2003, která již šestým rokem na několik jarních dní proměňuje Hradec Králové na hlavní město informatiky.

Na letošní konferenci se sjelo 1850 účastníků, z toho 150 zástupců z 27 zemí, převážně z Evropy. Na slavnostním zahájení konference v pondělí vystoupil i pražský primátor Pavel Bém spolu s dalšími osobnostmi české politiky a při této příležitosti oznámil přijetí Pražské deklarace k rozvoji informační společnosti, která byla předchozí den projednána na Staroměstské radnici v Praze se zástupci hlavních měst kandidátských zemí.

Hlavním motivem deklarace je vzájemná spolupráce při vytváření moderní a otevřené veřejné správy s využitím moderních technologií a v souladu se záměry EU vytyčené v akčním plánu eEurope 2005 -- Informační společnost pro všechny.

Praha má značný kus na cestě informatizace za sebou, např. v tvorbě počítačové sítě, datového fondu města, zpracování informační strategie a zahájení aktivní mezinárodní spolupráce. Primátor Bém dále uvedl, že město si uvědomuje výzvy i problémy v tomto procesu a význam spolupráce s městy a regiony v Evropě. Zdůraznil, že pro splnění cílů jsou nutné i systémové změny, např. v organizaci práce veřejné správy či v posílení role vzdělávání.

Pražská deklarace

Úvod

Jsme si vědomi strategického cíle Evropy, aby se stala maximálně konkurenceschopnou a dynamickou, na znalostech založenou ekonomikou. K jeho dosažení je nutná podpora rozvoje informační společnosti a plnění cílů vytyčených v Akčním plánu eEurope 2005, Informační společnost pro všechny.

Jsme si vědomi, že rozvoj informační společnosti je významným faktorem k efektivnímu výkonu veřejné správy, vytváření otevřené společnosti, zapojení občanů do demokratických procesů a zlepšování celkové kvality života. K zajištění těchto cílů je nezbytný aktivní přístup všech složek veřejné správy na národní i regionální a lokální úrovni.

Velká města mají v procesu rozvoje informační společnosti významnou úlohu díky specifickým podmínkám jako je velký počet obyvatel, koncentrace ekonomického i tvůrčího potenciálu, avšak nezřídka i složitější vnitřní administrativní uspořádání. Zvláště významnou úlohu pak mají hlavní města kandidátských zemí, která díky svému postavení i ambicím na mezinárodní scéně musí být nositeli idejí a řešení odpovídajících aktuální úrovni vývoje informačních a komunikačních technologií a jejich uplatňování ve vyspělé Evropě.

Základem efektivního postupu měst a regionů v rozvoji informační společnosti je vzájemná spolupráce a výměna zkušeností. Zvláštní důraz klademe na spolupráci s evropskými sítěmi a asociacemi a na vzájemnou spolupráci měst a regionů kandidátských zemí s cílem uplatnit svůj vliv na strategické rozhodování, formování politik a programů a na přístup ke zdrojům Evropské unie.

Cíle a závazky
  • Přihlášení ke strategickým cílům EU v rozvoji informační společnosti (eEurope 2005), jejich implementace do strategických záměrů měst (e-strategie).
  • Rozvojem informační společnosti přispět k hospodářskému rozvoji měst, rozvoji otevřené společnosti, zvýšení účasti obyvatel na řízení a samosprávě a zvýšení kvality života obyvatel ve všech sférách.
  • Zajistit přístup k nástrojům informační společnosti pro všechny skupiny obyvatel, podporovat jejich vzdělání a zajistit potřebnou propagaci a diskusi.
  • Zajistit, jako nezbytnou podmínku k efektivnímu výkonu veřejné správy v době rozvoje informační společnosti, potřebné kroky v reorganizaci výkonných složek a administrativních procesů veřejné správy, včetně systematického přístupu ke vzdělávání zaměstnanců administrativy.
  • Posilovat roli měst a regionů v naplňování e-strategií v kontaktu s národními a evropskými strukturami, posilovat vzájemnou spolupráci a spolupracovat s mezinárodními sítěmi a asociacemi, zajistit výměnu zkušeností z této spolupráce.
  • Usilovat o systematické dokumentování a poměřování plnění cílů stanovených e-strategiemi. Společně usilovat o účast na projektech a programech EU. Vytvořit pro uvedené činnosti dobré podmínky a efektivně spolupracovat s dalšími subjekty veřejné správy, vědeckými institucemi a privátní sférou.

K naplnění uvedených cílů a závazků je žádoucí v blízkém časovém horizontu zajistit následující aktivity:

  • Vypracovat informační strategie a realizační plány měst zahrnující cíle EU, na základě specifických podmínek a priorit pak realizovat v praxi programy a projekty.
  • Analyzovat situaci ve vlastních městech s důrazem na "dobré postupy", vzájemně se informovat a podílet se na poměřování dosažených výsledků (benchmarking).
  • Vytvořit potřebné zázemí pro vzájemnou komunikaci a výměnu zkušeností formou konferencí, seminářů i na webových stránkách.
  • Posílt vzájemnou spolupráci a vytváření sítí, poskytovat vzájemně informace o připravovaných událostech, hledat řešení formou společných projektů
  • Aktivně se zapojit do činnosti v národních asociacích a v mezinárodních organizacích sdružujících města a regiony k problematice rozvoje informační společnosti (např. TeleCities, ERISA, ELANET, Global Cities Dialogue příp. dalších).
  • Aktivně se podílet na diskusi k strategiím a programům v rámci Evropy a zajistit účast ve vybraných strukturách (např. Co-ordination Committee of eEurope 2005 Action Plan)
  • Společně postupovat v přípravách na mezinárodní summity informační společnosti (Ženeva 2003, Tunis 2004).

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu